A tél elfeledett kincsei
a tél elfeledett kincsei

A tél elfeledett kincsei



Lassan véget ér az őszi gyümölcsszezon, és télen nagyon korlátozottak a lehetőségek, ha friss gyümölcsöt szeretnénk enni.

Sokan ilyenkor tavaszig az almára, illetve az egzotikus gyümölcsökre szorítkoznak, vagy pedig szintén sok száz kilométerről ideszállított, nem idénynek megfelelő gyümölcsöket fogyasztanak. Pedig van néhány méltatlanul háttérbe szorult, ritkán fogyasztott gyümölcs, amely a mi éghajlatunkon az idő hidegre fordultával érik be, és sokáig eltartható. Lássuk, milyen egészséges finomságokkal lehet feldobni késő őszi / téli étrendünket!

Ronda, de finom: a naspolya

A naspolya nem túl szép, furcsa állagú, de finom és egészséges gyümölcs, amit sokoldalúan lehet felhasználni. Októberben-novemberben szüretelik, amikor már megcsípte a dér. Utóérő gyümölcs, édes ízét és kásás állagát a tárolás során nyeri. Ekkor a héja is vékonnyá, könnyen lehúzhatóvá válik.

Rokona az almának, tekintélyes mennyiségű C-vitamint és pektint tartalmaz. Utóbbi miatt igen jó hatással van az emésztésre, valamint kiválóan alkalmas lekvár, zselé, gyümölcslé készítésére is. B- és E-vitamin, valamint kálium, kálcium, vas és cink is található benne. Csonterősítő és gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak neki.

Változatosan felhasználható: a birs

A birs is későn érik be, fajtától függően szeptembertől október végéig. Nagyanyáink a szekrény tetején érlelték, ahol illatosított is, hiszen csodálatos, erős illata van, de élénksárga színe is kellemesen üdítő.

Igazi vitaminraktár, kiemelkedő C-vitamin-tartalommal bír. Pektinben is igen gazdag, emiatt jó hatású az emésztésre. Kenőcsökben is felhasználják, kirepedezett bőr, aranyér ellen hatásos.

A konzervipar igen szereti, sokféleképpen felhasználható. De magunk is készíthetünk belőle finomságokat. Hogy mi mindent? Valószínűleg Te is egyből rávágod: birsalmasajtot! Ez a legelterjedtebb, de ennél sokkal többet tud nyújtani ez a gyümölcs: lekvár, kompót, befőtt, kocsonya vagy leves is készíthető belőle. Meg is sütheted, felséges csemege lehet hizlaló sütemények helyett. Ehhez csumázd ki, vágd félbe vagy szeletekre, önts alá pici vizet és süsd kb. 2 órán át, míg meg nem puhul. Szórhatsz rá fahéjat, és fogyaszthatod diófélékkel, magvakkal.

Az „istenek eledele”: a datolyaszilva

Tudományos nevének jelentése valóban „az istenek eledele”, méltán. Ázsiából származik, de a mi éghajlatunkon is termeszthető. Nemcsak a narancsszínű, paradicsomra emléketető gyümölcs, hanem maga a fa is nagyon dekoratív. Íze a sárgabarackra emlékeztet. Késő ősszel kezdik szüretelni, szintén utóérő gyümölcs, csak megérett állapotban veszíti el magas csersavtartalmát, és lesz mézédes az íze. Ha éretten vásárolod, akkor viszont csak néhány napig tartható el a hűtőszekrényben. Nagyon gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban, Japánban és Kínában sokféle betegség ellenszereként használják. Fogyaszthatod nyersen, remek lekvárt főzhetsz belőle, a süteménykrémeket is feldobja, de smoothie-ba is kiváló alapanyag. Aszalva is finom.

Egészséges rágcsálnivaló: a mogyoró

Ugyan eltér a fentebb tárgyalt gyümölcsöktől, mégis érdemes néhány mondatot szentelnünk a mogyorónak, ennek a kiváló ropogtatnivalónak. Nem a közkedvelt földimogyoróról, hanem a közönséges mogyoróról, más néven törökmogyoróról van szó. Tudunk róla vagy sem, de édességek, sütemények, csokoládék összetevőjeként nagyon gyakran fogyasztjuk. Önmagában, nyersen már kevésbé.

Pedig érdemes időnként elropogtatni belőle egy kis maréknyit. A mennyiséggel érdemes vigyázni, ugyanis kalóriatartalma magas, mivel sok fehérjét és zsírsavat tartalmaz. Utóbbiak legnagyobb része telítetlen zsírsav, így fogyasztása jó hatással van a keringési rendszerre. Jelentős a vitamin- és ásványianyag-tartalma is. Levelét gyógynövényként gyűjtik. Nemcsak az élelmiszer- és a gyógyszeripar alkalmazza előszeretettel, hanem a kozmetikai ipar is kedveli. A mogyoróolaj ugyanis azon túl, hogy remekül illik salátákhoz, süteményekbe, külsőleg alkalmazva bőrregeneráló, pórusösszehúzó hatással is bír.

Fogyaszd és élvezd a természet téli ajándékait, próbálj ki bátran új ízeket! ?

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Györgyi
    • 2021-12-22 19:28

    Sajnos ma már alig látni naspolyát, birset, a gesztenyesütés is elmarad. :-( Ma sikerült vennem a piacon a hagyományos sütőtököt, ami egy régi téli kedvenc. Szerencsére a télnek is meg van a megszokott vitaminforrása, a citrusfélék, banán és egyéb egzotikus gyümölcsök.

    • Györgyi
    • 2021-12-22 19:28

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet