Színes tavasz: légies vegán saláták
színes tavasz: légies vegán saláták

Színes tavasz: légies vegán saláták



Zsenge spárga, zöldborsó, eper, snidling, spenót, retek és fejes saláta: mind a tavasz hírnökei. Harsányak, frissek, tavaszi salátának termettek. Egymással is nagyszerűen megférnek egy-egy salátában, mi több, felséges ízparádé lehet az eredmény.


Három salátaötletet mutatok, közös vonásuk, hogy bőven hagynak teret az egyéni ízlésnek, nem szorítanak a keretek közé, és elsősorban az határozza meg őket, hogy mi van a piacon, a hűtőben, a kertben, a kamrában.

Epersaláta kreatívan, zöldvariációkkal

Az eper gyakori vendég a Manna-blogban, készítettünk már cukormentes eperlekvárt, (ráadásul többféleképpen), nemkülönben eper szorbetet. Az epersaláta fő hozzávalója maga az eper. Legalább négy részre szeleteld fel, és egy személyre körülbelül egy fél csészényivel számolj. A zöldek kiválasztásánál dönts kedved szerint, olyan zöldség kerüljön bele, amivel épp gazdálkodhatsz. A zöldsaláta, a spenót, vagy a rukkola egyaránt illik a tavasz legédesebb gyümölcséhez. Vágás helyett csak tépkedd apró darabokra, ugyancsak fél csészényi legyen. A spárga és eper is klasszikus párost alkot, de a spárga annyiban kilóg a sorból, hogy nyersen általában nem fogyasztjuk, jóval emészthetőbb főzve vagy párolva.


Az eper és a zöldek párosát egy egyszerű, pikáns és stílusos vegán vinaigrette öntettel foghatod össze. Ennek összetevői: citromlé, olívaolaj, vegán dijoni mustár, csipetnyi cukor, és fokhagyma. Mixeld össze őket, és mehet is az eperre és a zöldekre. Apróra vágott mandulával, dióval is díszítheted, de ezt akár is el hagyhatod. Amit biztosan ne tegyél: ne édesítsd pluszban az epret. Azon felül, amit esetleg az öntetbe teszel, ne cukrozd meg. Önmagában is épp elég édes, a cukrozással ezt a pompás, természetes ízt veszíted el.


Fejes saláta, a verhetetlen tavaszi zöldség

A fejes salátából készült saláta erőssége a minimalizmus. Minél kevesebb hozzávalót tartalmaz, annál jobb. Talán meglepő lesz, de dönts a szín alapján! Válassz olyan zöldségeket vagy gyümölcsöket, amelyek kiemelkednek a saláta zöldjéből. Ilyen lehet a vékony kis pálcikákra vágott sárgarépa a sárga szín képviseletében, pirosként az eper, esetleg a kaliforniai paprika. De még a lilahagyma sem áll távol a fejes salátától, ha a zöld mellett a lila színben szeretnél gyönyörködni.

Hagyományos, olívaolajos öntettel tálalhatod, mely olívaolajból, citromléből és kevés dijoni mustárból áll, ízlés szerint fűszerezve sóval, borssal. A fejes salátát tartalmazó saláta egyetlen hátránya, hogy csak frissen jó, mert az öntetben ázva szinte azonnal fonnyadni kezd. Az öntetből azonban nyugodtan készíthetsz egy-két adaggal többet, és tárolhatod pár napig a hűtőben. Ha újra kedved támad a salátára, ennyivel könnyebb dolgod van.

Még valami, amire fel szeretném hívni a figyelmedet. Több olyan zöldség és gyümölcs van, amelyből érdemes inkább biót választani, én feltétlenül ilyennek tartom a fejes salátát. A leveles zöldségek közé tartozó salátát ugyanis gyakran permetezik, ezért jobb óvatosnak lenni, és a vállaltan vegyszermentes bio saláták mellett dönteni.

Saláta rendhagyó módon, turmixolva

Vajon a turmixgéppel, botmixerrel, vagy aprítóval készített saláta is nevezhető még salátának? Vagy már frissen préselt zöldségléről beszélünk? Én úgy gondolom, miért ne.

Ha az állaga legalább egy kis részben ropogós marad, akkor még salátáról beszélünk. Nem is akármilyenről, egy olyan salátáról, amely még gyorsabban elkészül, mint amelyiknek az összetevőit előbb tépkeded, vágod, szeled. Az időzítésre tényleg ügyelj, ha a kelleténél tovább turmixolsz, a ropogós állagnak nyoma sem marad. Inkább állj meg egyszer-kétszer, és ellenőrizd, hogy áll a saláta. Dresszingnek kockázatmentes választás a fentebb említett olívaolajos-citromos. Néhány zöldség és gyümölcs, amely jól párosítható a mixben: a saláta a sárgarépával vagy a hagymával, a retekkel, zöldhagymával. Az eper a fejes salátával, rukkolával, vöröshagymával, spárgával érzi jól magát.


Neked melyik friss tavaszi zöldség vagy gyümölcs dobogtatja meg a szívedet?

 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet