4 perc a zuhany alatt
4 perc a zuhany alatt

4 perc a zuhany alatt



Szeretsz hosszasan ázni a kádban? Egy-egy zuhanyzás alkalmával is negyedórát folyatod magadra a vizet? Ez nemcsak a bőrödnek árt, de a Föld vízkészleteit is veszélyezteti. Nem csak a vegyszeres tisztálkodószerek, de a túl gyakori, túl sok ideig tartó fürdés vagy tusolás is kiszáríthatja a bőrödet. 

Klímakutatók szerint ez a nyár szokatlanul meleg, ami nem csoda, mert már a 2015-ös év első hat hónapjában is minden idők legmagasabb átlaghőmérsékletét mérték a világban.

Egyre többen ismerik fel, hogy az emberiséget fenyegető legközelebbi és legkomolyabb veszély a globális felmelegedés és a nyomában járó élelmiszer- és ivóvízhiány, amely a világ lakosságának harmadát sújthatja alig tíz év múlva.

Gondolkodtál már rajta, hogy mennyire értelmetlen és felesleges ivóvízzel locsolni a kertet, vagy öblíteni a vécét? Egy átlagos háztartás a vízfogyasztását harmadával csökkenthetné azzal, ha a mosdó és a zuhanyzó lefolyójába zúdított szennyvíz egy tisztító berendezésen átfolyatva a vécétartályba kerülne.

Hamarosan ezek a szerkezetek itthon is elérhetőek lesznek, de addig is itt van 5 további egyszerű és hétköznapi dolog, amit te is megtehetsz a bolygónk jövőjéért:

 

    1. Fogyassz kevesebb állati eredetű élelmiszert. Ha jobban szereted a pontosan kijelölt célokat, akkor hozzánk hasonlóan csatlakozz Te is a Húsmentes hétfő kezdeményezéshez, és hetente legalább egy napon egyáltalán ne egyél húst.

    1. Igyál csapvizet, készíts teákat, minél kevesebb palackozott vizet és üdítőt vásárolj. Az üres palackokat vidd el az újrahasznosító konténerekbe.

    1. Fogmosás és mosogatás közben se folyasd a vizet. Használj fogmosó poharat, és a csapra szerelhető víztakarékos csap- és zuhanybetétet.

    1. Javíttasd meg minél hamarabb a csöpögő csapot, a csak kicsit folyó vécétartályt is; több liter víz elfolyik így naponta feleslegesen. Válts víztakarékos vécétartályra, vagy csökkentsd benne lévő víz mennyiségét azzal, hogy kavicsokkal töltöd fel a tartály egy részét, esetleg vízzel teli palackot teszel bele.

  1. Késő este vagy hajnalban locsold a szobanövényeket, és ha van, a kertedet is. A hűvösebb órákban jobban tudják hasznosítani a növények a vizet, és lassabban szárad ki földjük. A legjobb, ha összegyűjtött esővízzel locsolsz.


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet