Így építsd fel a kapszulagardróbodat
Így építsd fel a kapszulagardróbodat

Így építsd fel a kapszulagardróbodat



A kapszulagardrób egymással jól kombinálható darabjaival könnyebb, gyorsabb és a környezetet tiszteletben tartó lehet az öltözködésed. Összeállítani azonban nem is olyan könnyű ezt a ruhatárat. A főbb szempontokkal megkönnyítjük a dolgodat.

Miből áll egy kapszulagardrób?


Szögezzük le, nincs két egyforma kapszulagardrób. Mindegyik más, hiszen a mini ruhatárnak Téged kell kifejeznie. Milyenek a mindennapjaim, milyen a munkám, milyenek a színeim, mit sportolok? Ezeket a kérdéseket folyamatosan fel kell tenned magadnak, miközben a gardróbot rendezgeted.

A kapszulagardrób létrehozása ugyanis sokkal inkább folyamat, mintsem egyszeri mutatvány. Lehet, hogy Te sem szeretnéd egyik napról a másikra kidobni a jelenlegi ruhatáradat (legfeljebb a tényleg felesleges darabokat), hanem inkább úgy bővítenéd apránként, hogy az újdonságok illeszkedjenek egymáshoz.

Tippjeim, ha belevágnál a kapszulagardrób kialakításába:

 

  • Kezdd a szelektálással. Annak a ruhadarabnak, ami semmihez sem illik, és még rosszul is áll, mennie kell. (Ne a szemétbe dobd, a jó állapotú ruhákat gyűjtsd össze és adományozd vagy cseréld el.)

  • A kapszulagardróbban maradó ruhák mennyisége nincs kőbe vésve. Ha mozgalmas, pörgős életet élsz, ha gyakran kell eseményeken, társaságban, megbeszéléseken megjelenned, akkor jó, ha valamivel több alapdarabod van. Ha többet vagy otthon, akár gyereknevelés, akár home office (vagy mindkettő) miatt, valamivel kevesebb darab is elég lehet. Mivel eleve megnő a kombinációk száma, mindenképp úgy fog tűnni, mintha több ruhád lenne.

  • Ugyanígy a színek sincsenek meghatározva. Mindenesetre vannak olyanok, melyekkel aligha lehet mellényúlni, ilyen a fehér, a törtfehér, a bézs (beige), a tengerészkék, a sötétszürke, a fekete. A fazonoknál, a szabásvonalaknál, a mintáknál hasonlóképpen az egyszerűségre törekedj. Az a ruha, amit túldíszítettnek, furának, ‘soknak’ ítélsz, valószínűleg az is.

  • A legnépszerűbb alapdarabok egyike, ami valószínűleg már most is ott van a szekrényedben, az a nadrág, pontosabban a farmer. Nagyon sok minden illik hozzá, az egyszerű fehér pólótól a fehér ingen át a pulóverig.

  • A farmer természetesen nem váltja ki az elegánsabb alsórészeket, ezért szükséged lesz 1-2 jó szabású szövetnadrágra, és a változatosság jegyében szoknyára is. Itt lehetsz megengedőbb magaddal szemben. Ha sportos típusként el sem tudod képzelni a szoknyát, ne erőltesd. Időnként azért próbálkozz meg vele, legalább alkalmakkor, lehet, hogy a visszafogott szoknyákat megszereted. (Ugyanez érvényes a farmerre is: bár sokan szeretik, de ha nem a Te stílusod, inkább hagyd.)

  • A felsőkből is érdemes időtlen darabokat beszerezni, ilyen lehet néhány fehér, fekete vagy semleges színű, rövid ujjú póló, a rétegezéshez a kardigán, a pulóver. A felsőruházat része a kabát, a dzseki is (ha ránk hallgatsz, utóbbi véletlenül sem bőr, de erről még szót ejtek).

  • A kiegészítőid száma is megcsappanhat. A kapszulagardrób lényege, hogy részei egymással jól variálhatóak legyenek, ez érvényes a kiegészítőkre is. Egy-egy semleges színű cipő, táska, sál, sapka, kesztyű szinte mindenhez illik.

  • A gardrób darabjai szezonálisan cserélődhetnek, bővülhetnek. Az őszi-téli válogatásba például több pulóver, a nyáriba több ruha kerülhet. Nyáron alapvető egy stílusos szandál vagy papucs, télen a csizma.

Valódi célod a környezetet tisztelő ruhatár


Ne téveszd szem elől a célt. Valójában nem kapszulagardróbot építesz, hanem fenntarthatóan, kevesebb idő és pénz befektetésével szeretnél öltözni.

Cél az is, hogy ne állj úgy a szekrény előtt reggelente, hogy azt ismételgeted, “nincs egy rongyom sem”, miközben alig látsz ki a meggondolatlanul összevásárolt, össze nem illő ruhákból. De a minimalista ruhatárral hosszú távon a környezetetet is kíméled, hiszen kevesebb ruha előállításához kevesebb energia, vegyszer és víz kell.

Mivel a Manna elkötelezetten vegán és állatbarát márka, azt tanácsoljuk, hogy a ruhatáradnál is tartsd szem előtt az állati eredetű darabok elkerülését. Tény, hogy az állati bőr lecserélése nem kevés fejtörést okozhat, már csak azért is, mert a szintetikus bőr gyártása is terheli a környezetet. A vegán életforma kialakításához, ezen belül is a vegán divathoz ebben a cikkben adtam ötleteket.

Legyen Mannákból is egy jól kombinálható készleted!


A Mannákból is kialakíthatsz egy olyan “bőrre való kapszulagardróbot”, amely nélkülözhetetlen, egymással jól kombinálható, örök érvényű alapdarabokból áll.

 

  • A kapszulányi bőrápolási szettben feltétlenül ott a helye egy vagy több Manna natúr szappannak, már csak azért is, mert bámulatosan sokoldalúak, nem egy közülük akár hajmosásra is használható.

  • A napi 10 percnyi luxust kínáló, bőrtápláló és hidratáló sheák sem maradhatnak ki az alapdarabok közül, a Shea Variations családban biztosan találsz kedvedre valót.

  • Tudós Tündéreink nemrég fejlesztették ki a hatékony és természetes Manna PRO szérumokat. Válaszd ki a hozzád illőt és tedd alapdarabbá a rutinodban!

  • Ha bőrápolásod első számú célja, hogy a szépséged ne illanjon el, hogy 30-on, 40-en túl is önmagad legyél, a szintén új Pre- és Perfect Aging Mannákra alapozz.

  • A különböző bőrproblémákra összeállított Manna megoldáscsomagokkal pedig gondolkodnod sem kell, miből álljon a Manna alapkollekciód.

Ha nem tudod, milyen a bőrtípusod, töltsd ki bőrtípustesztünket, és megmutatjuk, milyen Mannák ideálisak a bőröd ápolásához.

Extra tipp: mosd Mannával a kapszulagardrób darabjait!


Tudtad, hogy a Manna a környezetbarát mosásban is segít? A Manna mosódió ráadásul kémiai anyagoktól mentes, biológiailag lebomló, nem fakítja a kapszulagardrób darabjainak színét, és öblítő sem kell, hogy puhák maradjanak. Bármilyen anyaghoz, bármilyen hőmérsékleten használhatod.

Kapszulagardróbod van? Vagy próbálkoztál már vele? Mesélj!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet