A csillogó, egészséges körmök titka
a csillogó, egészséges körmök titka

A csillogó, egészséges körmök titka



Körmeink mindig szem előtt vannak, ezért különösen ügyelünk szépségükre, egészségükre. Azonban, csakúgy, mint a bőrünk, számtalan negatív külső hatásnak vannak kitéve, emellett hűen tükrözik egészségi állapotunkat is. Mit tehetünk a fényes, szép körmökért?

A köröm szépségének is alfája és ómegája a helyes ápolás, emellett óvnunk kell őket az ártalmas vegyszerektől, környezeti hatásoktól, na és a helyes táplálkozásról se feledkezzünk meg!

A szép köröm: az egészséges köröm

A megállapítás: az a szép, ami egészséges, különösen igaz a körmökre. Hiszen a többség az ápolt, szépen fénylő, természetes színű körmöket találja szépnek. Vannak, akik csakis hosszú körmökkel érzik igazán nőiesnek magukat, másoknak fontosabbak a praktikus szempontok, ezért rövidre vágják a körmeiket.

Valóban, rengeteg dolog igénybe veszi a körmöket: a főzés, sütés, takarítás, a kerti munkák – nem is beszélve az egyre elterjedtebb kütyüzésről! Vannak foglalkozások, amelyeknél eleve rövid köröm az ajánlott, ilyenek a fizikai munkák, de az irodai munkák esetében is a billentyűzet használata nagyon megterheli a körmöket: töredezetté, gyengévé válhatnak. Ezért ajánlott inkább rövidre vágni őket, és az ujjbegyünkkel gépelni a körmeink helyett.

Háztartási és kerti munkákhoz viselj gumikesztyűt, különösen, ha vegyszerekkel dolgozol vagy erős fizikai behatásoknak van kitéve a kezed – ezt a bőröd is meghálálja! Ha a munkavégzés során gyakran felpuhulnak a körmök, akkor védtelenebbé és törékenyebbé válnak.

A pandémia óta különösen figyelünk a higiéniára, ami nagyon helyes, csak éppen az alkoholos fertőtlenítők bőrünk mellett körmeinket is kiszárítják. Ezek persze nagyon hasznosak, és sokszor elkerülhetetlen a használatuk, de amikor csak lehet, válaszd inkább a szappanos kézmosást, ami ugyanolyan hatékony.

Télen pedig mindenképpen viselj kesztyűt, hiszen a hideg levegő, különösen a benti, száraz, meleg levegővel váltakozva, nagyon kiszárítja a körmeidet is.

A köröm gyakori betegsége a körömgomba, különösen a lábakon. Megelőzéséért a helyes ápolás mellett gyakran szellőztesd a lábaidat, kerüld a műszálas zoknik és a szűk cipők viselését! Cipőidet hagyd kiszáradni, szellőztesd ki jól két viselés között. Mindennap mosd meg a lábaidat, nyáron, ha megizzadtak, vagy sportolás után pedig naponta többször is, és alaposan szárítsd meg őket, figyelve a lábujjak közeire is!

Hogyan ápoljuk helyesen?

A kézkörmöket hetente, a lábkörmöket 2-3 hetente érdemes levágni. Azonban nem mindegy, hogyan.

A legfontosabb, hogy előtte puhítsd fel őket, különben repedéseket, sérüléseket okozhatsz. Egy meleg, szappanos kéz- vagy lábfürdő az idegeidet is remekül megnyugtatja. Ajánlom a kímélő, gyengéd COCO sheavajas szappan használatát, vagy, ha kellemes illattal is kényeztetnéd magad, kiváló választás a COCO kézmosó szappan olívaolajjal és levendulával.

Akár hosszúak, akár rövidek a körmeid, a vágás után érdemes reszelőt is használni, hogy ne legyen éles a vágott felület. A fémreszelő nem a legjobb választás, előnyösebb a papír-, üveg- vagy homokkő reszelő. Fontos, hogy a reszelés mindig egy irányba, a szélektől a közép felé haladjon. A lábkörmöket egyenesre vágd és ne túl rövidre, hogy elkerüld a fájdalmas körömbenövés kialakulását.

A körömágy lenőtt bőre sokakat zavar, azonban a drasztikus eltávolításától óva intelek. Ez ugyanis védő funkciót lát el, eltávolítása, pláne, ha sérüléssel jár, kaput nyit a különböző kórokozóknak. Ha mindenképpen szeretnéd eltávolítani, olajos puhítás után nyomkodd vissza finoman egy fapálcikával. Ehhez használhatsz például édesmandulaolajat, vagy a száraz bőrnek különösen kedvező sárgabarackmag-olajat.

A körömbőr ápolása nagyon fontos, mivel a körömágyból nő ki körmünk, ami csak akkor lesz egészséges és erős, ha a bőr is az. Emellett a kirepedezett bőrön át sokféle kórokozó behatolhat, ami körmeinket is megbetegítheti. A legjobb lenne minden kézmosás után bekrémezni kezeinket, ez persze nem lehetséges, de apró trükköket bevethetsz a gyakori hidratálás érdekében: mindig legyen a táskádban egy kézápoló krém, tegyél egyet a mosdókagylóra is a szappan mellé, valamint az íróasztalodra, az éjjeliszekrényedre. A Manna sheavajas kézkrém vörösszőlőlevél-kivonattal kiválóan hidratál, emellett gyorsan beszívódik – ideális nappali krém!

Éjszakára jöhet a gazdagabb ápolás. Mit szólnál például egy mesés levendulaillatú, tápláló krémhez? A Manna sheavaj levendula és teafa illóolajjal finom illata nyugtatóan hat. Ha virágos, édes illatra vágysz, próbáld ki a Sheavajat római kamilla illóolajjal. Sokak kedvence a kókuszillat – a Manna szűz kókuszolaj bevetésével királynői kényeztetésben lesz részed. Van, aki pár csepp teafaolajat is cseppent hozzá. Készíthetsz éjszakai pakolást is, hogy reggel selymes kezekkel és fényes körmökkel ébredj, erről itt olvashatsz bővebben.

Ha hajlamos vagy a bőrkeményedésre, sokat segíthet a rendszeres bőrradírozás. A mentolos illatú, természetes Manna bőrradír kókuszreszelékkel, mákkal és tengeri sóval igazi welness-élmény lesz kezeidnek is! 

Tilos a lakk és a műköröm?

Nagy divat mostanság a körmök színesre lakkozása és a műköröm. Bár használatuk ízlés kérdése, és sokaknak tetszenek, mindkettő terhelést jelent a körmöknek, hiszen szárító, és más módon is káros vegyszerekkel kerülhetnek így kapcsolatba. Emellett elfedhetik a körmök esetleges kóros elváltozásait, amelyeket kezelni kellene. Ha mindenáron ragaszkodsz a lakkozáshoz, akkor válassz olyan körömlakkot, amely kevésbé ártalmas – kaphatóak már természetes eredetű, a legártalmasabb összetevőket mellőző lakkok is. Illetve akár lakkot, akár műkörmöt használsz, időnként pihentesd a körmeidet, örülj természetes szépségüknek! 

Vannak körömerősítő lakkok is, amelyek használata viszont kifejezetten előnyös lehet körmeid számára. A színes lakk alá pedig érdemes felvinni egy színtelen alapozó réteget. Válaszd mindig a jobb minőségű lakkot, ami nem töredezik le olyan hamar, így ritkábban kell újrakenned. A lemosóknál pedig keresd az acetonmentes termékeket!

Egészségünkről is árulkodnak

Bizony, a körmök igen beszédesek! Tükrözik egészségi állapotunkat is – hozzáértő szem egy sor betegség, hiányállapot gyanúját fel tudja ismerni kezeink vizsgálatával.

Elsősorban a vitamin- és ásványianyag-hiány látszik meg rajtuk. Körmeinknek szüksége van biotinra, D-vitaminra, vasra, kálciumra, cinkre, jódra, folsavra és ómega-3 zsírsavra. Ezeket a kiegyensúlyozott, változatos, egészséges étrenddel tudod magadhoz venni. Ha azonban úgy érzed, extra tápanyagbevitelre lenne szükséged, a Manna Life hajvitamin biotinnal és folsavval tartalmazza azokat a vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyekre a szép, egészséges körmökhöz, hajhoz és bőrhöz szükséged van.

Ugye, már elő is készítetted a kézkrémet? ?


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet