Készíts cukormentes házi eperlekvárt!
készíts cukormentes házi eperlekvárt!

Készíts cukormentes házi eperlekvárt!



Ugye, milyen ellenálhatatlan tud lenni egy szem csodásan illatos eper? Vagy több szem?

Kár, hogy az évnek csak egy rövid szakaszában juthatunk hozzá. De ha van egy kis időd, gondoskodhatsz róla, hogy lekvár formájában egész évben elérhető legyen számodra!

A legjobb, ha bőségesen terem eper a kertedben, és csak ki kell sétálnod és leszedned. Azonban, ha nem vagy ilyen szerencsés, több helyen is találhatsz Szedd Magad! akciókat, ahol saját kezeddel tudod begyűjteni a legszebb eperszemeket.

Ha erre sincs lehetőséged, fogd a kis kosarad és irány a piac! Próbálj meg olyan eladót keresni, aki a saját maga által termelt gyümölcsöt árulja, melyet lehetőleg mindenféle kémiai kezelés nélkül termesztett.

A tuti recept

Most elárulom Neked a legfinomabb cukormentes eperlekvár receptemet! Sőt, ebben a finomságban nem lesz semmilyen tartósítószer sem és ráadásul nem kell az egész napodat a tűzhely mellett töltened, hogy elkészíthesd.

Hozzávalók

  • 1 kg eper
  • 10 dkg édesítő (én stevia és eritrit keverékével dolgozom)
  • 15 gramm pektin
  • 1 teáskanál citromlé


Először is készítsd elő a kifőzött üvegeket, amelyekbe a lekvárt tenni fogod. Készítsd elő a tiszta lábast, fakanalat. A tiszta üvegeket ne tedd hideg helyre, hogy nehogy a forró lekvár hatására szétrobbanjanak.

Csumázd ki az epret és folyó víz alatt nagyon alaposan mosd meg. A megmosott eperszemeket tedd a lábasba. Botmixer segítségével turmixold át, de úgy, hogy maradjanak benne nagyobb darabok is.

Kapcsold be a tűzhelyet és tedd fel főni az összeturmixolt epret. Amikor elkezd forrni, öntsd hozzá a pektinnel elkevert édesítőszert és gyors mozdulatokkal keverd csomómentesre.
Keverd folyamatosan, nehogy leégjen, majd 15 perc múlva add hozzá a frissen facsart citrom levét. Ez nem csak hogy kiemeli az eper ízét és színét, de ahhoz is hozzájárul, hogy tovább elálljon.

Vedd elő az üvegeket. Először egy kanálnyi lekvárt tegyél az üvegbe, majd miután átvette a hőmérsékletet, megtöltheted teljesen. Eközben a lekvárt ne vedd le a tűzről, de figyelj, nehogy leégjen.

Csavard az üvegekre a fedőt és fejjel lefelé helyezd őket egy tiszta konyharuhára. Ez biztosítja, hogy semmilyen baktérium ne maradjon az üvegben.

Ezután kerül sor a száraz dunszt kialakítására, melyhez vegyél egy vastag plédet, melyet hajtogass több rétegbe. A plédre teríts egy konyharuhát és helyezd rá a most már fejjel felfelé álló üvegeket és takard be jó alaposan a pléddel, úgy, hogy teljesen be legyenek fedve.

2-3 napot hagyd őket a plédben, majd helyezd őket a polcokra! Érdemes kis üvegeket használni, hogy felbontás után minél hamarabb elfogyjon, hiszen hűtőben tárolva is csak pár napig fog elállni.

Ha imádod az epret, ne csak ételként gondolj rá! A Manna Fluoridmentes eperízű fogkrém az év minden szakában visszahozza Neked a nyár ízét. Finom, illatos és élénkpiros, igazi kedvence a gyerekeknek és persze mindenki másnak is! Teljesen vegyszermentes, Vegán Society minősítéssel rendelkezik és 100 %-ig újrahasznosítható a csomagolása!

Ha pedig szeretnél megmártózni egy nagy tál eperben, próbáld ki a Manna epres-banános fürdőgolyóját! Ez a Manna teljesen vegán, ezen kívül pálmaolaj- és vegyszermentes, és még gyermeked is imádni fogja!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • ezeket mindenképp tartsd be napozás előtt! - blog

    Ezeket mindenképp tartsd be napozás előtt!

    Hiába vonz a lehetőség, hogy egy nap alatt csokibarnára sülj, nem szabad kapkodnod! Ha ugyanis nem figyelsz oda, egy pár óra alatt nem csak a bőrödet károsíthatod, hanem egy napszúrást is beszerezhetsz, ami azután jó pár napi programodat fogja keresztülhúzni.

    Megnézem
  • panda? – manna? - blog

    Panda? – Manna?

    Biztosan eszedbe jut a kérdés, mi köze a Mannának a fekete monoklis szőrgombócokhoz. Ha jobban belegondolsz, már érted is, miért vannak a szívünkben ezek az állatok és velük együtt a természet megóvásának fontossága.

    Megnézem
  • készíts vegán lasagnét! - blog

    Készíts vegán lasagnét!

    Te is imádod meglepni a szeretteidet valami finommal? Sokszor kutatok a neten a jobbnál-jobb receptek után. Most az egyik kedvencemet osztom meg Veled.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet