Ünnepi túlevés elleni könnyed receptek
Ünnepi túlevés elleni könnyed receptek

Ünnepi túlevés elleni könnyed receptek



Miért olyan nehéz ünnepek idején elkerülni a túlevést? A válasz nem feltétlenül a hagyományos karácsonyi menü magasabb kalóriatartalmában rejlik. Hanem abban, hogy ilyenkor kibillenünk a ritmusból, önkéntelenül is eltérünk a szokásainktól.

Először is megfeledkezünk a megszokott étkezésekről (és a köztük lévő szünetekről), engedünk a kínálásnak, és folyamatosan csipegetünk. Kihagyjuk az edzéseket, legfeljebb egy-egy séta erejéig mozdulunk ki, tisztelet a kivételnek. Még örülünk is, hogy pihenhetünk, ami tulajdonképpen teljesen érthető. Az eredmény a túlevés, és ennek hatásaként pár plusz kiló, némi lehangoltság és az ólmos fáradtság.

Az idő kerekét nem forgathatod vissza, helyette azzal kell próbálkoznod, hogy mérsékeld a károkat. Ehhez mutatunk könnyed és könnyen elkészíthető recepteket.

A zöldségekből készült saláták és levesek az ünnepek utáni étrend jolly jokerei. Tény, hogy a téli időszakban jóval kevesebb friss zöldségből válogathatsz, de ilyenkor a kéznél lévő mirelit vagy konzerv is elfogadható kompromisszumot jelent. Az “otthoni” zöldségekkel a kimozdulást is megúszod, és mégis előállhat a kímélő fogás.

Csészényi fehérbab színes zöldségekkel


Az általános útmutató a zöldségsalátákhoz a következő: válassz két vagy több zöldséget, majd készítsd elő őket (főzd vagy párold). Keverd össze, jöhet az öntet, és kész is.

Alaprecept: vegán fehérbabos, brokkolis saláta


A bab méltatlanul mellőzött zöldség. Részben azért, mert félünk a puffasztó hatásától, részben azért, mert a keményítőtartalma miatt azt hisszük, hizlal. Arról viszont megfeledkezünk, hogy a bab kiváló fehérje- és rostforrás, ráadásul egész évben elérhető.

Egy csészényi fehérbabos salátával garantáltan nem fogod magad túlenni, épp ellenkezőleg, órákra megmenekülsz a csipegetés vágyától. Ha valamilyen ropogós, színes zöldséggel párosítod, még jobb kedvre is derít. A fehérbab a brokkoli mellett jól illik a hagymához, a póréhagymához, a paradicsomhoz, a kukoricához, a kaliforniai paprikához, a jégsalátához, de még a káposztához is.

A vegán fehérbabos, brokkolis saláta hozzávalói:
  • fehérbab (télen a konzervvel sem nyúlsz mellé)
  • brokkoli (a mirelit brokkoli is kiváló)
  • az öntethez: olívaolaj, citromlé, vegán mustár és agávészirup, só, bors
  • a díszítéshez: reszelt citromhéj, kapribogyó

Az elkészítés módja: A konzerv fehérbab lecsepegtetve akár főzés nélkül azonnal használható. A brokkolit forrásban lévő, sós vízben főzd legalább 2 percig. A profik jeges fürdőben hűtik le, hogy igazán ropogós legyen. A brokkoli rózsáit akár kézzel is kisebb darabokra tépkedheted, de késsel is felvághatod. A vegán öntet olívaolajból, csöppnyi mustárból, agavé szirupból és ízlés szerint sóból, borsból állhat. A díszítés rád van bízva, mindössze két tanács: a kapribogyót is csepegtesd le (nagy eséllyel üveges változatot tudsz beszerezni), és vágd apró darabkákra. A citromhéjból kevés is elegendő, de az feltétlenül legyen kezeletlen héjú citromból.

Átmelegítő vegán zöldséglevesek ünnepek után


Ünnepek után a saláta mellett a leveseké a terep. A vegán levesekhez nem kell más, mint zöldség (jelen esetben brokkoli), hagyma, fűszernövények, illetve a sűrítéshez burgonya vagy 1-2 kanál liszt.

Alaprecept: vegán brokkolileves


Hozzávalók:
  • brokkoli (mirelit vagy 1-2 fej brokkoli)
  • egy kisebb burgonya felkockázva (a sűrítéshez)
  • olívaolaj
  • víz vagy zöldség alaplé
  • apróra vágott vöröshagyma és fokhagyma
  • az ízesítéshez: só, bors, esetleg szerecsendió

Az elkészítés első lépése a hagyma megpirítása kevés olajon. Majd jöhet a meghámozott, kockákra vágott burgonya és az ugyancsak darabokra vágott brokkoli, egészen addig, míg mindkettő meg nem puhul. Mivel a burgonyának ehhez több idő kell, ezért várj kicsit a brokkolival. Vízzel is felhígíthatod, de ha van zöldség alaplé, még ízletesebb lesz. Ha kihűlt, turmixold össze és ízesítsd kedved szerint.

Olvasnál még a témáról? Itt az ünnepek utáni méregtelenítéshez adtam tippeket, ide kattintva pedig tökéletes téli vacsoratippeket találsz. De olvashatsz a karácsony utáni hidratálásról és a vérkeringés felpörgetéséről is.

Könnyed Mannák a bőröd megnyugtatására

A hidegtől, a széltől és a száraz levegőtől megviselt bőrünkre is ráfér a nyugalom.

A karitéfa gyümölcséből nyert sheavajat a természet épp arra találta ki, hogy a bőrödet táplálja, hidratálja, regenerálja. Nézz körül a 100% természetes alapanyagból, kímélő eljárással készült Shea Variations Mannák között, és válaszd ki, hogy melyik legyen az, amelyik napi 10 percnyi luxussal ajándékoz meg! Akár tetőtől talpig használhatod bőröd ápolására, mert elképesztően sokoldalú.

Nálad milyen fogások kerülnek ünnepek után az asztalra? Mondd el hozzászólásban!


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet