Minden, amit az intim mosakodásról tudni lehet
minden, amit az intim mosakodásról tudni lehet

Minden, amit az intim mosakodásról tudni lehet



Az intim mosakodásnak a mindennapi tisztálkodás részét kell képeznie. Azonban nem mindegy, hogy mivel és hogyan történik, mert lehet, hogy többet ártunk, ha az általunk használt tisztálkodó szerek nem megfelelőek.

Az egyensúly fenntartása

A női szervezet mindent megtesz, hogy védje az intim területeket a fertőzéstől. A laktobacillus-flóra tejsav baktériumok sokasága, melyek fontos szerepet töltenek be a védekezésben, ezért nagyon fontos, hogy óvjuk őket a tisztálkodás során. Ez a savas közeg ugyanis nagyon hatékony a különböző baktériumok, vírusok és gombás fertőzések ellen. Ez az egyensúly azonban sajnos könnyen felborulhat.

Ami bajt okozhat

Semmi esetre sem szabad lúgos kémhatású termékeket alkalmazni az intim területeken, hiszen azok felborítják a természetes savas kémhatást, megbontva így a természetes védekezés erejét.

A hagyományos szappanok és tusfürdők PH értéke az egészséges bőr 5,5-ös PH értékét hivatott fenntartani. Ezzel szemben az intim területek PH értéke 3,8 és 4,3 között van. Ezért tolhatják el a nem megfelelő tisztálkodószerek a savas kémhatást lúgos irányba.

A megfelelő szerekkel történő intim mosakodásról viszont nem szabad megfeledkezni, hiszen amennyiben ezek a területek nincsenek rendszeresen tisztán tartva, a természetes egyensúly felborul. Ennek hatására a természetes védekezőképesség csökken és nyitott kaput enged a különféle kórokozók elszaporodásának. Ez pedig sajnos fertőzések és gyulladások kialakulásához vezethet.

A hagyományos tisztálkodószerekben található illatanyagok és vegyszerek a bőrünkre is káros hatással vannak és a sokkal gyengédebb ápolást igénylő intim területeknek is ártalmasak.

Ha fertőzés áll fenn, akkor is fontos, hogy ennek a területnek megfelelő tisztálkodószereket használjunk.

Azonban a túlzásba vitt intim higiéniával is többet ártunk, mint használunk, hiszen így kiszáradhat a nyálkahártya, mely ezáltal könnyebben gyulladhat be és hamarabb fogékonnnyá válik a fertőzésekre.

Mire figyeljünk?

Gyengéd, de mégis hatásos megoldást kell találnunk. Nagyon sok, speciálisan az intim területekre kifejlesztett termék közül lehet válogatni. Azonban a természetes megoldást keresőknek is van választási lehetőségük.

Amivel még oda tudsz figyelni arra, hogy ne boruljon fel természetes védelmed, az az, hogy

  • nem viselsz rosszul szellőző, műszálas fehérneműt
  • kerülöd az illatosított WC papírokat és nedves törlőkendőket
  • természetes mosószert és öblítőt használsz fehérneműid tisztításakor
  • megfelelő gyakorisággal cserélsz tampont vagy intimbetétet a menstruáció napjaiban
  • nem használsz szivacsot vagy mosdókesztyűt a tisztálkodáskor, mert ezek könnyen baktériumok és gombák melegágyai lehetnek, továbbá mikrosérüléseket okozhatnak, melyeken át bejuthatnak a fertőzések
  • úszás vagy izzasztó edzés után a lehető leghamarabb tiszta, száraz fehérneműt veszel fel.

Ezeknek az alapvető szabályoknak a betartásával könnyen le tudod csökkenteni a megbetegedések kockázatát. Azonban bármilyen szokatlan dolgot észlelsz, vagy panaszod van, fordulj nőgyógyászodhoz!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • ylang-ylang - blog

    Ylang-ylang

    A trópusi cananga fából nyerik ki az egzotikus nevű ylang-ylang kivonatot, mely sok parfüm összetevőjeként lehet ismerős. Az elnevezés a tagalo nyelvből ered és erdőn kívülit, illetve a ilang-ilan szóból fordítva ritkát és kiválót jelent. De nem véletlenül nevezik a virágok virágának is. Ezek után biztosan kíváncsi vagy, mit is köszönhetünk neki a mindennapokban.

    Megnézem
  • Így készíts házilag kézfertőtlenítőt! - blog

    Így készíts házilag kézfertőtlenítőt!

    Mutatom a legjobb recepteket!

    Megnézem
  • a száraz, érzékeny bőr megfelelő ápolása - blog

    A száraz, érzékeny bőr megfelelő ápolása

    Sajnos, ha száraz és érzékeny a bőröd, egyik évszak sem kedvez neki. Úgyhogy nem úszod meg az ápolását. Bár számos ok állhat a háttérben, a genetikai tényezőktől kezdve a belső panaszokon át, leggyakrabban mégis a külső tényezők okozzák a legtöbb problémát. Viszont jó hír számodra, hogy a megfelelő termékek használatával bőröd egész évben puha és hidratált lehet.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet