Ismerd meg a maják kincsét, az azték zsályát!

Ismerd meg a maják kincsét, az azték zsályát!
Hallottál már az azték zsályáról? És a “chia magról”?
A legenda szerint az azték és a maja civilizációk egyik legnépszerűbb eledele volt, a benne lévő rengeteg tápanyagnak köszönhetően. Nemcsak értékes élelmiszer volt, de vallási szertartásokon is használták. Energetizáló hatása miatt nagy hasznát vették a magas hegyvidéken élők, mert segítségével sokáig frissnek, energikusnak érezhették magukat.
Itthon még nem sok helyen kapni az azték zsálya névre hallgató magot. Népszerűségét annak köszönheti, hogy magas koncentrációban tartalmaz a tested egészséges működéséhez szükséges tápanyagokat.
Mi minden gazdagítja?
- Létfontosságú aminosavak
- Omega-3 zsírsavak
- Antioxidánsok
- Sok fehérje
- Kálcium
- Vas
- Magnézium
- Kálium
Mi mindenben segít?
- Immunerősítő
- Csökkenti a magas vérnyomást
- Csökkenti a magas koleszterinszintet
- Szívbetegségek ellen is véd
- Egyes cukorbetegségekre is ajánlják, mert segít kiegyensúlyozni a vércukorszintet
- Javítja a koncentrációt
- Serkenti az agyműködést
- Elűzi a fáradságot
- Enyhíti a depressziót
- Erős energetizáló hatása van
- Méregtelenít
- Tisztítja a bélrendszert
- Segíti a fogyást
- Öregedésgátló
- Száraz bőrre
- Pszoriázisos bőrre
- Sebekre is jó hatással van
További érdekességek:
- Hosszú ideig hidratált leszel tőle – a futók is előszeretettel eszik
- Remek alternatíva kávé és energiaitalok helyett
- Stimulál is
- Mexikóban gyümölcsleveket ízesítenek vele
Mivel különösebb íze nincs – talán enyhén a mogyoróhoz, dióhoz hasonlítható – ezért bármibe belekeverheted, hogy gazdagítsd az ételeket.
Így fogyaszthatod:
- Nyersen rágcsálva
- Smoothie-ba keverve (bármilyen ízkombinációt kitalálhatsz)
- Salátákat ízesíthetsz vele
- Joghurtot is gazdagíthatsz vele
- Müzlibe, zabkásába is teheted
- Sütheted kenyérfélékbe, süteményekbe is
Ha kedvet kaptál ehhez a ritka (és ennek megfelelően nem éppen olcsó) csodabogyóhoz, akkor bioboltokban keresd!
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek
Kedves Andrea! Nagyon szépen köszönöm a hirleveleket! Sok jó dolgot találni benne! Örülök hogy hozzá juthatok ezekhez az információkhoz!! Esetleg köszvény megelőzésre nem tudsz valamit ajánlani?
Kedves Zsóka,
Köszvény megelőzésére ajánlott a hús (elsősorban vörös húsok és belsőségek), valamint a tej, tejtermékek, alkoholbevitel csökkentése, és a sok tiszta víz ivása.
Jó hatású gyógynövényteát lehet készíteni lucernából, gyömbérből vagy rozmaringból. A gyömbér illóolaj masszázsolaj keverésére vagy borogatásra is alkalmas.
Andrea
Kedves Andrea! A fentiekről eszembe jutott egy, szintén a közép-amerikai térségben fellelhető, a maják által is használt növény, mégpedig a kenyérdió (Brosimum alicastrum, ha minden igaz). Nagyin örülnék, ha erről is olvashatnék, és ha bárkinek tudomása van arról, lehet-e itthon kapni, megköszönöm. Amit én tudok a "ramón"-ról: finom :), nagyon magas rost és fehérjetartalma miatt alapvető tápanyag volt, manapság pedig étrend kiegészítők alapanyagául szolgál.
szia Andrea! nagyon szivesen olvasom a CHIA gyogyító hatásáról, nagyon örülök ugyanis én gyógynövényekel foglalkozom és szeretném kiprobálni milyen drogériában kapható. üdv julika
Milyen érdekes, nincs két hete, hogy felfedeztem az azték zsályát, és tessék, már itt is olvasok róla. Az állaga áztatás után hasonlít a lenmagra, ugyanolyan zselés lesz. Megkóstoltam natúr, vízben áztatva, egyébként müzlimbe keverem a szőlőmag őrleménnyel együtt. Csak arra kell vigyázni, hogy ne ázzon túl sokat, mer a müzli olyan "csumiszkos" lesz. Viszont kell a sok folyadék hozzá, hogy a gyomorban meg tudjon duzzadni. Próbáljátok ki, nem fogtok csalódni. Jena
Üdvözlet minden kedves olvasónak ! Most kezdtem fogyasztani a Chia magokat, még nem tudok + dolgokról beszámolni, de egy oldal címét megadom, ott lehet bővebben tájékozódni róla. ---reklám törölve---
Ha életemben láttam még csodálatos dolgokat, fantasztikus termékeket, és nem utolsó sorban mindenki számára fontos, olcsó, elérhető ,,csodákat,, azt itt ismerhettem meg. Ezért és a sok hasznos tanácsért, és főleg azért, hogy én is itt lehetek köszönet. Tiszta szívemből kívánok további sok sikert, és szép napot mindenkinek! Ilona.
Szia Andrea,nagy örömmel olvastam, hogy írtál a chiáról. Már régebb óta használom, főleg a reggeli müzlimbe szoktam keverni. Egy külföldi internetes sportoldalon olvastam róla először, különösen ajánlott a magas fehérje tartalma miatt, segít a fogyásban és izommegtartásban többek között, hiszen ezenkívül még rengeteg más jó tulajdonsággal rendelkezik.Gratulálok a díjatokhoz, nagyon szeretem a szappanokat és a nagyon hasznos egyéb tippeket is!Jó, hogy vagytok!További jó munkát és sok sikert!
Kedves Andrea!Köszönet, hogy felhívtad a figyelmet a fenti élelmiszerre!Nem ismertem, legfôbb ideje, hogy megsimerjem. Írod, hogy "energetizáló hatása miatt nagy hasznát vették a magas hegyvidéken élők, mert segítségével sokáig frissnek, energikusnak érezhették magukat."Maják,aztékok - 6000 éves kristálygyógyászat!Ezen alapul az a termékcsalád is - a 21.század kvantumfizikájával megspékelve - amelyre én szeretném felhívni a figyelmedet és mindazokék, akik nem ismerik, de olykor energiáhiányban szenvednek v."burnout"-betegségben, semmivel nem siokerül a napi stressz ellen sikeresen felvenni a harcot.Gondolom, termék-cégnevet itt nem írhatok - akit érdekel, keressen meg külön mailben további információkért.Nagy ölelés, szaladok is a bioboltba, hajt a kíváncsiság!Mirrrcike dr.balogh.valeria@gmail.com
Szia, szeretném tudni, mi ez a csodaszer, amit említettél, mert ha tényleg olyan jó, szeretnék megismerkedni vele! Üdv. Jéghné