Savanyú káposzta – gondolnád, mennyi mindenre jó?

savanyú káposzta – gondolnád, mennyi mindenre jó?

Savanyú káposzta – gondolnád, mennyi mindenre jó?

Szereted?

Ha eddig is szívesen etted, most még jobban fogod szeretni...

De akkor is érdemes tovább olvasnod, ha nem rajongtál érte: nem is gondolnád, milyen jót teszel magaddal pár villányi savanyú káposzta elfogyasztásával.

  • C-vitamin tartalma kiemelkedően magas
  • sok B6-, és B12-vitamint tartalmaz kálium, magnézium és cink tartalma is jelentős
  • javítja az agyi és idegi anyagcserét
  • késlelteti a sejtek öregedését
  • erősíti a kötőszöveteket
  • erősíti a csontokat
  • szabályozza a zsíranyagcserét
  • csökkenti a koleszterinszintet
  • segíti a vasfelvételt
  • segíti a jótékony bélbaktériumok képződését
  • közömbösíti a méreganyagokat a szervezetben
  • rosttartalma miatt béltisztító
     

Sajnos a boltban kapható savanyú káposzták közül a legtöbb tartósítószerrel dúsított!


És ha pl. a piacon veszed, sem árt rákérdezni ugyanerre; de a jó hír, hogy otthon is könnyen elkészítheted. Kell hozzá két fej fehér édeskáposzta, só és bors és egy kis szárított kovász, egy 5 literes üveg.

 

A káposztákat le kell gyalulni (torzsa nélkül), majd besózni és állni hagyni, amíg levet nem ereszt. 

A sóval ne fukarkodj, picit sósabbnak kell lennie, mint ahogy különben ennéd, mert ha kevés, nem fog elég levet ereszteni. Egy idő múlva a káposzta megpuhul, ekkor lehet elkeverni benne a szárított kovászt (1 kávéskanálnyit), majd bepakolni az 5 literes befőttes üvegbe. Ha szeretnéd, add hozzá a borsot is.

A levét öntsd hozzá, hogy egészen ellepje. Néha le kell nyomkodni, mert fontos, hogy végig lé alatt maradjon a káposzta. Tányért a tetejére, és meleg helyre állítani kb. 5 napig. A szárított kovász helyett használhatsz kenyérszeletet is (mint a kovászos uborkánál), de ezzel macerásabb a művelet.    

Megcsinálod?



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • 7+1 ok, amiért citromos vízzel kezdd a napod!

    7+1 ok, amiért citromos vízzel kezdd a napod!

    7+1 ok, amiért citromos vízzel kezdd a napod!A citrom több okból is kamrád állandó lakója kellene, hogy legyen, hiszen azon kívül, hogy sok benne a C-vitamin, remekül tisztítja az elsavasodott, mérgekkel teli szervezetet (lúgosít!), a májat, serkenti az emésztést...A legjobb hatás eléréséért reggel fogyaszd langyos vagy meleg vízben kb. fél citrom levét elkeverve, aztán a nap folyamán, amikor csak jól esik. 

    Megnézem
  • téli ajakápolás

    Téli ajakápolás

    Télen különösen gondosan kell ápolnod ajkad bőrét, hiszen ilyenkor könnyebben kiszárad, és repedezetté, cserepessé válik!Ez nemcsak esztétikailag kerülendő látvány, de fertőzések forrása is lehet. A következő szabályok betartásával Te is gyorsan egészséges, puha ajkakat varázsolhatsz magadnak!    

    Megnézem
  • tervezni és/vagy boldognak lenni?

    Tervezni és/vagy boldognak lenni?

    Tervezni és/vagy boldognak lenni?A minap érdekes dolgot olvastam egy külföldi blogban: azt írta a szerző, hogy év elején ne terveket írjunk, amiket év közben szeretnénk elérni, egyszerűen csak írjunk egy listát, melynek a címe:Mi tesz boldoggá 2012-ben?Hmm. Tényleg érdekes. Az indok: sok megfogalmazott terv már a leírás pillanatában kudarcra van ítélve, nem beszélve azokról, amiket évről-évre – megvalósulás hiányában - görgetünk magunk előtt. Ráadásul a cél elérése egy múló pillanat, míg „boldognak lenni” egy folyamat. 

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

  • avatar
    • Felhasználó
    • 2013-03-31 22:33

    Én ősszel rakok be, kőhordóba! nem kell bele kovász, sőt a són kívül semmi. De ha finomat zseretnénk akkor "mudzály" bele tenni egy kis fűszert is. Régebben anyukám úgy csinálta, hogy a hordóba rakott káposztára tette a sót. Én évek óta úgy csinálom, hogy (általában 31-40kg gyalult káosztát vásárolunk) egy tiszta műanyag kádba rakok a káposztából, megsózom átkeverem, hogy átjárja a só, közben oda készítem a fűszereket, köménymag, koriander, babérlevél, mustármag, bors(fekete és szegfű) amikor egy keveset állt a káposzta, akkor kissé kicsavarva a hordóba rakom, kb15-20cm vastagpn és egy helyre teszem a fűszereket, ha valakinek van géz, vagy tüll zacskója abba is lehet, mert van aki nem szereti a fűszereket evés közben. Mivel az idő tájt van birsalma, azt is rakok közé, tormát, sárgarépát és petrezselyem gyökeret. és vagy négy rétegben rakom a káposzta közé. 40kg káposztához 1kg sót használok. A hordót meleg helyre állítva, kb egy hét múlva már fogyaszthatóvá válik a káposzta. Utána ki kell tenni fűtetlen helyre. De csináltam már 5l-es üvegbe is. A tejsavas erjedés beindul a melegtől Tavasz táján már ügyelni kell, hogy ne nyálkásodjon meg. A bolti káposztában én úgy érzem ecetet is tesznek ezért inkább nem veszünk, ha nincs saját nem eszünk.

    • Felhasználó
    • 2013-03-31 22:33
  • avatar
    • Erna
    • 2012-02-12 11:15

    Sziasztok. Érdekelne, hogy a bolti savanyúkáposztába az erjedés után még beleraknak tartósítószert? :( Mert ez elég szomorú..

    • Erna
    • 2012-02-12 11:15
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-02-13 21:22

      Szia Erna,

      Sajnos igen: a tasakos savanyúkáposzta összetevőinél szerepel a tartósítószer. Én a piacon is rákérdeztem az árusnál (mert ugye ott nincsenek kiírva az összetevők:) ), és ő is tesz bele.

      Régebben lehetett kapni tartósítószer-menteset is, de én mostanában nem találkoztam ilyennel.

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-02-13 21:22
  • avatar
    • Anikó
    • 2012-02-11 13:04

    Nagyon szeretjük a fehérboros savanyú káposztát. Azt hogyan kell vajon csinálni, csak öntünk hozzá egy kis bort? Van aki almát is tesz bele. Ilyen receptetek nincs véletlenül?

    • Anikó
    • 2012-02-11 13:04
  • avatar
    • Zsuzsa
    • 2012-02-09 21:23

    Lesózni,és a lével együtt üvegbe rakni.Az 5 L-es üveg tetejét befedni,fél centi vastag szeletekkel.Langyos helyen hamarabb erjed.

    • Zsuzsa
    • 2012-02-09 21:23
  • avatar
    • György
    • 2012-02-08 22:17

    Mégis, hány szelet hámozott krumpli végzi el mondjuk a fent megadott mennyiség kovászolását?A krumplit a tetejére kell tenni, mint mondjuk a kenyeret?

    • György
    • 2012-02-08 22:17
  • avatar
    • Zsuzsa
    • 2012-02-08 15:10

    A savanyitást a hámozott burgonyaszeletek is elvégzik. Még szerintem finomabb is

    • Zsuzsa
    • 2012-02-08 15:10
  • avatar
    • Éva
    • 2012-02-08 09:51

    köszönöm a jó receptet megcsinálom nyáron szoktam káposztát kovászolni kb így de felforralok vizet sóval kicsit lehűtöm kapor a káposzta közé kenyérvég a tetejére meleg sós víz rá kiszányér a tetejére irány á napsütötte kert a lesózás tényleg jobb mint a sós víz meret míg áll megpuhul a káposzta csülök pörkölt fínom hozzá magunk sütötte Lamúriai kenyérrel üdv Lengyel Éva

    • Éva
    • 2012-02-08 09:51
  • avatar
    • Kinga
    • 2012-02-08 09:30

    a kovász alatt mit értesz?

    • Kinga
    • 2012-02-08 09:30
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-02-08 10:36

      Lehet kapni szárított kovászt a kétbetűs drogériában, a bio élelmiszerek között. Hasonló tasakban van, mint a sütőpor.

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-02-08 10:36
  • avatar
    • Zoltánné
    • 2012-02-08 08:15

    Megcsinálom,mihelyt enged a föld fagya és el tudok menni káposztáért. A házilag savanyított káposztával fenségesebb a töltött káposzta is! Szendvicshez és minden nyers és főtt ételhez kiváló saláta - savanyúság. Hasonlóan értékes a nyers cékla saláta. 2 céklát és 2 sárgarépát sajtreszelőn lereszelni,sóval,cukorral,citromlével ízesíteni és tálaláskor egy kis reszelt tormával megbolondítani. Jó étvágyat és jó egészséget nekünk! :)

    • Zoltánné
    • 2012-02-08 08:15
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-02-08 10:34

      Igen, a cékla is nagyon finom és egészséges. Köszi a receptet, kipróbálom!

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-02-08 10:34
  • avatar
    • Katalin
    • 2012-02-08 08:11

    Kedves Andrea!Én biztos megcsinálom, nagyon örülök a receptnek, annak ellenére, hogy én csak piacon veszem kofától. Egy kérdésem lenne. Egy másik hozzászólásnál említetted, hogy lesz lehetőség nyomtatásra. Ez bizony jól jönne a kencék elkészítésénél is, és most is. Köszönöm, szép napot kívánok.Jena

    • Katalin
    • 2012-02-08 08:11
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-02-08 10:38

      Kedves Jena,

      Továbbítottuk már a programozónknak a nyomtatási kérelmet - felvette a teendői közé! :) Igyekszünk hamarosan prezentálni, addig is köszi a türelmet!

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-02-08 10:38
  • avatar
    • Katalin
    • 2012-02-08 07:45

    Kedves Andi!Mi az a szaritott kovasz?Kati

    • Katalin
    • 2012-02-08 07:45
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-02-08 10:33

      Kedves Kati,

      A kétbetűs drogériában lehet kapni a bio élelmiszerek között. Szuper dolog, kenyérsütéshez is lehet használni.

      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2012-02-08 10:33
  • avatar
    • Marika
    • 2012-02-08 07:39

    Igen mert nagyon szeretem!

    • Marika
    • 2012-02-08 07:39

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet