Itt a tavasz, íme, az 5 legjobb máj- és epetisztító gyógynövény!
itt a tavasz, íme, az 5 legjobb máj- és epetisztító gyógynövény!

Itt a tavasz, íme, az 5 legjobb máj- és epetisztító gyógynövény!



A gyógynövények rengeteget segítenek a máj és az epe tisztításában, így felfrissült testtel, és a méreganyagoktól megszabadulva köszöntheted a megújulás időszakát! „A máj fájdalma a fáradtság” - ez a kifejezés arra utal, hogy a májban nincsenek érző idegek, így nem érzünk fájdalmat az ott felmerülő problémák esetén, több, közvetett tünet figyelmeztethet minket arra, hogy érdemes odafigyelni rá. A máj és az epe tisztítása nagyon fontos része az egészséges táplálkozásnak, ezek a szervek végzik ugyanis az emésztést segítő folyamatok nagy részét, és emiatt érdemes őket rendszeresen kímélni és tisztítani. Javaslom, hogy májad és epéd egészségének érdekében légy óvatos a zsírbevitellel, de az alkohol és a kávé túlzott fogyasztását is érdemes visszafognod, mert epegörcsöt okozhat, és nem tesz jót a májnak sem. A nagyon fűszeres ételekből, de különösen a csípős paprikát és a chilit nagy mennyiségben tartalmazó ételekből is csak mértékkel fogyassz.

Az alábbi gyógynövények hatalmas megkönnyebbülést hozhatnak az epének és a májnak, javaslom, hogy készíts belőlük teát és kortyold el reggel éhgyomorra. Egy kúrát maximum 3-5 hétig folytass, utána válts egy másik gyógynövényre. Az is jó, ha több gyógynövény keverékét alkalmazod. Az áztatási idő 10 perc.

Máriatövis

Ez az egyik elsőszámú gyógynövény a máj és az epe védelmére. A benne található magvacskák egy silymarin nevű anyagot tartalmaznak, amely erős antioxidáns és segíti a legyengült vagy túlterhelt májat a regenerálódásban.

Articsóka

A benne található keserű nedvek elősegítik az epe termelését, a cynarin nevű anyag pedig megtisztítja a szervezetet az anyagcsere folyamán keletkezett mérgektől.

Borsmenta

Epegörcs esetén különösen jó hatással bír, kellemes ízének köszönhetően pedig a többi, kesernyés gyógynövényhez adva jobb fogyaszthatóságot biztosít.

Gyermekláncfű

Ez a gyógynövény gazdag az úgynevezett terpene nevű anyagban, amely a baktériumokat és csírákat megfékezi, és segít a méregtelenítésben.

Kurkuma

Erős gyulladáscsökkentő hatású és immunerősítő, nagyon jó hatással van az epére, és segíti a májsejtek regenerálódását. A máj és epe tájékára készíthetsz pakolást is, ez különösen akkor javaslom, ha gyakran küzdesz máj- és epeproblémákkal. Íme, két jól bevált módszer: Egy pamut vagy muszlin kendőt itass át 4-5 evőkanál olíva vagy kókuszolajjal, majd cseppents rá néhány csepp 100%-os tisztaságú Manna eukaliptusz, és levendula illóolajat. A textilt terítsd a hasadra a máj és epe területére, majd takard be magad egy nagy száraz törülközővel. Ha van otthon ágymelegítő palackod, akkor töltsd meg meleg vízzel és helyezd a törülközőre, hogy fokozd a melegséget.

A pakolást akár langyosra hűlt teafőzettel is elvégezheted: a javasolt gyógynövények bármelyikének keverékéből készített teával itass át egy pamut kendőt, majd az illóolajos pakoláshoz hasonlóan tekerd magadra. A melegnek köszönhetően javul a máj és az epe vérellátása, és segíti a méregtelenítést.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Zsuzsanna
    • 2019-03-27 10:00

    A máriatövisről már hallottam, de a többi újdonság volt számomra. Köszönöm!

    • Zsuzsanna
    • 2019-03-27 10:00

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet