Fellebbentjük a fátylat a szépségipar legféltettebb titkairól! XIII.

Antibakteriális szappanok – hogyan fejtik ki hatásukat és mire jók egyáltalán?Azért használsz fertőtlenítő szappant, mert úgy gondolod, hogy a használata megvéd a fertőzésektől, különösen a megfázásos, megbetegedéses időszakban? Sajnos ennek pont az ellenkezője igaz.

Tény, hogy az antibakteriális összetevők hatékonyan ölik a baktériumokat, a baj csak annyi, hogy nem válogatnak közülük – így leegyszerűsítve – nem marad, aki megvédjen a túlélő káros baktériumokkal szemben.

Ezek a szappanok és tusfürdők megbontják a bőr természetes védőköpenyét, megfelelő táptalajt kínálva ezzel az antibakteriális hatóanyaggal szemben ellenálló baktériumok kifejlődéséhez.Az antibakteriális szappanok azoknak a tisztító hatású szereknek a gyűjtőneve, amelyek valamilyen antibakteriális (baktériumölő) hatóanyagot tartalmaznak, leggyakrabban triklozánt. 

A triklozán egy szintetikus tartósítószer, amely baktérium- és gombaölő hatása miatt a kozmetikai ipar számos termékében, így szappanokban, tusfürdőkben, dezodorokban, testápolókban, fogkrémekben is megtalálható.

A triklozán más vegyszerekkel való vegyülésekor (pl. a vízben található klórral) dioxin típusú vegyületek és kloroform keletkezhet, amik szintén veszélyes anyagnak számítanak, allergiát, súlyosabb esetben pedig akár rákot is okozhatnak az American Chemical Society Journal Environmental Science & Technology-ban publikált kutatás szerint.

A triklozánt egy svájci vegyipari vállalat, a Ciba találta fel az 1960-as években. Lassan eljutott a háztartási vegyiáruk gyártóihoz is, akik elkezdték árulni a fertőtlenítő hatású termékeket. Azóta halljuk, hogy ha ezekkel mosakodunk, jobban védve leszünk a különféle fertőzésekkel szemben. Pedig ez nem igaz.

Először is, több mint két percig kellene a bőrön hagynunk, hogy kifejthesse a hatását, de ennél jóval kevesebb idő kell ahhoz, hogy kárt tegyen a szervezetedben. A bőr természetes védőköpenyét megbontva allergiát okozhat, a fogkrémekben található triklozán pedig az egészséges szájflórában is kárt tesz: lenyelve megölheti a hasznos bélbaktériumokat, károsíthatja a májat. Beavatkozhat a hormonrendszer helyes működésébe, hozzájárulhat a mellrák kialakulásához.A triklozán már annyira elterjedt, hogy a vérből, a vizeletből, sőt az anyatejből is könnyen kimutatható.

Miközben azoknak, akik használnak ilyen termékeket, egyre jobban halmozódik szervezetükben a triklozán, azok is érintettek, akik nem használnak ilyen termékeket. 

„Érdekességként” megemlítendő, hogy ezt a vegyületet az Európai Unió a környezetszennyező anyagok kategóriájába sorolja. Biológiailag nehezen bomlik le, és a folyamat végén az antibakteriális szappan, fogkrém egy súlyosan mérgező dioxinfajtával szennyezi a környezetet, ami  rendkívül káros a vízben megtalálható organizmusokra, és maradandó károkat okozhat a folyóvizekben és a bennük élő állatokban.Az élelmiszerekkel érintkező műanyag tárgyak gyártásában megtiltották a használatukat, de még a szájba kerülő kozmetikai szerekbe is változatlanul bekerülhetnek ezek a kemikáliák.

A mikrobiológus Dr. Stuart Levy szerint az antibakteriális tisztálkodó szerek csak azok háztartásában ajánlottak, akik súlyosan betegek és ezért gyenge az immunrendszerük.Egy átlagos, egészséges emberekből álló háztartásban teljesen felesleges a használatuk, sőt, több kárt okoz, mint hasznot, mind az egészségünkre, mind a környezetet tekintve.Kisbabákat kifejezetten nem ajánlott ilyen szerekkel fürdetni, hiszen gyengíti az immunrendszerüket, és ennek kialakulása az első években meghatározó.

A betegségek és fertőzések megelőzésnek legegyszerűbb módja az alapos kézmosás, melyhez elegendő egy szappan és folyó meleg víz.

A legjobban teszed, ha még ma kidobod az összes mesterséges színezékkel, szintetikus illatanyaggal, és egyéb vegyszerrel készült kozmetikumod, és magad gondoskodsz bőröd egészségéről!

Vegyszermentes szép napot!Varga-Darabos Andrea
Szappantündér


ui.: Megtisztel, ha tőlem tanulsz, de ha bővebben is érdekel a téma, még több infót itt találsz.