Így készíts házi mindenmentes kenyeret!
Így készíts házi mindenmentes kenyeret!

Így készíts házi mindenmentes kenyeret!



Sokan nem merik kipróbálni az otthoni kenyérsütést, mert bonyolultnak tűnik és sokat kell kísérletezni vele, mire meglesz a legjobb íz és állag. Éppen ezért úgy döntöttem, hogy egy olyan receptet mutatok neked, ami be fog válni és még az is lehet, hogy rászoksz majd az otthoni kenyérsütésre.

A tej- és tojásmentes, valamint szója-, cukor- és gluténmentes cipó anélkül ad finom kenyér-élményt, hogy közben felesleges adalékanyagokkal terhelné szervezetedet. Tökéletes választás hétköznapokra, de akár a vendégeidet is kényeztetheted ezzel a mindenmentes megoldással.

A mindenmentes kenyér esetén a legnagyobb kihívás, hogy hogyan helyettesítsük a glutén sikértartalmát, ami a hagyományos, gabonából készült kenyeret összetartja. A megoldás – ami ennek a receptnek is az egyik legfontosabb összetevője – nem más, mint az útifűmaghéj, mely megakadályozza, hogy a mindenmentes kenyér szétessen és csodálatos tartást ad a szeleteknek.

Hozzávalók körülbelül 1,5 kg kenyérhez:

9 dl langyos víz

1 csomag friss élesztő

3 evőkanál agavé szirup vagy nádcukor

3 evőkanál olívaolaj

15 csapott evőkanál útifűmaghéj

320 g kölesliszt

140 g kukoricaliszt

140 g hajdinaliszt

250 g barna rizsliszt

1 csapott evőkanál köménymag, vagy szezámmag

2-3 csipet só

Elkészítés:

Először is vegyél elő egy nagyobb tálat és öntsd bele a liszteket, majd adj hozzá pár csipet sót és tedd félre. Ezt követően melegítsd fel a vizet úgy, hogy ne legyen forró, csak kellemesen meleg. Tedd bele az édesítőt, majd futtasd fel benne az élesztőt. Amikor az élesztő felfutott, keverd hozzá az olívaolajat, majd add hozzá az útifűmaghéjat. Kevergesd körülbelül 1 percig, hogy az útifűmaghéjtól zselés állagú legyen, de ne túl sokáig, nehogy felszívja az összes vizet. Ha kész, akkor öntsd az egészet a liszteket tartalmazó tálba, keverd össze, majd dagasztógéppel dagaszd pár percig. Ne ijedj meg, ha a massza kicsit nedves, ragadós elsőre, mert kelés közben az útifűmaghéj még magába fog szívni vizet. Helyezd meleg helyre (a radiátorra, vagy egy tányérral letakart forró vízzel teli lábasra), és hagyd kelni körülbelül egy órán át, ameddig duplájára nem dagad. Ezt követően nincs más hátra, mint vekniket formázni belőle, vagy az is jó ötlet, ha sütőpapírral kibélelt kenyérformákba öntöd. Ízlés szerint szórd meg a tetejét köménymaggal, vagy szezámmaggal. Közben melegítsd elő a sütőt, és ha elérte a 200 fokot, akkor légkeveréses programon süsd 50 percig. Az elkészült kenyeret helyezd rácsra és hagyd ott, ameddig teljesen ki nem hűl, majd vágd szeletekre.

A legjobb a házi készítésű kenyerekben, hogy egy teljes rituálét alakíthatsz ki hozzá. A mennyei kenyérillat átjárja majd az egész házat, és rögtön jó kedvre derít. Imádok mindent, ami természetes és natúr, éppen ezért szeretem a kozmetikumok mellett a gasztronómiában is a házi készítésű, kézműves dolgokat.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet