Te hogyan várod a karácsonyt?
te hogyan várod a karácsonyt?

Te hogyan várod a karácsonyt?



Gondolom, Te is készülsz már lélekben a karácsonyra, hiszen hamarosan kezdődik az advent időszaka.

Ilyenkor beindul a sürgés-forgás, igyekszünk idejében beszerezni az ajándékokat, előkészíteni a tökéletes ünnepet. De ne feledd, hogy ennek az időszaknak a célja eredetileg a lelki felkészülés, ami éppen ellentétes irányú, hiszen lelkünknek a méltó ünnepléshez inkább befelé fordulásra, elcsendesedésre, lenyugvásra van szüksége.

Érdemes kissé elgondolkodni az advent jelentésén, szokásain, hiszen olyan üzenetet hordoznak számunkra, amely világnézettől, történelmi kortól független.

Mire készülünk advent idején?

Természetesen a karácsonyra, de miért is tartjuk meg ez a 4 hetes időszakot? Az „advent” szó a latin „Adventus Domini”, azaz az „Úr eljövetele” kifejezésből származik. A december 25-ét megelőző 4. vasárnappal kezdődik. Aki nem vallásos, annak is fontos a lelki készülődés, hiszen az ünnep a családi összetartozásról, a rokoni kapcsolatok ápolásáról, a jótékonykodásról is szól.

A téli napforduló december 21-ére esik, ezen a napon a legrövidebb a nappal az északi féltekén. A hosszú, sötét téli esték alkalmat adnak arra, hogy kicsit lelassuljunk, a fókuszt befelé helyezzük, több időt szánjunk kedvenc időtöltéseinkre, barátainkra, családtagjainkra.

Fonjunk adventi koszorút, gyújtsunk gyertyákat!

A karácsonyi időszakhoz elválaszthatatlanul hozzátartoznak a fények, különösen hangulatosak a gyertyák.

Az adventi koszorú nemcsak szép lakásdísz, hanem jelkép is. A szokás Németországból származik, a feljegyzések szerint Johann Hinrich Wichern lutheránus lelkész egy örökzöld ágakkal díszített kocsikeréken helyezett el 24 gyertyát, a vasárnapokra nagy fehéreket, míg a többi napokra kisebb pirosakat. Az árvaház imatermében fellógatott keréken minden nap eggyel több gyertyát gyújtott meg, hogy a gyerekeknek megkönnyítse az ünnepi várakozást. Mára ez 4 gyertyára egyszerűsödött le, melyeket egy örökzöldekből font koszorún gyújtunk meg a karácsony előtti 4 vasárnapon. 3 gyertya lila – ez a bűnbánat színe –, míg a 3. vasárnapra eső rózsaszín, ez az öröm színe, és a közelgő ünnepet jelképezi.

A boltok tele vannak adventi koszorúkkal, de magad is elkészítheted, így garantáltan tetszeni fog. Remek családi program lehet a készítése. Felhasználhatsz mindenféle természetes anyagot: örökzöld ágakat, tobozt, gesztenyét, színes bogyókat. Arról nem is beszélve, hogy mindezeket egy hangulatos családi kirándulás keretében lehet az erdőben, parkban beszerezni! ? Ebben a blogcikkben találhatsz tippeket az adventi koszorú saját kezű elkészítéséhez.

A közös gyertyagyújtás szintén egy összetartozást szimbolizáló és erősítő élmény lehet. Ilyenkor összegyűlik a család apraja-nagyja. Jó ötlet a gyertyagyújtást minden alkalommal más-más családtagokra bízni, akik készülnek valamivel: lehet hozni verset, éneket, mesét, történetet. Így meghitt családi együttlét válhat ezekből az alkalmakból.

Jótett helyébe jót várj!

A karácsonyt szokás a „szeretet ünnepének” is nevezni, ilyenkor megbocsátunk egymásnak, rendezzük kapcsolatainkat. Jó esetben nemcsak ilyenkor jutnak eszünkbe a rászorulók, de ez az időszak hagyományosan a jótékonykodás időszaka. Számtalan adakozási lehetőség közül választhatsz ilyenkor, és ha megtapasztalod az adás örömét, nem is akarod majd abbahagyni!

Testi-lelki hangolódás

A vallásosak számára az advent ideje a bűnbánat és a böjt időszaka. Régen tilos volt ilyenkor lakodalmat, táncos mulatságot tartani. Mára ez átalakult, mindenki a saját világnézete szerint készül az ünnepre. Azonban érdemes megfontolni a régi szokásokat, és átvenni azt, ami jó nekünk. Ha nem is akarsz böjtöt tartani például, az mindenképpen javadra válik, ha kissé visszafogod a táplálkozást, hiszen télen, és különösen a karácsonyi nagy trakták idején könnyen szed fel az ember pluszkilókat.

Ne hagyd, hogy a hideg és a sötét elrontsa a hangulatodat, keresd a mozgás lehetőségét – ha ez csak egy jó nagy séta a kivilágított városban, már az is jótékony hatású testedre-lelkedre!

Remek hangulatot teremthetsz illóolajok párologtatásával. A csodás karácsonyi illatokról gondoskodhatsz karácsonyváró finomságokkal is – süthetsz fahéjas, szegfűszeges linzert, kekszet, amit a gyertyagyújtások alkalmával eszeget a család. Bőrünket is védeni kell a hidegtől – itt a remek alkalom bevetni a Manna testápoló habkrémet narancs és szegfűszeg illóolajjal, és a karácsonyi hangulat garantált! Egy finom fürdő a szegfűszeg-neroli illatú Manna fürdőgolyóval megnyugtatja, ellazítja testedet-lelkedet.

Meghitt adventi készülődést, és békés, boldog ünnepeket kívánok!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • készítsd fel hajadat a télre! - blog

    Készítsd fel hajadat a télre!

    Nemcsak lelkileg kell felkészülnünk a télre, bőrünket és hajunkat is fel kell rá készítenünk. Hiszen őket is megviseli mindaz, ami a lelkünket: a hideg, csapadékos, szeles időjárás, ráadásul nekik ezek után a lakás fűtött, száraz levegője sem esik olyan jól, mint a lelkünknek... Tuti hajápolási tippeket hoztam Neked!

    Megnézem
  • válaszd a jókedvet – rossz időben is! - blog

    Válaszd a jókedvet – rossz időben is!

    Beköszöntött a november, egyre hűvösebb az idő, közeledik a tél. Sokak számára ez egyet jelent a borús hangulattal, rosszkedvvel, enerváltsággal. Nem törvényszerű azonban, hogy eluralkodjon rajtad a téli búskomorság, tehetsz ellene!

    Megnézem
  • a tél elfeledett kincsei - blog

    A tél elfeledett kincsei

    Lassan véget ér az őszi gyümölcsszezon, és télen nagyon korlátozottak a lehetőségeink, ha friss gyümölcsöt szeretnénk enni. Sokan ilyenkor tavaszig az almára, illetve az egzotikus gyümölcsökre szorítkoznak, vagy pedig szintén sok száz kilométerről ideszállított, nem idénynek megfelelő gyümölcsöket fogyasztanak. Pedig van néhány méltatlanul háttérbe szorult, ritkán fogyasztott gyümölcs, a

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Györgyi
    • 2021-12-22 19:24

    Nálunk már kiröpültek a gyerekek, így a karácsony már nagyon csendes. Azért nem marad el a halászlé és a káposzta sem. Fenyőfát nem állítunk, - sajnálom kivágni - a kertből szoktam tiszafa ágat levágni és azon van néhány apró kis arany gömböcske. Mindig más-más illóolaj kerül a párologtatóba, én így szeretem a karácsonyi estéket. Igazából azért várom mindig a karácsonyt, mert innentől már hosszabbodnak a nappalok és kezdődhet a tavasz várás, "kertmániás" lévén imádok a kertben tevékenykedni.

    • Györgyi
    • 2021-12-22 19:24

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet