Vegán répadzsem recept
vegán répadzsem recept

Vegán répadzsem recept



Itt a tavasz, végre egyre hosszabbak a nappalok és kezdjük elhinni, hogy a sötét, hideg tél is véget ér lassan.

Ilyenkor még sajnos nem terem olyan sok gyümölcs, amelyből valami igazán finomat készíthetnénk magunknak, azonban van egy nagyon egészséges zöldség, amely egész évben a rendelkezésünkre áll. Ráadásul jobban látunk és szebben is fütyülhetünk tőle. Ugye már tudod, hogy ez csakis a sárgarépa lehet!

Nem csak a nyuszik szeretik

Gyönyörű színe szinte vonzza a tekintetünket és az a halk reccsenés, amikor beleharapunk, további falatozásra csábít. Finom, édes íze kitűnő alap a tökéletes reggeli dzsem elkészítéséhez is.

A vegán répadzsemhez, ha teheted, válassz bio répát. Ebből 1 kg-ra lesz szükséged. Hámozd meg a répákat, majd alaposan mosd meg és szeleteld fel minél kisebb darabokra. Ezután tedd bele egy fazékba, önts rá annyi vizet, hogy teljesen ellepje, majd főzd meg.

Amíg a répa megfő, készítsd elő a többi összetevőt. Mérj ki 400 gramm cukrot, facsard ki két narancs és egy citrom levét, majd vágj kis kockákra három almát. A cukrot ízlés szerint helyettesítheted édesítőszerrel.

Miután a répa megfőtt, szűrd le róla a vizet, majd passzírozd össze a répadarabokat.

A kapott péphez add hozzá a többi összetevőt és még 3 teáskanál őrölt gyömbért és 2 teáskanál őrölt fahéjat, majd ezt az egész masszát főzd még 20 percig, óvatosan kevergetve. Ha igazán krémes állagot szeretnél, akkor az almát nyomd át krumplinyomóval.

Ha készen vagy, kimosott és kifőzött üvegekbe töltsd az elkészült dzsemet. Ugye nem szeretnél tartósítószert használni hozzá? Nincs más dolgod, mint a megtöltött üvegeket kb. 10 percre fejjel lefelé tenni.

Majd fordítsd vissza és hagyd kihűlni. Nehéz lesz kivárni, amíg végre meg fogod tudni kóstolni, hiszen csodálatos színe és ellenálhatatlan illata kóstolgatásra fog csábítani Téged. Reggelente kellő energiával és jókedvvel fog eltölteni a csodás lekvárod íze és látványa. De nem csupán kenyérre kenve fogyaszthatod. Kitűnő palacsintába töltve, de bármelyik sütemény ízét feldobja, amihez lekvárt használunk.

A répadzsem titkos élete

Gondoltad volna, hogy a sárgarépa eredetileg fehér, sárga és lila színű volt? Ez a Közép-Ázsiából származó növény a spanyolok segítségével terjedt el a világban, de csodás narancssárga színét a holland kertészeknek köszönheti. Új zöldségfélével szerettek volna kedveskedni a királyi családnak és így alkották meg az első igazán narancs színű répát.

Amellett, hogy igazán gazdag tápanyagokban, energiatartalma olyan alacsony, hogy mindössze 7 percnyi szobabiciklizésnek felel meg.

B1, B2, B6 tartalma mellett nagyon magas C-vitamin tartalma van és gazdag kálciumban, foszforban és vasban.

Érdemes nagyon vékonyan hámozni, hiszen értékes tápanyagai közvetlenül a vékony külső héj alatt rejtőznek.

Rendszeres fogyasztása segít a bőrünk víztartalmának megőrzésében, immunerősítő, segít a szív- és érrendszeri betegek kezelésében és csökkenti a vér koleszterinszintjét is.

Csodás színe feldobja a napod

Nem csak a sárgarépának van gyönyörű, narancssárga színe, hanem a sárgabaracknak is. Ha bőrödet fel szeretnéd készíteni a nyári napsugarakra, próbáld ki a Manna sárgabarackvajat! Ez a csodálatos Manna a barackmag olaj és a sheavaj szerelméből született. Arckrémként és testápolóként is használhatod. Ez a Manna teljesen illatmentes, így nem fogja elnyomni parfümöd illatát.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • milyen vegán játékkal lepd meg háziállatodat? - blog

    Milyen vegán játékkal lepd meg háziállatodat?

    Ugyan a Karácsony már sajnos régen elmúlt, de azért mindig jó érzés látni az örömöt valamelyik szerettünk arcán, amikor meglepjük valamivel. Nem kell ennek nagy dolognak lenni, sőt, néha egy apró kis figyelmesség emléke egész életünkön át elkísér minket. Nem kivételek ez alól négylábú családtagjaink sem.

    Megnézem
  • sérült, károsodott a hajam télen. most mit tegyek? - blog

    Sérült, károsodott a hajam télen. Most mit tegyek?

    A telet lehet szeretni, vagy utálni, de egy biztos, a hideg nem jóbarátja sem a bőrünknek, sem a hajunknak. De nem kell hagynotok, hogy kénye-kedve szerint játsszon Veletek! Fel a fejjel! Együtt felvesszük a kesztyűt és a sapkát, hogy a hajatok ugyanolyan csodás legyen, mint a melegebb évszakokban!

    Megnézem
  • eukaliptusz – miért szeretik a koalák és miért a manna? - blog

    Eukaliptusz – Miért szeretik a koalák és miért a Manna?

    Az eukaliptusszal szemben senki sem közömbös. Nagyon lehet szeretni, vagy éppen nem szeretni, hiszen illata igazán intenzív és semmivel sem összehasonlítható. Azt tudjuk róla, hogy a koalák odáig vannak érte és mi is szívesen vesszük frissítő illatát. De vajon mitől ilyen népszerű? Vizsgáljuk meg kicsit közelebbről!

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet