A növényi szappanok ősanyja
a növényi szappanok ősanyja

A növényi szappanok ősanyja



Aleppói Szappan, Marseille-i szappan, Kasztíliai szappan: a közös bennük az, hogy mind olívaolajból készül.

Ahogyan a borok, úgy a szappanok esetében sem mindegy, hol teremnek az összetevőik.

Olíva és babér

A növényi szappanok kultusza a szíriai Aleppóból indult világhódító útjára. Az olívaolajból főzött, babérolajjal gazdagított, frissen zöld, kész állapotban pedig aranybarna szappanokat egyes feljegyzések szerint már Kleopátra is használta. Azután lettek igazán ismertek, hogy a XI. századi keresztes háborúkból visszatérő lovagok megismertették az európaiakkal, akik a római kor fürdőkultúrájának eltűnésével nem sokat törődtek a tisztálkodással. Kellemetlen szagú, hamuszürke, állati eredetű szappanokkal mosakodtak.

A barna kérgű, arab írásjelekkel lepecsételt macskakőnyi szappan a levantei kereskedőknek köszönhetően világszerte keresett luxustermék lett. Egészen a legutóbbi időkig hatalmas, kerek kádakban főzték a sok száz éve szappankészítésből élő családok. Azonban az öt éve kezdődött szíriai polgárháború miatt ők is elhagyni kényszerültek az otthonaikat és az ősrégi műhelyeiket. A híradások szerint néhányan Libanonba települtek, ott folytatják mesterségüket, azonban már nem Aleppó környékéről begyűjtött alapanyagokból dolgoznak, és félő, hogy a patinás szappan soha többé nem lesz már olyan, mint előtte évezredeken át volt.

Szappan tengervízzel

Az ezeréves múltra visszatekintő Marseille-i szappan különlegessége az, hogy az olívaolaj mellett a dél-franciaországi kikötőváros tengervizével készül. A márkanevet pedig nem más, mint a Napkirály, XIV. Lajos védette le 1688-ban. A különböző családi műhelyek olívaolaj mellett korpával, a kókuszdió szárított húsával, és pálmaolajjal is készítik mind a mai napig.  Hatalmas, 8 tonnás üstökben napokig hevítik az olajat, a tengervizet, a lúgot és a hamut. A teljes szappankészítési folyamat akár egy hónapig is eltarthat, aztán régi szokás szerint 5-40 kg-os tömbökre vágják a szappant. Ma általában 300 grammos a manufaktúrák boltjaiban is kapható Marseille-i kézműves szappan.

A legtökéletesebb bőrápoló, egyetlen hozzávalóból

Az Aleppói szappan hispán „kishúga” az egyetlen hozzávalóból, kizárólag olívaolajból készült törtfehér tömbszappan, a Manna Extra szűz olívaolaj szappanjának elődje. A szappanok királynőjeként is emlegetett Kasztíliai szappan nevét a spanyol tartományról kapta, amelyben először kezdtek el helyben termelt olívaolajból szappant főzni. 

Állítom, máig nem alkottak nála tökéletesebb kozmetikumot a száraz, könnyen kipattogzó, problémás bőr ápolására. Te próbáltad már?

(Kép: Wikipedia - Bernard Gagnon)



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet