Őszi szuperzöldség, a tök!
Őszi szuperzöldség, a tök!

Őszi szuperzöldség, a tök!



A sütőtök ízig-vérig őszi zöldség: a színe, a zamatos íze, és a belőle készült receptek is az őszt testesítik meg. Megmutatom a legjobb felhasználási módokat, amelyekkel ezt a kedvelt őszi különlegességet mindennapjaid részévé teheted.

A tökről elsősorban az élelmiszer jut eszünkbe, pedig nem érdemes csak a tányérra tartogatni, ugyanis szépségápolásra is ideális. A sütőtöknek már az illata önmagában feldobhatja a hangulatodat, ha pedig pakolást készítesz belőle, amellett, hogy ápolod a bőrödet, illatától teljesen őszi hangulatba kerülsz. Nézzük, miért is veszi fel a versenyt a tök a legjobb kozmetikumokkal: először is magas A és C-vitamintartalma fokozza bőröd ragyogását, cinktartalma pedig segít a túlságosan zsíros bőr egyensúlyát helyreállítani.

Ha pedig arcbőrödet igencsak megviselte a nyári napsütés, akkor a tök tápláló állaga igazi kényeztetést jelent majd.

Íme, a legjobb recept a tökből készült pakolás elkészítésére:

Hámozd meg és süsd meg a tököt, hagyd kihűlni, majd villával törd össze és adj hozzá 2 evőkanál szójajoghurtot és egy evőkanál mákot. A masszával alaposan kend be az arcodat, masszírozd át, hagyd rajta 15 percig, majd öblítsd le. A tök gazdag tápanyagai táplálnak, az apró mákszemek pedig kellemesen masszíroznak majd.

Őszi sütőtökkrémleves

Természetesen a tök igazi őszi-téli vitaminbomba, univerzálisan felhasználható, igazi jolly joker a konyhában. Ha csak egyetlen receptet készítesz el a tök felhasználásával, akkor a sütőtökkrémleves legyen az! Ez az egyik kedvencem, ha egyszer megkóstolod, könnyen állandó szereplője lesz majd az őszi menüdnek!

Íme, a sütőtökkrémleves receptje:

Hozzávalók:

  • 2 db érett körte
  • 1.5 kg sütőtök
  • 2 db paradicsom
  • 1 db n póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • Fél kiskanál őrölt szegfűszeg
  • Fél kiskanál só
  • frissen őrölt bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 liter zöldség alaplé


A körtét hámozd meg, magozd ki és vágd apró darabokra, majd hámozd meg a sütőtököt és szintén kockázd fel. A paradicsomról húzd le a héját, vágd apróra, majd mosd meg a póréhagymát is és vágd félbe. Zúzd össze a fokhagymát, add hozzá a fűszereket és az olajat, majd mindent helyezz egy tepsibe. Előmelegített sütőben 45 perc alatt süsd át. Amikor ezzel megvagy, várj egy kicsit amíg kihűl, majd apránként add hozzá a zöldség alaplét és turmixold össze. Amikor teljesen krémes állagú, morzsolj rá szárított kenyérkockákat és már tálalhatod is. Egy-két csepp olívaolajat is csepegtethetsz a tetejére.

Ha a bőröd már megszépült a töktől, a krémleves pedig jólesőn átmelegített, kezdődhet a tökfaragás! Így kerülsz majd teljesen őszi hangulatba, arról már nem is beszélve, milyen jó móka és kreatív program az egész család számára! Tökfaragás közben kortyoljatok gyömbérteát, ezt azt igazi őszi finomságot, mely ezeknek a hónapokban az igazi slágere!

Gyömbértea

A gyömbértea készítés során reszelj le egy ujjnyi vastag gyömbért, majd forrázd le. Ha túl intenzívnek érzed az ízét, akkor a reszelt gyömbért add zöld vagy feketeteához, úgy is hatásos. A gyömbértea készítés már önmagában nyugtató hatással lesz rád.

A tökös és gyömbérteás programok hatását tovább fokozhatod Manna natúr narancs illóolaj párologtatásával, ettől teljesen őszi hangulatba kerülsz majd. :-)

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • immunrendszer erősítő ételek őszre - blog

    Immunrendszer erősítő ételek őszre

    Sajnos lassan vége a nyárnak. Korábban sötétedik és nem elég egy kis ruhát felkapni, már gondolnunk kell arra, hogy hűvösebbek a napok. Ez az időszak nagyon fontos abból a szempontból, hogy felkészítsük immunrendszerünket a télre, és a különböző vírusok elleni küzdelemre. Ezt pedig a táplálkozásunkkal kell elkezdeni.

    Megnézem
  • 10 ok, hogy citromos vízzel kezdd a napot! - blog

    10 ok, hogy citromos vízzel kezdd a napot!

    Ha még sosem próbáltad, lehet, hogy elsőre sokkolónak tűnik majd egy nagy pohár citromos vízzel kezdeni a napot, de hidd el, hogy a hatása meggyőz majd róla, miért is érdemes egy ilyen frissítő koktéllal indítani a reggeledet.

    Megnézem
  • készíts házilag mosószert! - blog

    Készíts házilag mosószert!

    Mosószer házilag? Ha még nem próbáltad, akkor itt az ideje, hogy a natúr természetességet a ruhatisztításba is becsempészd. Bőröd, mosógéped és pénztárcád is meghálálja.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet