Túl sok a stressz? Így jelez a szervezeted
túl sok a stressz? Így jelez a szervezeted

Túl sok a stressz? Így jelez a szervezeted



Nem újdonság, hogy a hosszan tartó állandó stressz megbetegít. Ezért is fontos, hogy még idejében észrevedd a szervezeted apró jelzéseit, hogy ideje csökkentened a rajtad lévő nyomást. A legyengült immunrendszer, megnövekedett görcshajlam, az állandó fáradtság mind figyelmeztető jelek: ez így nem mehet tovább.

Segíthet az illóolajokkal megtámogatott lazító fürdő, ahogyan a meditáció, a sport vagy a jóga is, de egy jó masszázs, egy tudatosan beiktatott húszperces séta vagy a most divatos, felnőtteknek készült színező könyvek is rengeteget javíthatnak az állapotodon. Sőt, még az olyan apróságok is számítanak, hogy mit eszel, vagy az, hogy napi néhány órára kikapcsolod a telefonodat, és nem azon olvasgatsz elalvás előtt.

De milyen jelekre kell odafigyelned, hogy most már elég, valamin változtatnod kell?

1. Hétvégi fejfájás, rosszabb esetben migrén
Ha hajlamos vagy a fejfájásra, a stressz jó eséllyel előhozza. A gyakoribbá váló migrénes rohamokat ne vedd félvállról, ez bizony annak a jele, hogy kimerült vagy.

2. Fájdalmas menstruáció, ismeretlen eredetű hasfájás
A krónikus stressz a görcsökre való hajlamot is növeli, ezt ellensúlyozhatod magnézium szedésével vagy magas magnéziumtartalmú ételek fogyasztásával, de tudd, ez egy figyelmeztetés a testedtől, hogy nem, nem érzed jól magad a bőrödben.

3. Alvászavarok, rémálmok
A túl sok alvás, vagy épp az álmatlanság oka is lehet ugyanaz: kimerült vagy. A rémálmok pedig sokszor semmi másra nem utalnak, csak arra, hogy az elméd képtelen pihenni, kikapcsolni.

4. Állandó éhség, főként édesség utáni sóvárgás
A fáradtság, kimerültség, a túl kevés alvás sokaknál megzavarja az inzulintermelést, ezért kívánod annyira ilyenkor az édességet. Próbálj rostokban gazdag ételeket enni ilyen időszakokban is, és legfeljebb napi egy-két kocka magas kakaótartalmú csokoládét fogyassz.

5. Emésztési problémák
Ez is hajlam kérdése; van akin az idegesség először emésztési problémák képében jelentkezik. A hasmenéses és a szorulásos problémák akár váltakozhatnak is, ezért ebben az esetben is a magas rosttartalmú ételek fogyasztása javallott.

6. Allergiás rohamok, herpesz
A krónikus stressz és fáradtság gyengíti az immunrendszert, ezért minden meglévő allergiát súlyosbít. Előfordulhat az is, hogy az év olyan szakában is allergiás tüneteid vannak, amikor egyébként nem szoktak jelentkezni a panaszaid, vagy újabb, más formában jelentkező tüneteket tapasztalsz.

7. Fájó állkapocs
Ennek oka leggyakrabban az, hogy éjjel, álmodban görcsösen szorítod össze az állkapcsodat, rosszabb esetben az, hogy csikorgatod a fogaidat. Nagyon kellemetlen, és a fogaidnak is árt.

8. Orrvérzés
A megemelkedett vérnyomás miatt könnyebben elpattannak az orrodban lévő hajszálerek. Ha feltűnően gyakoribbá válik az orrvérzés, legyen gyanús, hogy ez nem a véletlenek összjátéka, hanem túl sok stressz ér.

9. Akné, fájdalmas mély, cisztás pattanások
Az aknéra hajlamosaknál a tünetek stressz hatására súlyosabbá válnak, ezt talán nem is kell mondanom. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a száj környékén és az állon megjelenő fájdalmas göbök szintén a hormonális egyensúly felborulásának jelei. Ezeket végképp ne próbáld kinyomni, ehelyett azt javaslom, hogy egy-egy csepp levendula vagy teafa illóolajat kenj a gyulladt területre.

10.Nem múló viszketés, bőrirritáció
Ennek oka lehet egy addig ismeretlen allergia, de ha a felsőtesteden, vagy a testhajlatokban keletkezik, akkor gyanús, hogy a feszültség miatti erősebb izzadás és magasabb testhőmérséklet okozza a tüneteidet. Válassz illatmentes, vagy illóolajokat nem tartalmazó szappanokat, mint az Elefántcsont, az Extra szűz olívaolaj vagy a COCO sheavajas szappan, vagy akár az egyik kedvencem, a kakaóvaj fenséges illatával és hidratáló összetevőivel kényeztető Csokicsoda szappan, amelyek gyengéden ápolják a bőrödet. Hidratáláshoz pedig válassz illatmentes sheavajat vagy szépségolajat, testápoláshoz pedig elsősorban a csokoládés desszertre kísértetiesen emlékeztető Kakaóvajas habkrémet ajánlom Neked.

Ha kínoz a stressz, de nem tudod egyik napról a másikra megszüntetni, akkor azt javaslom, tudatosan kényeztesd magad minden nap, és erre a napi szépségápolási rutin tökéletesen alkalmat ad még akkor is, ha nem tudsz minden nap elmerülni egy kád illatos fürdővízben.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Nelli
    • 2015-11-17 16:50

    jo áruk remélem hogy hatni fog

    • Nelli
    • 2015-11-17 16:50

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet