Így spórolj az energiával! Hasznos tippek, trükkök
Így spórolj az energiával! hasznos tippek, trükkök

Így spórolj az energiával! Hasznos tippek, trükkök



Korunk egyik legégetőbb problémája a hatalmas energiafogyasztásunk. Tudom, sokan úgy gondolják, a nagy fogyasztóknak kellene tenniük valamit. Ez igaz, azonban az "is" szócskával együtt. 

Ugyanis bolygónk sorsa minden ember közös felelőssége, ezt nem lehet eleget hangsúlyozni. Az átlagember is rengeteg energiát takaríthat meg a rossz szokások elhagyásával, ügyes megoldásokkal, apró trükkökkel. 

A háztartásokban a legtöbb energia a fűtésre/hűtésre megy el, ez után következik a meleg víz előállítása, majd a főzés.

Fűtés, hűtés

Kezdjük hát a fűtéssel! Nagyon fontos a korszerű fűtésrendszer kialakítása és a megfelelő szigetelés.

Csak azokat a helyiségeket fűtsd fel alaposan, ahol tartózkodsz. Sokan a hálószobát is túlfűtik, pedig alváshoz az ideális hőmérséklet 17-18 Celsius-fok. Egyéb helyiségeket sem kell túlságosan felfűteni, napközben normál esetben 20-21 Celsius-fok elegendő. Inkább öltözz fel rendesen, hiszen nagyon pazarló dolog télen kánikulát csinálni és trikóban, sortban tartózkodni a lakásban.

A fűtőtesteket rendszeresen tisztítani, portalanítani kell, és érdemes mögöttük a falra hővisszaverő lapot szerelni. A redőny, reluxa, a sötétítők kiváló segítők télen a meleg benn-, nyáron kinntartásában. Ha túl száraz a levegő, párásíts, hiszen a párás levegőt melegebbnek érzi az ember. Ezért is érdemes növényeket tartani a lakásban.

Ha nem tartózkodsz otthon, akkor se vedd le teljesen a fűtést, hiszen ha áthűlnek a falak, rengeteg energia fog elmenni az újbóli felfűtésre.

A helytelen szellőztetéssel is rengeteg energia szökhet el. Hidegben nem jó ötlet bukóra nyitni az ablakot, így nagyon lassan cserélődik a levegő, közben teljesen kihűl a helyiség. Inkább szellőztess többször, de röviden, sarkig kitárt ablak mellett, ha lehetséges, kereszthuzattal, közben pedig csavard le a fűtést.

Manapság, mivel egyre melegebbek a nyarak, lassan majdnem annyi energiát fogyasztunk a hűtésre, mint a fűtésre. A jó szigetelés a lakás felforrósodása ellen is segít. A legtermészetesebb hűtést a növényzet biztosítja; az ablakok elé érdemes lombhullató fát ültetni, mely nyáron leárnyékolja a falat, télen azonban, amikor kevés a fény, nem takar. Amikor légkondicionálót használsz, zárd be az ablakokat. Azonban érdemesebb sötétíteni, amikor odatűz a nap, valamint éjjel szellőztetni, amikor le tud hűlni a lakás. A ventilátor is jó szolgálatot tesz, és sokkal kevesebbet fogyaszt, mint a légkondicionáló.

Konyha

A konyhában nemcsak remekelni tudunk, hanem sajnos pazarolni is... Kezdjük mindjárt a nagy energiazabálóval, a hűtőgéppel. Érdemes „A” besorolásút beszerezni, illetve az „A+” vagy „A++” még jobb, ezek még kevesebb energiát használnak. Lehetőleg hűvös helyen helyezd el, külső fal mellett, minél távolabb a fűtőtesttől és a tűzhelytől. A hőleadó felületek legyenek minél messzebb a faltól vagy más bútoroktól. A hűtőrácsokat rendszeresen tisztítani, a fagyasztót pedig jégteleníteni kell. Ha a fagyasztóból használsz valamit, azt tedd egy éjszakára a hűtőbe, így engedd ki. Csak hideg ételt/italt tegyél a hűtőbe, és csak olyat, amit valóban hűteni kell. Ne nyitogasd túl sokszor és túl hosszú ideig, ez igen sok energiát emészt fel.

Főzéshez a szükséges méretű edényeket használd, és a láng ne érjen túl rajtuk. Fedd le az edényeket, és ha felforrt az étel, vedd takarékra a lángot. Sütéskor minél kevesebbet nyitogasd a sütőt, és mielőtt készen van az étel/sütemény, előtte 5-10 perccel kikapcsolhatod, hiszen addig még tartja a hőt. Ugyanez igaz az elektromos főzőlapra is.

Fürdőszoba

Irány a fürdőszoba, hiszen itt is vannak bűneink!

A bojlert ne állítsd túl melegre, csak amennyire szükséges. Nem érdemes olyan forró vizet előállítani, hogy hideget kelljen hozzákeverni, hiszen ez felesleges pazarlás.

Mosáskor pakold tele a mosógépet, hogy ki legyen használva. Utcán vagy otthon viselt, átlagosan szennyezett ruhákat elég 40 Celsius-fokon kimosni, rövid programmal. Szárítógép használata helyett takarékosabb a régi jó módszer: a teregetés. Melegben, ha lehet, odakint, hiszen a napon száradt ruháknak csodálatos az illata. Ha a lakásban száradnak a ruhák, akkor viszont oda kell figyelni a többszöri szellőztetésre, hiszen a túl magas páratartalom könnyen penészedéshez vezethet. 

Világítás, elektromos eszközök

Az elektromos kütyük korában bizony érdemes ezek fogyasztására is odafigyelni, hiszen egyre többen vannak. Stand by (készenléti) üzemmódban huzamosabb időn át igen sok energiát elhasználhatnak, így használaton kívül, különösen éjszakára, érdemes áramtalanítani a készülékeket. Így az álmod is sokkal nyugodtabb lesz.

A töltőt ne hagyd a konnektorban, ha már nincs rá szükség, mivel így is energiát vesz fel. (Érdemes tölthető akkumulátorokat beszerezni, az elemek igen nagy környezeti terhelést jelentenek.)

Csak ott világíts, ahol tartózkodsz, és használj energiatakarékos égőket. Munka, olvasás közben elegendő a helyi világítás – a lakás több pontján elhelyezett állólámpák, kislámpák sokkal hangulatosabbak is, mintha fényárban úszna az egész helyiség. Használd ki a természetes fényt: a munkaállomást, az olvasósarkot az ablak közelében helyezd el. A nappali, a dolgozószoba ideális esetben déli tájolású. Az előszobába, a lakásajtó elé jó ötlet a mozgásérzékelő világítás szerelése, ezt nem fogod elfelejteni lekapcsolni.

Az energiatakarékosság mindannyiunk közös ügye, viseljük szívünkön! ?

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • segítség, hullik a hajam! mit tegyek? - blog

    Segítség, hullik a hajam! Mit tegyek?

    Manapság egyre többen szembesülnek a hajhullás problémájával. Rohanó, stresszes életmódunk, egészségtelen szokásaink, szennyezett környezetünk sajnos megannyi kiváltó faktor lehet. Ugyanakkor komoly betegségeket, hiányállapotokat is jelezhet ez a tünet, tehát mind az okok kiderítése, mind kezelése olykor orvosi feladat. Mi minden okozhatja, mit tehetünk ellene, és hogyan előzhetjük meg?

    Megnézem
  • kisorsoltuk az értékes ajándékutalványokat! - blog

    Kisorsoltuk az értékes ajándékutalványokat!

    Rendkívüli nap a mai, ugyanis végre elárulhatjuk, hogy kik azok a szerencsések, akik megnyerhették az értékes dm, Lidl, Media Markt és IKEA ajándékutalványokat.

    Megnézem
  • túl sok bejgli csúszott le az ünnepek alatt? – Így lendülj újra formába! - blog

    Túl sok bejgli csúszott le az ünnepek alatt? – Így lendülj újra formába!

    Az ünnepek alatt nagyon sok a kísértés, a gazdagon terített ünnepi asztal mellett nehéz mértékletesnek maradni. Sokunknak okoz ilyenkor rossz közérzetet a telítettség érzése, nem beszélve arról, hogy a ruháinkba is alig férünk bele.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet