Mi a gond az avokádóval?
mi a gond az avokádóval?

Mi a gond az avokádóval?



Biztosan Te is hallottál már az ún. „superfood” élelmiszerekről, amelyek onnan kapták a nevüket, hogy fogyasztásuk sokféle pozitív hatással bír a szervezetre, mivel rengeteg tápanyagot, vitamint tartalmaznak.

Közéjük tartozik az avokádó is, napjaink egyik legfelkapottabb egzotikus gyümölcse. Amellett, hogy nagyon finom, sokoldalúan táplálja a szervezetet. Sokan mégis ellenzik a fogyasztását. Vajon miért? Járjuk kicsit körül a témát!

A megnövekedett keresletnek megvannak az árnyoldalai. Ezt a gyümölcsöt szubtrópusi, trópusi területeken termesztik, legfőképpen Mexikóban, de Dél-Afrikában, Chilében, Peruban, Ausztráliában, Izraelben is. Nézzük, milyen problémákat okoz a világ kielégíthetetlen avokádóéhsége!

Mexikóban „zöld aranynak” nevezik, mivel igen nagy bevételt lehet a termesztésével elérni. Mint ahogy ebből sejteni lehet, sajnos a szervezett bűnözői csoportok is rátették kezüket az „üzletre”, rettegésben tartva a lakosságot, és felnyomva az árakat. De a környezet is nagy árat fizet: órási területeken termelik ki illegálisan az erdőt, hogy helyet adjanak a hatalmas avokádóültetvényeknek.

• A másik ország, ahol sok szenvedést okoz az avokádó termesztése, Chile. Az avokádó ugyanis egy rendkívül szomjas növény: 1 kg avokádó megtermesztéséhez becslések szerint átlagosan 1000 liter víz szükséges, de régiótól függően akár több is. Mivel a gyümölcs napfényigénye is óriási, olyan területeken termesztik, ahol mesterségesen kell öntözni.

• Mindez nemcsak helyi szinten okoz problémát, mivel ha ránézünk a térképre, egyértelmű, milyen óriási utat tesznek meg ezek a gyümölcsök, amíg elérkeznek hozzánk Európába. A hosszú szállítási út a hűtőkocsikban pedig köztudottan rendkívüli terhelést ró a környezetre.

• Mivel érett állapotban nem sokáig tartható el, éretlenül szedik le, az utóérés pedig hatalmas klimatizált raktárakban zajlik, amelyek megint csak rengeteg energiát fogyasztanak.

• Az utóérlelt avokádó a szupermarketek polcain 1-2 napot bír csak ki, utána kidobják – mindezzel kárba vész a rengeteg energia és munka is, amit ráfordítottak.

A megoldás tehát: el a kezekkel az avokádótól?

Nagyon sok helyben termesztett, egészséges, szezonális gyümölcs és zöldség áll rendelkezésünkre Európában, és általánosságban elmondható, hogy szervezetünkre ezek vannak a legjobb hatással.
Azonban megértem, ha időnként a változatosság kedvéért, finom ízéért és pozitív hatásaiért szívesen fogyasztod ezt az egzotikus gyümölcsöt. Hogyan teheted meg ezt  rossz lelkiismeret nélkül?

Csak kis mennyiségben! Itt különösen érvényes a „kevesebb több” elve. Ne legyen mindennap terítéken, hanem csak ünnepi alkalmakkor fogyaszd kis mennyiségben, így annál jobban fog ízleni.

Figyelj a származásra! Ne vásárolj Chiléből vagy Mexikóból származó avokádót! Dél-Spanyolországban és Izraelben is termesztik, onnan nem tesz meg olyan hatalmas utat az asztalodig.

Nézd meg a címkét! Mint minden egzotikus élelmiszernél, itt is érdemes a „fairtrade” logót keresni, hiszen ez arról biztosít Téged, hogy a megvásárolt áru esetében ügyeltek az etikus termesztésre és kereskedelemre. Érdemes a biogyümölcsöket előnyben részesíteni, hiszen így nemcsak a saját szervezetedet kíméled a mérgező vegyszerektől, hanem a termőterületet és az ottani élőlényeket is.

Nemcsak táplál, szépít is!

Nemcsak a kiváló belső hatások miatt szeretik sokan az avokádót: magas víztartalma miatt kiválóan hidratálja, vitaminjaival táplálja a bőrt, az antioxidánsok pedig a bőröregedés ellen hatnak. Különösen a száraz, igénybevett bőrrel tehet csodát.

Egzotikus arcmaszkot így készíthetsz avokádóból: törd össze villával egy fél avokádó húsát, majd keverj hozzá 1 evőkanál argánolajat. Vidd fel az arcodra, de a nyakad, a dekoltázsod is hálás lesz érte. Hagyd hatni 15 percig, majd mosd le.

Ha száraz, töredezett hajaddal szeretnél jót tenni, hajpakolást is készíthetsz belőle a leírt módon, argánolajjal, de akár kókuszolajjal is – vagy a kettővel együtt, ha biztosra akarsz menni! ? Tehetsz bele kétszeres mennyiségű olajat is, hogy könnyebb legyen felvinni a hajra. Tekerj a hajad köré egy törölközőt, majd 15-20 perc után mosd meg a hajadat a szokásos módon!

Ha azonban inkább megennéd ezt a szuper gyümölcsöt, vagy éppen nincs sok időd, akkor a szemkörnyék és az arc ápolására kitűnő választás a Luxus arcelixír, ami bizonyítottan csökkenti a ráncokat, valamint feszesebbé teszi bőrödet. Hajadat pedig nagyszerűen ápolja, regenerálja és csillogóvá teszi az Intenzív regeneráló, hajszerkezet-javító spray, amit hajmosás előtt vethetsz be, hasonló módon, mint a hajpakolást.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • 3+1 minimalista natúrkozmetikai szépségtrükk - blog

    3+1 minimalista natúrkozmetikai szépségtrükk

    Napjainkban divatos trend a minimalizmus. Sokan rájöttek, hogy a kevesebb néha több; érdemes kevesebb tárgyat, de több élményt gyűjteni, és a mennyiség helyett a minőségre helyezni a hangsúlyt. Nálunk is olvashatsz erről az életfelfogásról, és gyakorlati tippeket is kaphatsz itt.

    Megnézem
  • komplett arcápolási rutin mannákkal? igen! - blog

    Komplett arcápolási rutin Mannákkal? Igen!

    Bizonyára észrevetted, hogy újabb és újabb Mannák jelennek meg a palettán. Folyamatosan töröm a fejem, mivel kedveskedhetnék még Nektek, ugyanis szeretnék a szépségápolás minél több területén természetes alternatívát kínálni számotokra. Az arcápolásra különösen nagy hangsúlyt fektetek, mivel arcunk az a testrészünk – a kezünk mellett –, ami a leginkább ki van téve az időjárás viszontagságainak és a környezeti hatásoknak. Ha szeretnéd napi arcápolási rutinodat kompromisszummentesen, természetesen megoldani, a Mannával megteheted!

    Megnézem
  • készíts immunerősítő őszi gyömbérdzsemet! - blog

    Készíts immunerősítő őszi gyömbérdzsemet!

    A természet lassan készülődik téli álmára, nekünk is fel kell készülnünk az előttünk álló hideg évszakra, amely rengeteg szépséget tartogat számunkra, ugyanakkor megviseli szervezetünket, próbára teszi ellenálló képességünket. Ilyenkor kulcsfontosságú az immunrendszer erősítése.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Petra
    • 2021-02-26 21:07

    Eddig csak belsőleg fogyasztottam, de kipróbálnám pakolásként is. :)

    • Petra
    • 2021-02-26 21:07

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet