Egy vegán (és zero waste) konyhában karácsonykor is az a jelszó, hogy kizárólag növényi eredetű hozzávalókból, minél kevesebb pazarlással és energiafogyasztással készüljenek a finomságok. Jöjjön ehhez két alaprecept, sokféle variációs lehetőséggel!
Ünnepi vegán étcsokis ropogós, többféle változatban
A csoki és a mandula eleve remek párost alkotnak. A karácsonyi vegán étcsokis ropogóshoz mindössze erre a kétféle hozzávalóra lesz szükséged:
- 4 személyre legalább 1 tábla vegán étcsokoládéra
- és egy maréknyi mandulára
Az elkészítés módja: első lépésben olvaszd meg a csokoládét mikróban vagy gőzfürdőben. Nem kell, hogy forró legyen! Sőt, az még pikánsabbá teszi, ha maradnak benne keményebb darabok. Arról nem is beszélve, hogy ha a gyerekekkel együtt készíted ezt a nasit, akkor sokkal biztonságosabb, ha nem dolgoztok olyan hozzávalókkal, melyek egy óvatlan pillanatban sérülést okozhatnak. A megolvadt csokoládét öntsd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd szórd bele az előzőleg durva darabokra összetört mandulákat. Nincs más hátra, mint várni, hogy a keverék meghűljön és megszilárduljon.
Úgy az igazi, ha a vegán étcsokis, mandulás táblát kézzel tördelitek szét, ettől lesz igazán “kézműves” hatású. Késsel is szeletelheted, de szabályos kockák helyett vágj inkább háromszögeket, vagy mindenféle sokszögeket, egyszóval engedd szabadjára a fantáziádat. Ami a tárolást illeti, a vegán étcsokis ropogós érthető módon nem kedveli a meleget, hisz akkor újra megolvad. Ha nem fogyott el elsőre, tedd a hűtőbe, és úgy kínáld újra.
Hogyan lehet megbolondítani a karácsonyi vegán étcsokis ropogóst?
Ne csak mandula kerüljön a csokiba, hanem bármely olyan vegán ropogtatnivaló, amit kedveltek: dió, mogyoró, esetleg mazsola vagy kandírozott narancshéj. Vannak, akik készítés közben, még melegen nagyszemű tengeri sóval is meghintik az édességet, ez már valóban a merészségen múlik.
Milyen legyen a ropogós nasi alapanyagául szolgáló étcsokoládé? Válassz természetesen vegán, és legalább 65% kakaótartalmú csokoládét. Az étcsokoládé a kakaó révén antioxidánsokban gazdag, de alacsony cukortartalma is vonzóvá teheti. A mandula akkor jó, ha ízesítetlen és hántolt. Ha marad mandula, készíts belőle házi vegán tejet!
Sós sütemény helyett zöldségchips
A kalóriadús, macerásan elkészíthető hagyományos sós sütik pezsdítő alternatívája a ropogós zöldségchips. Gyorsan elkészül, némi odafigyeléssel szinte lehetetlen elrontani, és a sütőt sem kell sokáig bekapcsolni miatta. Az egyetlen kihívást az jelenti, hogy milyen zöldségből készüljön (télen jóval kisebb eséllyel találsz például cukkinit).
Hozzávalók:
- sárgarépa, édesburgonya, zeller vagy cékla
- olívaolaj
- csipetnyi só és bors, ízlés szerint
Az elkészítés módja: a zöldségeket alaposan mosd és hámozd meg, és vágd kb. 3-5 mm vastag szeletekre. Az olívaolajjal meglocsolt, sóval meghintett szeletek kerüljenek sütőpapírral kibélelt, alufóliával lefedett tepsibe, és süljenek 200 fokon kb. 15 percet. A chips akkor tekinthető késznek, ha már jól megpirult a zöldség teteje. Tedd tálkákba, és ropogtassátok!
Jöhet még több karácsonyi nasi?
Blogunk legnépszerűbb bejegyzései közé tartoznak azok, amelyekben egyszerűen elkészíthető, vegán finomságok elkészítését osztottam meg Veletek. Szemezgettem ezért a korábbi karácsonyok receptjeiből is, hogy még több inspirációt adjak a készülődéshez.
Feltétlenül nézd meg a vegán csokikrém receptjét: növényi tejjel készül, és legfeljebb egy gyors hűtést igényel, főzést nem. A vegán meggyes kókuszdió azért a személyes favoritom, mert egy nagy kedvenc újragondolásáról szól. De azt is elárultam már, hogyan lehet vegánná varázsolni az olyan karácsonyi klasszikusokat, mint a habcsók, a tiramisu és a kókuszkocka. Tudtad, hogy még az olyan alapanyagok is kiválóan helyettesíthetőek vegán összetevőkkel, mint a tojásfehérje? Ha pedig elmozdulnál a hagyományostól az egészen különleges felé, akkor a házi mentolos trüffelt ajánlom.
Mannák, melyekbe szinte bele akarsz harapni…
Több olyan Manna is van, melyet egy-egy fűszer, gyümölcs vagy más “ennivaló” alapanyag ihletett. Némelyik Mannában egyenesen a karácsony ízei, illatai, hangulatai tűnnek fel.
Ezekből is hoztam egy válogatást, a vegyszermentes, kézzel készült Manna szappanokra koncentrálva, melyeknek a fa alatt, ajándékként is nagy sikerük lesz.
A márványos mintázatú, krémesen habzó COCO csokis szappan a tápláló kókuszolajtól és a csipetnyi kakaótól olyan ellenállhatatlan. Az enyhe bőrradírozó hatás miatt még egy marék friss kókuszreszelékkel is meghintettük. A karácsonyi narancs a Dolce Vita szappanban köszön vissza, ebben a Mannában az édesnarancs mellett kakaópor, barna nádcukor és ápoló olajok kényeztetik a testet-lelket. A Mézeskalács szappan a valaha volt legédesebb karácsonyi meglepetésünk, felidézi a konyhát ilyenkor belengő fűszeres illatot, a várakozás izgalmát. Egyszóval mindent, amitől ünnep az ünnep!
Van kedvenc vegán édességed, sós nasid? Mondd el a Mannásoknak hozzászólásban!
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!