Méhek nélkül mit ennél?
méhek nélkül mit ennél?

Méhek nélkül mit ennél?



Az utóbbi években egymást érik a bejelentések, teljes méhkolóniák tűnnek el egyik napról a másikra. Az esetenként 30-50 ezer egyedet számláló méhcsaládok 60-70 százalékának egyszerűen nyoma veszett. Európából már gyakorlatilag eltűntek a vadon élő méhek, és a mézelő méhek több faját is kihalás fenyegeti.

Azt már a kisebb gyerekek is megtanulták, hogy a méhek munkája kulcsfontosságú a növények beporzásához, azt azonban még a felnőttek közül is kevesen tudják, hogy

  • a világon termelt 100 legfontosabb haszonnövény közül 70 szaporodásához méhek kellenek
  • a világ élelmiszer termelésének egyharmadához nélkülözhetetlen a méhek munkája
  • 22 milliárd dollár értékű növény beporzását végzik el évente
  • egyetlen kilogramm mézhez 100 ezer kilométert repülnek az azt előállító méhek

Tudósok sora kutatja, hová tűnnek el tömegesen az amerikai, európai és ázsiai kaptárakból virágport gyűjteni indult méhek, hátrahagyva a kaptárakat. A mezőgazdaságban használt vegyszerek, a különféle élősködők, az egybefüggő nagy területeken termelt egyféle haszonnövények, a genetikailag módosított növények (GMO), környezetszennyezés, klímaváltozás, vagy akár a mobiltelefon-hálózatok okozhatta tájékozódási zavar is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a méhek száma egyre fogy. A vizsgált példányok is kevésbé ellenállóak a fertőzésekkel, káros környezeti hatásokkal szemben.

A mézet, pollent, propoliszt, a méhpempőt, és a méhviaszt örömmel felhasználjuk, és élvezzük áldásos hatásait. De vajon mit teszünk azért, hogy megóvjuk a mi élelmezésünkről is gondoskodó méheket?

Ezekkel segítheted őket:

  • ne félj tőlük, és ne csapd le őket
  • ha van kerted, ültess nektárban, virágporban gazdag növényeket
  • csak megbízható helyről vásárolj mézet, a legjobb, ha magától méhésztől szerzed be.


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet