Ennek a fantasztikus fűszernek orvosi kutatások tucatjai vizsgálták már különböző gyógyászati hasznát.
A kurkumának köszönheti a curry jellegzetes élénksárga színét, és rengeteg ételbe-italba kerül belőle. Javítja az emésztést és a zsíranyagcserét, fertőtlenít, gyulladáscsökkentő, segíti az immunrendszer egészséges működését.Fűszerezhetsz vele rizses és indiai ételeket, de egészségesebbé is teheted vele reggeli mandula-vagy kókusztejedet. Megfázás esetén pedig készíthetsz belőle teát is, mutatom, hogyan:
Hozzávalók:
- 1 ek. reszelt gyömbér
- 5 dl víz
- 1 dl kókusztej
- 1 csepp édesítő
- 1 ek. kurkuma
- 1 tk. őrölt fahéj
- csipetnyi fekete bors
A vizet forrald fel, keverd el benne a kurkumát és a gyömbért, fedd le, hagyd állni 10 percig. Öntsd a fahéjat és a borsot az édesítőhöz, töltsd a még forró gyömbérteához, majd jól keverd el. Végül öntsd hozzá a langyos kókusztejet, és lassan kortyolgatva fogyaszd el.
De nem csupán a konyhában hasznosíthatod ezt az aranysárga, por alakban szinte minden élelmiszerüzlet fűszerpolcán megtalálható gyömbérfélét.
Ha zsíros a bőröd, készíthetsz belőle kevés vízzel és kókuszolajjal pezsdítő arcpakolást. Vékonyan kend fel és mosd le langyos vízzel 3-5 perc múlva.
Fogfehérítéshez egy kevés vízzel készíts belőle pasztát, de csak akkor, ha az enyhe, de jellegzetes íze nem zavar. Kíméletesen fehérít és – szemben a szódabikarbónával – nem karcolja és nem teszi érzékennyé a fogaidat. A szád szélét és a fogkefédet átmenetileg sárgássá színezheti, de egy sima, fogkrémes fogmosás ezen is segít.
Neked mi a kedvenc kurkumás recepted? Írd meg nekünk kommentben! :-)
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!