Te jó voltál az idén?

te jó voltál az idén?

Santa-szan, Black Peter, Sinterklaas vagy ahogy mi mondjuk, Mikulás

Legendák övezik a személyét, minden kisgyermek nagyon várja. December 6-ra virradó éjszaka titokban kis ajándékokat tesz a szépen kisuvickolt csizmákba. Ő a jó öreg Mikulás, akit minden kultúrában másképp hívnak, mindenhol megünnepelnek, de nem mindenhol december 6-án. Te jó voltál idén? Ugye nem csak virgácsot hoz majd Neked a Mikulás?

Az igazi Mikulás

A ma ismert Mikulás az Amerikából elterjedt pocakos, mosolygós öregúr nagy, ősz szakállal és piros ruhában. Az „eredeti” Mikulás Szent Miklós, keleti egyházak egyik legtiszteltebb szentje. Krisztus után 245-ben született Patarában. Később a papi hivatást választotta, és 52 évig volt Myra város püspöke. A mese szerint a szomszédjában lakott egy apa, akinek volt három lánya. Olyan szegények voltak, hogy nem tudta a lányokat férjhez adni. Miklós, amint meghallotta ezt, azonnal cselekedett. Éjszaka a lányok ablakába három zacskó aranyat tett, így mentek férjhez és boldogan éltek, míg meg nem haltak. Innen ered az a szokás, hogy a gyerekek kitisztított cipőjüket az ablakba teszik, hogy a Mikulás abba tehesse az ajándékait. Szent Miklós hosszú életet élt, a legenda szerint angyalok kísérték utolsó útjára.

Mindenhol másképp hívják

Finnország

A finn Mikulás, azaz Joulupukki már a tél beköszöntétől rénszarvasaival járja Helsinki utcáit. Itt nem december 6-án, hanem karácsonykor érkezik a Mikulás, akinek jövetelére karácsony előestéjén már felkészülnek. A finnek úgy tartják, hogy az igazi Mikulás Korvatonturiban (egy kis finn falu) lakik. A gyerekek mindig tudni szerették volna, mit csinál a Mikulás, amikor éppen nem a világ gyermekeinek osztogatja az ajándékokat. Így született meg az a Mikulás-legenda, mely szerint a finn Lappföldön lakik, és rénszarvasok-húzta szánon repül.

Norvégia

A szokások nagyon hasonlítanak a magyar szokásokra, de a norvég Mikulás, azaz Nisse ruhája mindig tiszta, mert nem éjszaka, a kéményen át érkezik. Krampuszok helyett manócskák segítik. A norvégok is karácsonykor ünneplik Nisse érkezését.

Amerika

A tengerentúlon Santa Claus ünnepe már a 19. században teljesen egybeolvadt a karácsonyi ünneppel. Itt a gyerekek nem csizmákat tesznek az ablakba, hanem nagy kötött zoknikat akasztanak a kandallóra, így várják Santa Claust december 25-re virradó éjjel. Hogy az öreg Mikulás ne maradjon éhes, egy kis kekszet és tejet is kikészítenek neki. A gyerekek nagyon szeretik Rudolfot, a piros orrú rénszarvast, aki az amerikai Mikulás társa, kísérője.

Japán

Ebben a távoli országban karácsonykor érkezik a Mikulás. Ez nem nemzeti ünnep, hiszen a keresztények nagyon kevesen vannak, arányuk csupán 1% körüli. Ennek ellenére a Mikulásnak sok a „rajongója”, sokféleképpen ábrázolják, a neve pedig igen érdekesen hangzik, Hoteioshónak (ajándékot hozó istennek) hívják. Másik neve pedig a Santa-szan. Úgy tartják, hogy hátul is van szeme, hogy jól lássa, ha a gyerekek rosszul viselkednek.

Oroszország

Gyed Moróz (azaz Fagy Apó) Újévkor érkezik szánon, azaz trojkán az orosz gyerekekhez. Az ajándékokat az ablakba teszi, nem mászik be a kéményen.

Hollandia

Itt a Mikulást Sinterklaas-nak hívják, minden évben november közepén száll partra Hollandiában. Ő is piros palástot visel, Amerigo nevű fehér lován járja be az országot és december 6-ára virradóra teszi a gyerekek kikészített cipőibe az ajándékokat. A gyerekek Sinterklaas lovának répát és vizet készítenek ki, hogy jól lakhasson, míg a Mikulás szétosztja az ajándékokat.
 

Magyarország

A magyar Mikulás a finnhez hasonlít a legjobban. December 6-ra virradóra helyezi el ajándékait a kiscsizmákban. Nálunk nemcsak Mikulásnak, hanem Télapónak is hívják az öreg szakállas ajándékhozót. A Tél Apó szó (különírt formában) már Arany Jánosnál is szerepel, tehát az a nézet, miszerint a kommunista felfogás szerint a Mikulás szó helyett született a Télapó, téves. Abban a korszakban csak használták, de nem akkor alkották a kifejezést.

A finn-magyar barátság miatt a finn Mikulásnak Magyarországon is van egy „helytartósága”, ide levelet is írhatnak a gyerekek. A cím: 2425 Nagykarácsony, Petőfi Sándor utca 14.
 

Marokkóban Black Peternek hívják, Franciaországban Pere Noelnek, Angiában Father Christmasnak.

A Mikulás kísérői

Az öreg Mikulás általában nincs egyedül. Rénszarvas barátai húzzák a szánját, amelyen vele vannak a krampuszai is, hogy a "rossz" gyerekeknek virgácsot adjanak. Magyarországon nem mindig vannak vele a kísérői, hiszen a Mikulás egész évben figyeli a gyerekeket és így pontosan tudja, kinek kell virgácsot adnia, ki volt jó, ki volt rossz. Amerikában a rénszarvasokat is nagy rajongás övezi, ott Rudolf a legnépszerűbb, akit a mese szerint a társai kigúnyoltak a piros orra miatt, de a Santa Claus őt választotta maga mellé, és azóta együtt járják karácsonykor a világot. Oroszországban Hópelyhecske (Sznyegúrocska) a kísérője, aki hófehér ruhában jár, és segít Fagy Apónak az ajándékozásban.

Te jó voltál idén? Kipucoltad már a csizmádat?


Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • 5 könyvtipp a szappantündértől neked, ha könyvet ajándékoznál karácsonyra

    5 könyvtipp a Szappantündértől Neked, ha könyvet ajándékoznál karácsonyra

    5 könyvtipp a Szappantündértől Neked, ha könyvet ajándékoznál karácsonyraSzeretsz olvasni? És a Párod? A következő néhány könyvet én biztosan beszerzem ajándékba a szeretteimnek.

    Megnézem
  • reményteli várakozás – az advent

    Reményteli várakozás – az Advent

    4 hét karácsonyig, hogy kicsit befelé is figyelhess„Az ádventi várakozás lényege szerint: várakozás arra, Aki van; ahogy a szeretet misztériuma sem egyéb, mint vágyakozás az után, aki van, aki a miénk.”(Pilinszky János)

    Megnézem
  • csinálj adventi koszorút!

    Csinálj adventi koszorút!

    Csak a fantáziád szabhat határt!Az Advent az év egyik legszebb időszaka, hiszen ebben a négy hétben hangolódunk rá a karácsonyra. Ez a várakozás ideje, amikor minden díszbe öltözik. Az otthonod egyik legszebb ékessége lehet ilyenkor az adventi koszorú. Megadja Neked azt az örömöt, hogy valami igazán becseset Te magad készítettél, főleg ha esetleg a gyermekeiddel együtt kreatívkodtok.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet