Szülinapi gyerekzsúr zöld módra – Kipróbálod?

szülinapi gyerekzsúr zöld módra – kipróbálod?

Szülinapi gyerekzsúr zöld módra – Kipróbálod?

A Te gyermeked milyen gyakran jár születésnapi zsúrra?


Esetleg Nálatok is volt már ilyen?
 
Akkor pontosan tudod, mi mindennel jár egy kölyökbuli megszervezése! Nemcsak az előkészületekre gondolok, hanem a sok cukros édességtől hiperaktívvá váló kis vendégekre, a rengeteg méregdrága, ám teljesen felesleges új ajándékra, a temérdek hulladékra, ami egy ilyen zsúr után szépen a kukában landol. Szerencsére nem feltétlenül jár együtt egy gyerekvendégség mindezzel,

most megmutatom, hogyan szervezz öko-tudatos gyerekbulit!

Gondoltál már arra, hogy öko-tudatos gyerekzsúrt tarts? Nem a Te hibád ha nem gondoltál, hiszen sokszor csak a régi reflexek szerint cselekszünk. Olvasd el tippjeinket, és garantálom, hogy kedvet kapsz hozzá! Ezzel nemcsak arra tanítod gyermekeidet, hogy környezettudatosak legyenek, hanem rengeteget is spórolsz, majd meglátod! Ráadásul jó móka valami újba kezdeni :)

Ami az előkészületeket illeti:

  • Csillogó-villogó, készen vásárolt képeslapok helyett küldj meghívót email-ben a szülőknek, vagy újrahasznosított papírból készített kártyát
  • Ebben megkérheted a vendégeket, hogy drága ajándékok helyett hozzanak saját kezűleg készített apróságot (például szövetbaba, apró kabalák textilből), vagy esetleg fa játékokat. Jobb, ha nem alakul ki verseny a szülők közt, ki hozza a legnagyobb-legszebb ajándékot.
  • Arra is megkérheted őket, hogy színes csomagolópapír helyett menjen használt újságpapírba, vagy textildarabba az ajándék – ugye, valóban nincs szükségünk tonnányi kidobandó, széttépett papírra? Lehet, hogy elsőre ünneprontóan hangzik mindez, de ne feledd, így a fákat is megkíméled Földünkön.

Ezek után kezdődhet is a parti! Természetesen sok függ attól, mikor is van az a bizonyos születésnap, mert ha télen, akkor nehezen lehet a szabadtéri programot megvalósítani.

Mi mindenre tudsz odafigyelni, hogy továbbra is hű maradj környezettudatos elveidhez? 

Olvass tovább!

  • Ha jó az idő, mindenképpen szabadtéri bulit tarts. Ha nem kertes házban éltek, az sem gond: lehet a helyszín egy nagyobb játszótér, vagy park, ahol hangulatos pikniket tudsz szervezni. 
  • Ha dekorálni akarsz, válassz olyan kreatív megoldásokat, melyeket aztán évről-évre újra fel tudsz használni díszítésre. Például lufik helyett válassz színes rizspapírból lampionokat, vagy feltűnő textilt, hiszen ezeket bármikor előszedheted megint. Emellett egyediek is!
  • Eldobható papírtányér-és pohár helyett válassz olyan megoldást, amivel kevesebb hulladékot „gyárt” a bulisereg. Mi lehet a megoldás? Például olcsó, mosható, újrahasznosítható partikellékek, vagy olyan ennivaló, amit csak kivesznek a tálból vagy tálcáról a vendégek. Szalvéta helyett jópofa ötlet a textilkendő, ez évről évre változhat, sőt, kérd meg a szülinapost, hogy segítsen választani!

Az egyik legnagyobb kérdés: mivel kínáljuk a gyerekeket?

Semmiképpen se agyoncukrozott, szintetikus anyagoktól duzzadó, egészségtelen dolgokkal. Tehát, bármennyire is rajonganak érte a kicsik, maradjon ki a gumicukor-chips-félkész csokitorta menüsor, és próbálj olyan harapnivalót összeállítani, ami egészséges. Ne félj, nem lesz több gondod, ez csak a tervezésen múlik. 

Akkor mit adj nekik?

Íme, néhány tipp, a teljesség igénye nélkül:

  • Cukormentes gyümölcsökből csinálj turmixot vagy smootie-t a gyerekeknek, különböző ízekben és színekben. Ezek gyerekkoktélként is felfoghatók, imádni fogják!
  • Adhatsz limonádét is, de cukor helyett mézzel édesíts, és igazi citrom levél facsard bele. Bolondíts meg apróra vágott narancsszeletekkel is!
  • Desszertnek kínálj gyümölcssalátát, egészséges házi sütiket (teljes kiőrlésű lisztből, természetes alapú édesítőkkel, mint amilyen a méz vagy agávé szirup)
  • A zsúr fénypontja mindig a születésnapi torta! Fontos, hogy finom és látványos, de ezen kívül egészséges is legyen. Tehát hupikék vagy pink mélyhűtött „finomságok” helyett süss egy jó nagy répatortát, amit ugyanúgy fognak szeretni. Díszítsd ugyanúgy gyertyákkal, ebben ne szerénykedj!
  • Grillezett zöldségeket és mártogatós szószokat (padlizsánkrém, cukkinikrém, gombakrém, fehérbabkrém) kínálj, tegyél ki az asztalra egy nagy tálcán rozskenyér falatkákat, amivel ehetik. Süteményszaggatóval érdekesebbé teheted a kenyeret – válassz állatfigurásat! Süthetsz apró koktélvirslit is a gyerekhadnak, hadd egyenek abból is. A lényeg, hogy legyen tápláló az étel, így a futkározás közben energiához is jutnak a gyerekek. 
  • Az utóbbi időben divatba jött, hogy a vendéglátó is ad úgynevezett búcsúajándékot. Ha mindenképp ragaszkodsz ehhez, akkor süssetek előre együtt valamilyen egészséges kekszet, amit büszkén átadhat az ünnepelt a végén. A másik eredeti ötlet, ha pici cserepes növényt kapnak búcsúzóul a meghívottak, amit öntözniük, gondozniuk kell. Ez lehet akár egy fűszernövény is – illatos és hasznos egyszerre. 

Ha az az érzésed támadt, hogy ez túlzás, akkor se ess kétségbe. Nem fontos minden tippet követni, elég, ha egy-egy dolgot változtatsz minden évben.

Mesélj, milyen volt az utolsó születésnapi parti Nálatok?



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • egy új, ergonómiailag tesztelt áruház a maximális kényelmedért!

    Egy új, ergonómiailag tesztelt áruház a maximális kényelmedért!

    Egy új, ergonómiailag tesztelt áruház a maximális kényelmedért! Alig hét hónap telt csak el azóta, hogy megújítottuk a mannaszappan.hu oldalát, de ismét el kellett engednünk a régi, szeretett alkotásunkat, hogy ismét újjászülethessünk. 

    Megnézem
  • apró nyári szörnyek – te hogyan védekezel ellenük?

    Apró nyári szörnyek – Te hogyan védekezel ellenük?

    Apró nyári szörnyek – Te hogyan védekezel ellenük?

    Megnézem
  • spárga – szereted?

    Spárga – szereted?

    Spárga – szereted?Neked mi jut eszedbe elsőre a spárgáról? Elegáns, karcsú száraival? Friss zöld (vagy sárga)? Egészséges?Nos, ezek közül mind igaz, sőt, még sokkal több jót is el lehet mondani erről növényről, amely a liliomfélék családjába tartozik. Tudtad, hogy népiesen nyúlárnyéknak is nevezték? Hogy miért? Mert a hajtások nyaranta akár másfél méteresre is megnőnek, így árnyékot adhatnak a kisebb állatoknak. 

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • Antónia
    • 2012-05-21 09:28

    Szerintem nagyon jó kis alap. Aki chips-et akar, az készíthet cukkiniből, almából, nagyon finom. Persze erre is lehet mondani, hogy kinek van aszaló gépe? Meg hogy áramfogyasztás és társai.Aztán itt a torta. Natúr joghurtból, gyümölcsökből, stiviával vagy xilittel olyan joghurttortát lehet rittyenteni, hogy garantálom, nem fog hiányozni a cukrász tömény csokitortája, amit legtöbben csak illendőségből esznek. Ezt ráadásul glutén- és laktózmentes formában is el lehet készíteni. Vagy ott a palacsintatorta, puding (keményítő, kakaópor) stb.Ice tea: otthon is megcsinálhatod, ugyanolyan lesz, mint a bolti, csak műanyag üveg nélkül. A kóla nálunk is ki van lőve. Nem adok más gyerekének sem olyat, amit a sajátomnak nem adnék.Díszítés: Az elhasználódott dísztasakokból különböző formákat (kígyó, nagy karikák egymásba fűzve stb.) lehet kivágni, fellógatni, kész. Újrahasznosítottál, egyedi, színes, legközelebb is jó lesz. Felfűzhetsz pattogatott kukoricát is, amit aztán a lurkók megehetnek (kevesebb munkád lesz a romok eltakarításakor).Csomagolás: legyen olyan, amit később is lehet használni, pl. zsák elhasznált ruhából(az előállítása nem kerül többe, mint egy ajándéktasak ára), jópofa zsebkendőből masnival stb....és úgy gondolom, hogy nincs abban semmi rossz, ha a meghívó aljába odaírod: "A bulizással nem szeretnénk terhelni a környezetet, ezért kérjük, hogy ..." Talán a kis vendégek szülei is értékelni fogják, hogy nem kell többezret kiadniuk, amikor éves szinten sok-sok ilyen buliba megy a gyermekük.A tálalás valóban kétséges. A papírtányért hiába gyűjtöd szelektíven, hiszen az ételmaradék miatt nem hasznosítják újra. Ha meg elmosod, nem kell kidobni. Úgy gondolom, a legjobb a műanyag tányér (nem a fehér, vékonyra gondolok).Megemlíteném még a gyümölcs vagy zöldségcsokrot virágcsokor helyett, és a játékot. Ha lekötöd a figyelmet játékkal, kutyát nem fog érdekelni a díszítés. Persze ez az egész kreativitás, hozzáállás, idő és pénz kérdése. Azért jó bulizást mindenkinek, aki belevág! Bátor példamutatást kívánok!

    • Antónia
    • 2012-05-21 09:28
  • avatar
    • Kataéin
    • 2012-05-20 08:02

    Szia Andi!Három gyerekem van (11, 10, 6 évesek), rendszeresen tartunk szülinapi zsúrokat. Szeretném megosztani tapasztalataimat.Lufi minden évben van, mindegyikre rárajzoljuk a vendég arcképét és a buli végén hazavihetik a gyerekek a saját lufiukat. Van akinek még egy hét múlva is megvan.Üvegpoharakat és porcelán tányérokat használok (eddig összesen 2 db pohár törött el). Kizárólag saját készítésű csemegékkel várom a gyerekeket (pizza, sütemény, torta...), még a rágcsálni valókat is mi készítjük (ropi, sajtos tallér, pattogatott kukorica...)Italként pedig a saját készítésú szörpöket (málna, bodza, meggy...) kínálom. Ha nagyon cukormentes szeretnék lenni, nem éreznék jól magukat a gyerekek.Szerintem a többi szülőtárs felháborodna, ha előre utasításokat adnék az ajándékot és a csomagolást illetően, így mindenki azt ajándékoz,amit gondol. Nekünk is nagyon beváltak a díszzacskók.Mi is környezettudatosak vagyunk, szelektív gyűjtjük a szemetet, itthon készítem a sajtot, kenyeret, vajat köpülök és nem eszünk felvágottat és késztermékeket. Hentesnél sem jártam már évek óta. 19 féle lekvárt főzök. Saját készítésű mosószert használok és én készítem az arckrémeinet és a testápolókat is.Szerintem alkalmazkodni kell a vendékekhez is és nem lehet rájuk erölteni a saját szemléletünket (ilyen koncentráltan) Így is néznek nagyokat, hogy nincs chips és kóla és a pizzát sem a futár hozza.Én is szeretném a gyerekeimet több olyan buliba vinni, ahol nem tömik tele őket szintetikus vackokkal. Úgy látom a környezetem lassan változik.Üdv,Kata

    • Kataéin
    • 2012-05-20 08:02
  • avatar
    • Felhasználó
    • 2012-05-20 07:56

    Harmadik éve tartjuk lánykám szulinapjat játszótéren. Az egyik sarkot feldiszitjuk, egy kempingasztalra kerül egy nagy kosár sajtos pogácsa, egy tábla palcikara vágott répa, uborka, egy másikba kockazott alma, nektarin, szőlőszemek, hogy csak be kelljen kapni. A tobbliteres natúr gyümölcsle kis csapjabol a gyerekek maguknak is tudnak tölteni. A kevésbé nyitott szülőket is meggyőzte - a gyerekek együtt játszanak, a szülők tudnak beszélgetni és sokszor meglepődtek, hogy "nem is tudtam a gyermekemről, hogy nyersen megeszi a répát...".

    • Felhasználó
    • 2012-05-20 07:56
  • avatar
    • Zsuzsi
    • 2012-05-20 02:23

    Az ötlet jó, én ettől a cikktől többet vártam :(A díszítéssel egyetértek, a tálalásra nem igazán van viszont alternatíva. A legjobbak az eldobható papír vagy műanyag tányérok, poharak, esetleg a papírnál lehet arra törekedni, h újra hasznosított legyen. A magam részéről ezt inkább fordítva oldottam meg, a hulladékot gyűjtöttük eleve szelektíven. 4 db nagy zsákot helyeztünk ki, fölötte írva és rajzolva mi kerüljön bele. A gyerekek kivétel nélkül betartották, a felnőttek dobtak néha mellé..Én a csomagolást és az ajándékot sem tartom kivitelezhetőnek, egyrészt nem mindenki tud vagy szeret alkotni, másrészt az újságpapírba csomagolt ajándék ronda, ha nincs szépen kidíszítve, de akkor megint ott vagyunk, hogy ez nem mindenkinek okoz örömet. A textil pedig drága, ha minden évben újat és újat veszünk, akkor meg se nem spóroltunk, se nem védtük a környezetet. Nálunk bevált szokás, hogy díszzacskóban ajándékozunk, de nem feltétlen újban és erre mindig felhívjuk a figyelmet. A zacsik jó sokáig tudnak körbejárni, szinte kizárólag a tárolásuk közben sérülhetnek meg. Az egészséges rágcsálnivalókkal erősen harcba szállnék, azaz én mást tartok egészségesnek, de nyilván ahány felfogás annyi szokás.. Ráadásul életmód ide vagy oda, a vendégsereg rendre chipsel, ropival, iceteaval és kólával érkezik.. :(Hirtelen csak a kritikák jutnak eszembe a cikket olvasva, de gondolatébresztőnek, vitaindítónak tökéletes, az ötlet pedig igazán jó.

    • Zsuzsi
    • 2012-05-20 02:23

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet