Napégés ellen házilag: a legjobb praktikák
napégés ellen házilag: a legjobb praktikák

Napégés ellen házilag: a legjobb praktikák



Nyáron kerülni kell a direkt napfényt 11 és délután 4 óra között, ám ha mégis megtörtént a baj és leégett a bőröd, akkor sincs minden veszve. Íme, a legjobb házi praktikák egyenesen a nagyi repertoárjából!

Bármilyen óvatos vagy, a legforróbb napokban, amikor az UV-sugárzás magas, akár még az árnyékban is leéghetsz. Fontos, hogy ilyenkor azonnal elsősegélyt nyújts a bőrödnek, mert a napégés rendkívül káros hatásokkal jár. Tudnod kell, hogy a bőrnek van egyfajta „emlékezete”, vagyis minden egyes újabb napégéssel nő a későbbi bőrproblémák kockázata. Pánik helyett azonban keresd inkább a megoldást, és próbáld ki a lenti praktikákat, melyek gyorsan enyhülést hoznak. A napégés után minél hamarabb alkalmazod őket, annál nagyobb az esélye annak, hogy elkerülöd a bőröd lehámlását.

Uborkás pakolás

Alapszabály, hogy a leégett bőr vizet és hidratálást kíván, a klórtartalmú csapvíz helyett éppen ezért alkalmazd a növényekben található nedvességet. Nem kell mást tenned, mint az uborkát, melynek nagy százaléka víz, vékony szeletekre vágni, majd azokkal betakarni tested leégett részét. Az uborka tökéletes választás, mert a nedvességen kívül tápanyagokat is tartalmaz. Az érzés még kellemesebb lesz, ha az uborkát felhasználás előtt a hűtőbe teszed fél órára, a mélyhűtőt azonban kerüld, mert a leégett bőrre tilos jéghideg pakolást tenni.

Aloe vera

Az aloe vera egy csodanövény, mely belsőleg és külsőleg is segíti a szervezetet. Természetes gyulladáscsökkentő és magas a C-vitamin tartalma, így valódi elixírt jelent a piros, irritált, viszkető bőrnek. A legjobb, ha tartasz otthon aloe verát, a növényt így közvetlenül felhasználhatod és nem kell feldolgozott változatot használnod. Egyszerűen vágd le a növény levelét, préseld ki belőle a gél állagú anyagot, majd óvatosan kend a sérült bőrfelületre. Hagyd rajta egy órán át, a sérült bőr szinte fellélegzik, amint magába szívja a friss gélt.

Hűtőfürdő

Ha úgy érzed, hogy egész tested megpirult a napon és enyhe feszítő érzés kínoz, akkor a legjobb megoldás, ha este egy nyugtató hatású hűsítő fürdőt veszel. Engedj a kádba langyos vizet (semmiképpen ne legyen jéghideg), majd adj hozzá 4 evőkanál szódabikarbónát, valamint 20 csepp Manna extra szűz kókuszolajat, és 6 csepp Manna 100%-os tisztaságú levendula illóolajat. A szódabikarbóna enyhíti a viszketést, a kókuszolaj gyengéden gondoskodik bőrödről, a levendula mesés illata pedig elvarázsol. Egy ilyen fürdő után jobban alszol majd.

Zöldtea pakolás

Előfordulhat, hogy egy-egy ponton égtél le, mondjuk a vállad, vagy a homlokod területén. Ez esetben javaslom, hogy áztass hideg vízbe zöldtea filtert, majd csepegtesd le és a nedves kis zacskót helyezd a fájó területre. A zöld teában található tápanyagok nyugtatják a bőröd, a hideg nedvesség pedig regenerálja. Hagyd rajta ameddig át nem melegszik vagy ki nem szárad. A pakolást akár többször is megismételheted, és egy filtert akár többször is felhasználhatsz, mert nem veszít hatékonyságából.

A fenti praktikák tökéletesek arra az esetre, ha egy kicsit megkapta a nap a bőrödet, de amennyiben súlyosan leégtél és a pirosodáson kívül hólyagok is megjelentek a bőrödön, akkor javaslom, hogy azonnal fordulj orvoshoz.

 

 



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Melinda
    • 2019-07-30 10:21

    Azt hittem, arról lesz szó, mivel kenjük be magunkat, ami véd a nap káros sugaraitól... Sajnos nem :-(
    Persze az is egy nagyon hasznos cikk és köszönjük szépen!
    Évek óta az a problémám, hogy az arcom a rákent napvédő tejtől/krémtől pár nap alatt csúnyán pattanásos lesz. De persze védem, így a nyaralásról mindig pattanásosan jövök vissza :-(

    • Melinda
    • 2019-07-30 10:21

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet