Fellebbentjük a fátylat a szépségipar legféltettebb titkairól! VIII. rész

Habkönnyű mérgek
Sodium Laureth Sulfate/Sodium Lauryl Sulfate

Ma a sok veszélyes vegyszer között is az egyik legveszélyesebbekről írok Neked. A Sodium Laureth (SLES)-t és a Sulfate/ Sodium Lauryl Sulfate (SLS)-t nagyon gyakran és nagy mennyiségben használják.

Ha megnézed a címkén, általában az összetevők (Ingredients) felsorolás második helyén áll, vagy legalábbis az elsők között, közvetlenül a víz (Aqua) után. Ami azt jelenti, hogy az adott termék a víz után a legtöbbet tartalmaz ebből a szintetikus anyagból. Csak azért, hogy jól habozzon a tusfürdő…

A habzásért viszont nagy árat kell fizetned.Ez a vegyszer jelentősen növeli a bőrön keresztüli vízvesztést, amitől az száraz és feszülő lesz, így nem tudja rendesen ellátni védelmi feladatát. Ez pedig különféle bőrirritációkhoz vezet, és nagymértékben öregíti is a bőröd.


Szinte szétbombázza a bőröd védekezőképességét, irritálhatja a szemet, a hajas fejbőrt, hajhullást, bőrkiütést és egyéb allergiás reakciókat vált ki.

A bőrödbe beszívódva belekerül a szervezetedbe, és rendszeres használatuk hosszú távon nagy valószínűséggel egészségügyi problémákat okozhat, szembe kerülésnél különösen vigyázni kell.

Az SLS-t klinikai tesztekben is használják: irritálják vele a kísérleti állatok és emberek bőrét (igen, jól olvastad; ez egy igen erős bőrirritáló vegyszer), aztán különféle krémek gyógyító hatását tesztelik ezen az irritált bőrön. Ha nem lenne irritált bőr, nem kellenének a krémek sem. Rákkeltő etilén-oxid


A két vegyület közül a Sodium Lauryl Sulfate (SLS) az irritálóbb. Viszont a Sodium Laureth Sulfate (SLES) sokkal alattomosabb: ahhoz, hogy ez a kemikália „lágy” és „gyengéd” lehessen, egy folyamaton keresztül kell mennie. Ez nem más, mint az etoxiláció. Emlékszel? 1.4 Dioxán, most megint csak erre emlékeztetlek! 

Az etoxiláció során használt anyag az etilén-oxid, ami rákkeltő. Az etoxiláció mellékterméke lehet az 1.4-Dioxán, ami az SLES-sel együtt bekerül a tusfürdőbe, samponba. Erről persze mind és amiről nem tudunk, mert nincs a címkén feltüntetve.

Az összetevők között nem fogod a fenti néven megtalálni, de ha -eth- (myreth, oleth, laureth, ceteareth) és -oxynol- végződésű összetevőket látod a címkén, tudd, hogy tartalmazhatnak 1.4 dioxánt.Mindezek ellenére a Sodium Laureth Sulfate és a Sodium Lauryl Sulfate használata biztonságosnak mondott (az tény, hogy rákkeltőnek nem bizonyult), és minden megkötés nélkül használhatóak – olyannyira, hogy a habzó termékek 90%-a tartalmazza valamelyiket.


Ezek után már az hangzik a legkevésbé ijesztőnek, hogy általában petróleumból vonják ki, igaz?!

Az a termék, amelyik tartalmaz SLS-t vagy SLES-t, általában szintetikus illat- és színanyagokkal, tartósítószerekkel is dúsított. És ki tudná megmondani, hogy a sok közül éppen melyik vegyszer okozta az ekcémát, a bőrszárazságot?

Pár terméken talán már találkozhattál az „SLS-free” megjelöléssel, ami azt jelenti, hogy bizonyos gyártók kezdik belátni, hogy a vásárlók egyre tudatosabbak, egyre többen határolják el magukat az adalékanyagokkal teli kozmetikumoktól. Sok gyártó azonban ragaszkodik hozzá. Vajon miért?

A legjobb, ha még ma kidobod az összes mesterséges színezékkel, szintetikus illatanyaggal, és egyéb vegyszerrel készült kozmetikumod, és magad gondoskodsz bőröd egészségéről! 

Mi mást kívánhatnék ezek után, mint vegyszeres habtól mentes szép napot!Varga-Darabos Andrea
Szappantündér


ui.: Megtisztel, ha tőlem tanulsz, de ha bővebben is érdekel a téma, még több infót itt találsz.