Mindennapi rituálénk – a kávé
mindennapi rituálénk – a kávé

Mindennapi rituálénk – a kávé



Kotyogós kávéfőző, presszógép, kapszulás, netán instant? Koffeinmentes, esetleg pótkávé? Létfontosságú reggeli "üzemanyag", vagy csupán kedvelt finomság? Egy baráti beszélgetés aromás kísérője? Tejjel, cukorral, édesítőszerrel, tejszínnel, üresen, netán ínyenc módra, fahéjjal, vaníliával?

A kávé mindennapi életünk hű kísérője. Különböző napszakokban, céllal, módon fogyasztjuk, sokan nem is tudjuk nélküle elképzelni a napunkat.

Miért isszuk?

Tényleg, miért is kapott ennyire fontos szerepet életünkben ez a frissítő finomság? A koffein élénkítő hatása vitathatatlan. Vannak, akik életképtelennek érzik magukat a reggeli első kávé elfogyasztása előtt, mások egyáltalán nem kávéznak, és köszönik szépen, remekül vannak. Megint mások isszák, mert imádják az illatát, az ízét, de nem éreznek semmilyen különösebb frissítő hatást, csupán az élvezetért fogyasztják.

Valóban, hatása nagyban függ a kávébab fajtájától és az elkészítés módjától. Bár több, mint 70 fajta létezik, csupán kettőt használnak széles körben, az arabica és a robusta fajtát. Az előbbi kevésbé keserű és savas, viszont krémesebb, kevesebb a koffeintartalma – és jóval drágább is.

A kávé elkészítése, elfogyasztása sokak számára igazi szertartás. Reggel, amíg lefő a „kotyogóson”, majd lassan elkortyolgatja az ember, összeszedheti a gondolatait, felkészülhet a napra a kora reggeli csendes félhomályban. Ha a társunkkal isszuk, akkor közös rituálé lehet, összetartó kapocs, kis kiszakadás a taposómalomból, egymásra figyelés. A munkahelyen alkalom egy kis szusszanásra, pihenésre, a kapcsolatok ápolására. Amikor délután beülünk egy kávézóba a barátokkal, az maga a luxus, a vidám, oldott lazítás ideje – ilyenkor megengedünk magunknak akár egy szelet habos süteményt is.

Igen, igen, de annyi mindent írtak már róla...

Tény, hogy megemelheti a vérnyomást, bizonyos szív- és érrendszeri betegségek esetén az orvosok nem javasolják. Egészségügyi hatásai vitatottak, olvashattunk már pozitív és negatív kutatási eredményekről egyaránt. Az igazság talán valahol középen van, mindenesetre mint minden másban, itt is fontos a mértékletesség. Sok múlik az elkészítés módján is, valamint azon, hogy mivel fogyasztjuk. A kávéval összefüggő cukorfogyasztás problémás lehet, amennyiben édesen szeretjük, és napi több kávét iszunk. Ezt a hatást kivédhetjük azzal, ha édesítőszerrel fogyasztjuk. Sokan tejjel, tejszínnel édesítik, a vegánok pedig növényi tejjel. Az ínyencek fahéjjal, csokival, vaníliával bolondítják meg.

De mit igyon, aki a kávét is „mentesen” szeretné élvezni?

Koffeinmentes megoldások

Aki rajong az aromájáért, de a magas koffeintartalma problémát jelent számára, annak sem kell lemondania a kávéról. Sokan azt mondják, a koffeinmentes kávé nem is kávé. Valójában lehetséges a koffein kivonása a kávéból úgy, hogy közben finom aromái megmaradjanak. Egy minimális koffeintartalom így is marad, de ennek meg van határozva a határértéke, hatása elhanyagolható. A másik lehetőség a pótkávé fogyasztása. Ki ne emlékezne a gyerekkori finomságra, a gyerekkávéra? De felnőtteknek is kínálnak ilyeneket, sőt, magunk is elkészíthetjük otthon. Többféle alapanyagból készíthetők: cikóriából, árpából (ebből lesz a malátapor), sőt, a tölgyfa makkjából is kitűnő és egészséges kávét lehet nyerni.

Bőrünket, hajunkat is feléleszti?

Bizony, a kávéban található koffein is azon kedvencek közé tartozik, amelyek bőrünket-hajunkat is kényeztetik. Hatásai miatt igen kedvelt összetevő a testradírokban, narancsbőr elleni krémekben. Számos samponban szintén található koffein, mi is tettünk belőle a közkedvelt, új Mannába, a Szilárd samponba. Ezt a különleges, krémesen habzó, illatos csodát bármilyen hajtípus esetén kipróbálhatod, használata nagyon egyszerű és praktikus. A Natúr sampon festett hajra szintén tartalmaz koffeint – ha fested a hajadat, és a folyékony samponokat kedveled, ezt imádni fogod! Használatával hajad megőrzi szép színét, emellett fényesebbé is válik, na és az illata...!

Kávéval vagy kávé nélkül, maradj velünk 2022-ben is! Itt mindig érnek frissítő meglepetések! ?

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • Így spórolj az energiával! hasznos tippek, trükkök - blog

    Így spórolj az energiával! Hasznos tippek, trükkök

    Korunk egyik legégetőbb problémája a hatalmas energiafogyasztásunk. Tudom, sokan azt gondolják, hogy a nagy fogyasztóknak kellene tenniük valamit. Ez igaz, azonban az „is” szócskával együtt. Ugyanis bolygónk sorsa minden ember közös felelőssége, ezt nem lehet eleget hangsúlyozni. Az átlagember ist rengeteg energiát takaríthat meg a rossz szokások elhagyásával, ügyes megoldásokkal, apró trükkökkel.

    Megnézem
  • segítség, hullik a hajam! mit tegyek? - blog

    Segítség, hullik a hajam! Mit tegyek?

    Manapság egyre többen szembesülnek a hajhullás problémájával. Rohanó, stresszes életmódunk, egészségtelen szokásaink, szennyezett környezetünk sajnos megannyi kiváltó faktor lehet. Ugyanakkor komoly betegségeket, hiányállapotokat is jelezhet ez a tünet, tehát mind az okok kiderítése, mind kezelése olykor orvosi feladat. Mi minden okozhatja, mit tehetünk ellene, és hogyan előzhetjük meg?

    Megnézem
  • kisorsoltuk az értékes ajándékutalványokat! - blog

    Kisorsoltuk az értékes ajándékutalványokat!

    Rendkívüli nap a mai, ugyanis végre elárulhatjuk, hogy kik azok a szerencsések, akik megnyerhették az értékes dm, Lidl, Media Markt és IKEA ajándékutalványokat.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Dennis
    • 2022-06-10 02:21

    Szívesen használnék kávé illatú mannát is!☕️

    • Dennis
    • 2022-06-10 02:21

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet