Készíts karácsonyfadíszt házilag!
készíts karácsonyfadíszt házilag!

Készíts karácsonyfadíszt házilag!



Napjainkban nagy divatnak örvend a DIY – Do It Yourself szemléletmód.

Eszerint mindent, amit csak lehet, mi magunk, házilag készítsünk el, vonatkozzon ez ételekre, süteményekre, ruhákra, vagy használati tárgyakra. Nagyon helyeslem ezt a trendet, hiszen a túlfogyasztás korában élünk, amikor sokkal többet vásárolunk és birtoklunk, mint amire szükségünk van, éppen ezért rengeteg fölösleges tárgy végzi a szemétben.

Az ünnepek közeledtével egyszerű, de annál szebb, házilag elkészíthető karácsonyfadíszeket szeretnék Nektek bemutatni. A kézműveskedés ráadásul kiváló alkalmat teremt az ünnepi hangulat ébresztésére, egy kis megpihenésre, családi együttlétre.

Gyönyörű fehér díszek szódabikarbónából

Ehhez a díszhez kicsit konyhatündérkedni is kell, de nem sokat. ? Egy egyszerű receptről van szó hétköznapi konyhai hozzávalókból, amellyel ugyanakkor csodaszép, teljesen egyedi díszeket készíthetsz – itt kiélheted a kreativitásodat!

A recept:

  • 2 csésze szódabikarbóna
  • 1 csésze keményítő
  • 1 és 1/4 csésze víz


A kétféle port keverd össze, öntsd hozzá a vizet, majd lassú tűzön melegítsd, közben folyamatosan kevergesd, nehogy leégjen. Elkezd majd besűrűsödni, és amikor rugalmas, gyurmaszerű állaga lesz, akkor már készen is van. Vedd le a tűzről, majd borítsd gyúródeszkára. Amikor kezd kihűlni, gyúrd át egy kicsit, majd nyújtsd ki 3-4 mm vastagságúra.

Ezután Tiéd a pálya, add bele minden kreativitásodat! Használhatsz bármilyen kész sütiformát, amivel kiszúrod a „tésztát”, de kartonpapírból magad is készíthetsz szép kiszúró formákat. Egy kiskéssel is körülfaraghatod a kívánt mintát – ekkor majd száradás után a széleit érdemes finom csiszolópapírral vagy körömreszelővel szépen lecsiszolni. Lehet bele nyomtatni kis leveleket, vagy pedig tűvel mintát karcolni bele. Megszórhatod csillámporral, vagy finoman  nyomhatsz a „tésztába” színes cukorkákat vagy üveggyöngyöket. Végül lyukaszd ki hurkapálcával a díszek tetejét.

Ezután már csak a száradás van hátra – helyezd őket óvatosan, spatula segítségével egy tálcára, és hagyd őket kiszáradni. A teljes kiszáradás 3-4 napig is eltarthat. Száradás után ki is festheted a formákat temperával, akrilfestékkel, de fehéren is nagyon látványosak lesznek. A tetejükre szúrt lyukon fűzz át szép, színes szalagot vagy zsinórt, és már akaszthatod is díszeidet a fára! ?

Fenyődísz tobozból

Kirándulások alkalmával mindenféle méretű és formájú tobozt lehet gyűjteni a gyerekekkel, és ezekből aztán egyszerű, mégis különleges díszeket alkotni.

A tobozokat tisztítsd meg – meg is moshatod őket, hogy a rájuk tapadt port eltávolítsd. Ha teljesen megszáradtak, kezdődhet az alkotás! Lefújhatod dekorációs spray-vel, vagy ragaszthatsz csillámport csak a pikkelyek szélére is. Majd mindegyik pikkelyre ragassz egy-egy gyöngyszemet. Használhatsz azonos, vagy különböző színűeket és méretűeket is.

Lehet alulra nagyokat, majd a felső, kicsi pikkelyekre kicsiket – itt tényleg minden Rád van bízva! Végül ragassz a toboz tetejére zsinórt vagy szalagot, és már készen is vagy! Nemcsak a fára akaszthatod a díszeket, hanem egy színes üvegtálba vagy fatálba is helyezheted őket – kiváló dekoráció lehet a karácsonyi asztalra.

Karácsonyfadísz-készítéshez természetesen karácsonyi zene dukál, de ha igazán meghitt hangulatot szeretnél, akkor párologtass illóolajat is – a Mannánál biztosan találsz kedvedre valót! Ha nemcsak illatokkal, hanem szép fényekkel, és egy hangulatos, dekoratív tárggyal is szeretnéd emelni a készülődés, majd az ünnep hangulatát, akkor pedig ajánlom Neked a Manna ultrahangos illóolaj-párologtatót!

Kezdődhet a meghitt karácsonyi készülődés? ?

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • selymes kezek télen is a mannával! - blog

    Selymes kezek télen is a Mannával!

    Kezeink vannak talán a legnagyobb igénybevételnek kitéve, pláne télen. Kint a hideg, bent a meleg, száraz levegő, valamint a sok kézmosás, fertőtlenítés, a mosogatás, a takarítás, mind-mind nagy terhelést jelentenek a kéz finom bőre számára.

    Megnézem
  • mi a gond az avokádóval? - blog

    Mi a gond az avokádóval?

    Biztosan Te is hallottál már az ún. „superfood” élelmiszerekről, amelyek onnan kapták a nevüket, hogy fogyasztásuk nagyon sok pozitív hatással bír a szervezetre, mivel rengeteg tápanyagot, vitamint tartalmaznak.

    Megnézem
  • 3+1 minimalista natúrkozmetikai szépségtrükk - blog

    3+1 minimalista natúrkozmetikai szépségtrükk

    Napjainkban divatos trend a minimalizmus. Sokan rájöttek, hogy a kevesebb néha több; érdemes kevesebb tárgyat, de több élményt gyűjteni, és a mennyiség helyett a minőségre helyezni a hangsúlyt. Nálunk is olvashatsz erről az életfelfogásról, és gyakorlati tippeket is kaphatsz itt.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Petra
    • 2021-02-26 21:05

    Szuper ötletek!

    • Petra
    • 2021-02-26 21:05

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet