Mi mindenre jó egy illóolaj?
mi mindenre jó egy illóolaj?

Mi mindenre jó egy illóolaj?



A növényi részekből különböző eljárásokkal készült illóolajokat évszázadok, sőt, évezredek óta használja az emberiség. Elsősorban a népi, hagyományos orvoslásban, a szépségápolásban, vagy vallási rítusokhoz vették nagy hasznukat.

Sokakat nem hagy nyugodni a kérdés, hogy az illóolajoknak tulajdonított hatások laboratóriumi körülmények között igazolhatóak-e, és ha igen, milyen hasznát vehetnék ezeknek a tökéletesen tiszta és természetes alapanyagoknak.

Egyre többet tudunk arról, hogy a szintetikus vegyszerek milyen veszélyeket rejtenek, legyen szó élelmiszerekről, kozmetikumokról, csomagolóanyagokról, vagy ragasztókról. Sokról közülük már bebizonyosodott, hogy egészségügyi kockázatot jelentenek. Vannak, amelyek azonnali irritációt, allergiás panaszokat, hormon- vagy idegrendszert megzavaró tüneteket okoznak.

Nem csoda, hogy ezek tudatában egyre több figyelmet kapnak a természetes, ősidők óta használt növényi alapanyagok és hatóanyagok. 

Ki gondolta volna, hogy a hagyományos kínai gyógyászatban egy maláriagyógyszerként használt, gyógynövénnyel foglalkozó kutatás 2015-ben orvosi Nobel-díjat kaphat?

Egymás után jelennek meg azok a kutatási eredmények, amelyek a természetes, növényi olajok egészségre gyakorolt kedvező hatását igazolják. Különösen nagy figyelem irányul az illóolajokra.

A kozmetikumokban, mosó-és tisztítószerekben, légfrissítőkben található mesterséges illatanyagok sokakat irritálnak, vannak akik kifejezetten allergiásak ezekre. Kézenfekvő lenne a megoldás, hogy az illatos vegyszereket természetes illatokra cseréljék. Ehhez azonban azt is tudni érdemes, pontosan mire „jó” egy illóolaj: fertőtlenít-e, van-e antibakteriális, gombaölő hatása? Távol tartja-e a különböző kártevőket, esetleg vérszívókat? Tisztítja-e a levegőt, és megváltozik-e a hatása különböző felületeken alkalmazva?

Izgalmas kérdések, ugye? Alig várom, hogy ezek az áldásos hatások végre igazolva legyenek, és az illóolajok hivatalosan is elnyerjék méltó helyüket a világban.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet