
A chiamag ezer arca: így használd!
A chiamag egy igazi különlegesség, nem véletlenül nevezik az „aztékok aranyának”.
Az apró, nagyjából 1 mm átmérőjű, barna, fekete, szürke és fehér színű magok képesek folyadékból a saját súlyuk tizenkétszeresét is felvenni. Beáztatva megduzzadnak, és zselés állagúvá válnak. Ez jó hír, mert nagyon sokáig jóllakottnak érzed magad tőle, és jelentősen csökkenti az éhségérzeted is.
Tele van olyan tápanyagokkal (elsősorban Omega-3 zsírsavakkal), melyek jótékonyan hatnak az egészségedre.
A chiamag nagyszerűen feldobja a reggelit is, keverd gyümölcsturmixba vagy rizstejbe, de az is jó, ha gyümölcssalátádra szórsz egy-két teáskanállal. Légy kreatív, a chiának íze szinte nincs, ennek a semlegességnek köszönhető, hogy szinte bármilyen étellel harmonizál.
Beáztatva gél állagúvá válik, használhatod a tojás helyett süteményekbe, akár kenyerekbe, palacsintákba is. Készülhet belőle puding, chia zselé vagy kása, de sűríthetsz vele levest is.
A chiamagból még forró italt is készíthetsz az őszi estékre.
1-2 teáskanál chiamagot tégy bármilyen hőmérsékletű gyógyteába. Várd meg, amíg pár perc után a magok lesüllyednek a csésze aljára, és a szemek szétnyílnak. Kortyold el a teát, a megpuhult chiamagokat pedig fogyaszd el.
Bónusz, hogy ez az értékes mag a hő hatására sem veszíti el tápértékét. Igazi vitaminbomba, ideális ősszel az immunrendszered erősítésére: gazdag rostokban, mangánban, magnéziumban, foszforban, cinkben, káliumban és B-vitaminokban.
Te hogyan használod a chiamagot? Van olyan szuper recepted, amit szívesen megosztanál velem? :)
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!