
Méregtelenítéshez, salaktalanításhoz
A hagyományos böjti időszak még messze van, az év eleje mégis remek alkalom arra, hogy változtass az étrendeden is, mert bizony az ünnepi időszak a bőrödön is nyomot hagyhat, ha egyébként is bőrproblémákkal, aknéval, pattanásokkal küzdesz.
Akár az egészségesebb életmód, akár a fogyókúra, akár a szervezeted tehermentesítése, méregtelenítése vagy a tiszta, szép, makulátlan arcbőr a célod, a bőséges folyadékfogyasztás mellett a másik dolog, amire érdemes odafigyelned, az a növényi rostokban gazdag élelmiszerek fogyasztása.
A növényi rostok emésztése hosszabb időt igényel, ezért hosszabb időre eltelítenek, ritkábban leszel éhes, de sokkal energikusabbá válsz, ha rostban gazdag ételeket fogyasztasz. A rostok egy részét nem tudja hasznosítani a szervezeted, így ezek segítségedre lehetnek az anyagcseréd rendezésében, felgyorsításában, a koleszterin – és vércukorszinted csökkentésében, ami kapóra jöhet, ha az utóbbi időben te sem igazán figyeltél oda arra, hogy egészségesen étkezz.
A rostokban leginkább gazdag, télen is könnyen beszerezhető, könnyen és gyorsan elkészíthető élelmiszerek:
Sárgaborsó vagy felesborsó, különféle babok: krémlevesnek, főzeléknek, köretnek és főzés után lehűtve salátákhoz is kiválóak, sok-sok energiát adnak, kellemesen átmelegítenek a zimankóban.
Lencse: ha unod a lencselevest- és főzeléket, készíthetsz belőle keleti fűszerezéssel izgalmas, új ételeket, vagy akár szendvicskrémet is. Rengeteg vitamint és nyomelemet tartalmaz, ami jót tesz a hajadnak és a bőrödnek is.
Brokkoli, kelbimbó: néhány csepp citromlevet facsarva a főzővizükbe elkerülheted a kellemetlen kesernyés ízt, ami miatt sokan nem szeretik ezt a két szuperegészséges, és különlegesen szép zöldségfélét.
Sárgarépa: nyersen vidd magaddal rágcsálnivalónak, vagy reszeld salátákba. Főzheted levesbe és édességét kihasználva készíthetsz vele akár süteményeket is.
Szeder, málna: sajnos leginkább csak mélyhűtve elérhető sok helyen, de krémlevesek, smoothie-k készítéséhez így is tökéletes.
Alma, körte, citrusfélék: ezeket a már unalomig ismert gyümölcsöket is tálalhatod új módokon, salátákba keverve, sütve-főzve.
Teljes kiőrlésű gabonaféléket és olajos magvakat is fogyaszthatsz ebben az időszakban, ezek szintén számtalan jótékony tulajdonsággal bírnak.
Hozzászólások
Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!