Téli melengető receptek a Szappantündértől

Finom karácsonyi hangulat, a forralt bor
A bor bőrre gyakorolt áldásos hatásairól már írtam a blogban (a cikket itt találod). Most mutatok Neked néhány forralt bor receptet, amelyekkel nem a bőröd, hanem a lelked és az érzékeidet tudod kényeztetni. Olvass tovább!
Narancshéjas forralt bor ánizzsal
Mire lesz szükséged?
- 1 üveg száraz vörösborra (pl. Pinot Noir)
- 5 evőkanál barna nádcukorra
- 1 fahéjrúdra
- 1 csillagánizsra
- 0,5 teáskanál szegfűszegre
- 1 narancsra és a héjára
Hogy csináld?
Egy narancshámozóval hámozd meg a narancsot. Most csak a külső, narancssárga héjra lesz szükséged. Vágd vékony csíkokra a héjat, majd facsard ki a narancsot. Alacsony hőfokon kezdd főzni a bort, add hozzá a narancslevet és a barnacukrot. A végén add hozzá a sok finom fűszert: az ánizst, a fahéjat, a vaníliát és a narancs csíkokra vágott héját. Takarékon főzd 15 percig (ne forrald!), majd tartsd melegen, míg az ízek összeérnek.
Forralt fehérbor egy kis rozmaringgal
Mire lesz szükséged?
- 1 üveg fehérborra (pl. Chardonnay vagy Irsai Olivér)
- 60 ml vízre
- 3 evőkanál barna nádcukorra
- 1 citrom héja (próbálj kezeletlen gyümölcsöt beszerezni)
- 1 evőkanál szárított rozmaringra
- 3-4 evőkanál mézre (legyen valamilyen aromás fajta, pl. kakukkfűméz)
Hogy csináld?
Melegítsd forróra a vizet (ne forrald fel!), majd keverd hozzá a barnacukrot, a mézet és a rozmaringot. Keverd el párszor, míg a cukor felolvad és a méz is teljesen elkeveredik. Öntsd hozzá a bort is, aztán melegítsd fel, de ne forrald fel. Ehhez a keverékhez reszeld hozzá a citrom héját (csak az aromás sárga részt használd, mert a fehér résztől keserű lesz az italod). Hagyd egy kicsit összeérni, majd kínáld azonnal, forrón!
A klasszikus egy kis szerecsendióval
Mire lesz szükséged?
- 1 üveg száraz vörösborra (pl. Egri Bikavérre)
- 1,5 dl frissen facsart narancslére
- 0,5 kávéskanál szerecsendióra
- 1 kávéskanál őrölt fahéjra
- 0,5 kávéskanál őrölt szegfűszegre
- 2 teáskanál egész szegfűszegre
- 1 evőkanál mézre
- 1 evőkanál barna nádcukorra
Nagyon alacsony lángon készítsd ezt az italt. Először a bort tedd oda, majd add hozzá az összes fűszert. Továbbra is alacsony lángon főzd (nem szabad forralni!). Kb. 20 perc alatt összeérnek az ízek. Ezután vedd le a tűzről, és kínáld forrón!
Pikáns, chilis forralt bor
Mire lesz szükséged?
- 1 üveg vörösborra (itt választhatsz édesebb fajtát, pl. Merlot-t)
- 5 dkg barna nádcukorra (helyettesítheted akácmézzel)
- 1 rúd fahéjra
- 5-6 egész szegfűszegre
- 1 teáskanál chili pehelyre (vagy egy egész chili paprikára, félbevágva)
- 1 citromra, felkarikázva
Hogy csináld?
A bort a cukorral tedd fel főni, majd szépen sorban add hozzá a többi fűszert is, a legvégén a citromkarikákat. 20 perc alatt elkészül. Ha friss chilit használtál, akkor vedd ki a főzetből, ha chili pehelyre esett a választásod, akkor szűrd le az italt, és töltsd forrón a poharakba!
Forralt „bor” gyerekeknek
Mire lesz szükséged?
- Erdei gyümölcs ízű teára (ne legyen filteres, inkább a darabos fajta)
- 1 liter vízre
- 1 evőkanál mézre
- 1 rúd fahéjra
- 5-6 egész szegfűszegre
- 2-3 evőkanál málnaszörpre
Hogy csináld?
Készítsd el a teát, majd add hozzá a fűszereket és a mézet. A legvégén ízesítsd a málnaszörppel. Gyönyörű bordó ital lesz belőle, és a gyerekek imádni fogják.
Neked van valamilyen izgalmas forralt bor recepted? Oszd meg velem itt a blogon!
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek