Édes bűnök – Te is benne vagy?
Csokis avokádópuding recept ajándékba Neked!
Íme egy igazán egyszerű, akár ünnepi recept, ami egészséges, de olyan finom, hogy ha elkezded, nem bírod abbahagyni. Édes bűnözés...
Ezekre lesz szükséged:
-
3 érett avokádó felkockázva
-
¾ csésze juharszirup vagy agavészirup
-
¾ csésze cukrozatlan, jó minőségű kakaópor
-
½ csésze víz
-
½ csésze kimagozott datolya
-
2 teáskanál tiszta vaníliakivonat vagy két vaníliarúd kikapart belseje
-
1 csipet tengeri só
Így csináld:
-
Melegítsd fel a vizet (ne forrald fel), és add hozzá a datolyát. Addig hagyd benne a gyümölcsöt, amíg megpuhul, ez kb. 20 percet vesz igénybe. Szűrd le a datolyákat, a vizet pedig tedd félre a 3. lépésig.
-
Keverd össze az avokádót, a datolyát, a juharszirupot, a kakaóport, a vaníliát és a tengeri sót egy konyhai robotgépben.
-
Alacsony fokozaton keverd egy kis ideig, és fokozatosan adj hozzá 1 evőkanál vizet. Addig keverd, míg jó krémes lesz. Ebből a mennyiségből kb. 5 csészényi pudingod lesz.
Tedd be a hűtőbe, és jól hűtsd le. Elegáns üvegpoharakban tálald, imádni fogják a vendégeid (vagy Te magad)!
Tipp:
Tálalás előtt szórd meg a tetejét apróra vágott natúr pisztáciával, más olajos magvakkal vagy gránátalma-magokkal, így szuperegészséges desszertet alkottál! Jó étvágyat!
Te is megcsinálod? Hogy ízlett? Mondd el itt a blogon!
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
Vigyázzatok a bolti aszalt gyümölcsökkel is, általában cukrozzák őket. (Nem beszélve a többi mindenféléről, amiket még beleraknak...) A jó minőségű kakaópor témában pedig elárulom, hogy azt nálunk kalandos beszerezni. A hiper/szuper marketekben árult kakaóporok nagyjából ugyanazt a szintet képviselik, még akkor is, ha árban hatványozottak a különbségek.
Update:...bocs, ez lemaradt. Itt olvashattok a kakaóporról.
(szerk.: mivel nagyon régi és hűséges vásárlónk vagy, ezért nem töröltük a hozzászólásod, hanem átemeltük ide. Egyébként - normál esetben - nem támogatjuk a linkek elhelyezését az oldalon.)
Kedves Andrea!Szerintem, ha szuperegészséges ételt ajánlunk, akkor nehéz dolgunk van, mert szembe kell mennünk az összes közegészségügyi ajánlással és az emberek többségével. Már "öreg bozótharcos" az, aki édesítőszerként megelégszik az aszalt gyümölcsök édességével, ehhez ebben a receptben a fél csésze datolya elég is lehet. De ezek a szirupok egyenlőek a cukorral, csak még veszélyesebbek, mert a nevük "jobban cseng" az egészséges életre való felhívásokban. Amilyen "ütemben" haladunk az egészséges(ebb) életmód felé, úgy érezzük meg a természetes ízeket és az édesítésre egyre inkább nem lesz szükség. Azonban átmenetileg vagy a vendégeinknek, szeretteinknek készített ételekben édesíthetünk, szerintem az általam már említett természetes édesítőszerekkel. Tudomásom szerint a rizsszirup is a juharszirup és az agávé szirup "kategóriájába" tartozik, tehát nyilván használható, de az, aki ezekkel édesít, tudja, hogy nem tartozik az egészséges alternatívák közé.
Mit gondoltok a rizsszirupról? Arról is "hallottatok" rosszat?
Kedves Andrea! Sokak nevében is köszönöm a sok hasznos tanácsot, de messze nem értek egyet azzal, hogy egészségesnek nevezzék a juharszirupot és az agávé szirupot.Senkinek sem ajánlom, hogy bármit is ezekkel édesítsen. Ezeknél a méz is egészségesebb alternatíva (nem a szupermarketekben vásárolt, hanem ellenőrzött forrásból származó), de tudomásom szerint a sztíviánál (Mi nem szeretjük a mellékíze miatt), a nyírfacukroknál (pl. XILIT, szerintem nincs mellékíze, de van, akit "meghajt", nem olcsó, de aki igazán egészségesen próbál étkezni, az nagyon kevéssé édesít, tehát a töredékét használja ebből annak a mennyiségnek, amit korábban cukorból használt, így összegben kb. ugyanott van.)Legjobban az erithrytolt ajánlanám, ennek 0 kalóriatartalma van, nincs mellékíze, árban a xilithez hasonló. Akit érdekel, olvasson utána, de ne használja egyik fenti szirupot se!
Kedves Hajnalka,
A cukornál bármelyik egészségesebb alternatíva. Ha szigorúan nézzük, sem cukorra, sem egyik alternatív helyettesítőjére nincs szükségünk.
Andrea