Fogamzásgátlás „natúran”? Létezik!
fogamzásgátlás „natúran”? létezik!

Fogamzásgátlás „natúran”? Létezik!



Ha a hormontartalmú fogamzásgátló tablettáktól valami miatt idegenkedsz, vagy nem szedheted őket, esetleg más okokból nem választanád, akkor tudnod kell, hogy van más, hormonmentes megoldás. Mutatok pár lehetséges alternatívát. A lényeg, hogy a döntés a te kezedben van!

A fogamzásgátlás egy nő számára az egyik legintimebb dolog. Nem sokszor beszélünk róla, szinte tabu témának számít, hiszen sokat elmond egészségi állapotunkról és párkapcsolati döntéseinkről is. A hormontartalmú tabletták megjelenésekor a nők szinte fellélegeztek, hiszen egy kényelmes, és viszonylag egyszerű fogamzásgátló eszközt kaptak, mely segített nekik abban, hogy felelősségteljes döntést hozzanak a testükkel és a gyermekvállalás idejével kapcsolatban. Természetesen ez a megoldás nem mindenki számára megfelelő, és ezen nem is csodálkozhatunk, hiszen ahány nő, annyiféle élethelyzet, annyiféle gondolkodás és annyiféle szervezet.

Nézzük, hogy mi miatt dönthetsz úgy, hogy nem szeretnéd a hormontartalmú fogamzásgátló tablettákat szedni.

Előfordulhat, hogy orvosod nem javasolja számodra, mert nagy a kockázata, hogy olyan mellékhatások lépnek fel, melyek problémát okozhatnak, de az is lehet, hogy egyszerűen viszolyogsz attól, hogy minden nap hormonokat jutass a szervezetedbe. És akkor ott van még a környezetvédelem, hiszen gondolj csak bele: a hormonok elfogyasztása után ezeknek az anyagoknak a egy része kiürül a szervezetből és bekerül a talajba, a vizekbe stb. Egy részüket nem is lehet onnan véglegesen eltávolítani, vagyis valamilyen formában az állatok, növények is tartalmazhatják. A női hormonokkal szennyezett víz, vagy táplálék aztán hosszú távon igen sok problémát okozhat. A férfiak és a gyerekek szervezetébe is bekerülhetnek ezek a hormonszármazékok, az állatokra és a növényekre gyakorolt negatív hatásokról már nem is beszélve. Szerencsére vannak már olyan fogamzásgátló megoldások, melyek teljesen hormonmentesek, biztonságosak és nemcsak a környezetet, de a pénztárcádat is kímélik.

Rengeteg féle lehetőség közül válogathatsz: méhszájsapka, pesszárium, természetes anyagból készült spermicid, hüvelykúp, hüvely hab, spirál vagy óvszer. Ezeken kívül vannak még olyan módszerek, melyek nem teljesen megbízhatóak ugyan, de nagy segítséget nyújthatnak, ha már jobban megismerted a tested működését: a hőmérős módszernél a reggeli testhőmérsékletedből következtethetsz arra, hogy mennyire vagy termékeny, a naptár módszernél pedig egyszerűen ki tudod számolni, hogy a ciklusod hányadik napján jársz. Fontos hangsúlyoznom, hogy bármelyik módszert választod, mindig konzultálj nőgyógyászoddal és együtt döntsétek el, hogy melyik megoldás lenne az, ami az egészségednek, és az etikai-morális elveidnek egyaránt megfelel.

Ha a női egészség kapcsán még tudatosabb szeretnél lenni, akkor olvasd el korábbi blogomat, amiben arról írok, hogyan valósíthatod meg a „zero waste” elvét menstruáció idején. Kíváncsi vagyok, hogy mi a véleményed a hormonmentes fogamzásgátlóról, mert hiszem, hogy ha megosztjuk tapasztalatainkat, azzal rengeteget segíthetünk egymásnak!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Zsuzsanna
    • 2019-03-27 10:04

    Tetszett a cikk, elolvasom a javasolt korábbi blogot is.

    • Zsuzsanna
    • 2019-03-27 10:04

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet