D-vitamin – Napimádók előnyben!

d-vitamin – napimádók előnyben!

D-vitamin – Napimádók előnyben!

Tudtad, hogy a D-vitaminnak legalább öt fajtája van?

Ebből azonban csupán kettőt, a D2- és a D3-típusút tudja testünk hasznosítani. Önmagában mindkettő hatástalan. Ahhoz, hogy aktívvá váljanak, előbb a májban, majd a vesében enzimek segítségével át kell alakulniuk. Így jön létre végül a valóban hatékony D-vitamin. Tudtad, hogy a D3-típusú vitamin hormon is egyben?

Elengedhetetlen, hogy megfelelő mennyiségű D3-típusú
vitamint juttassunk a szervezetünkbe!

Hogy miért? Mert a D3-típusút vitamin

  • a szervezetben igen sok funkciót ellátó hormon

  • hiánya immunhiányos állapotot idéz elő

  • hiánya fogékonnyá tesz a fertőzésekre, fokozza az autoimmun betegségek kockázatát

  • fontos szerepet játszik a sejtosztódásban, valamint a szív- és érrendszeri betegségekkel szembeni védelemben is

  • csecsemőkorban pedig véd a cukorbetegség vagy később szklerózis multiplex és az asztma ellen

  • hiánya a magzat fejlődésében súlyos fejlődési zavarokhoz vezet.

  • jelentősen befolyásolja a csontképzést.

Hogyan tudod biztosítani a megfelelő mennyiséget a D3-típusút vitaminból?

Kétféle forrásból meríthetsz: egyrészt a felvett állati vagy növényi eredetű táplálékból, másrészt a napsugárzásból. Előbbit főként, halból (főként tengeri halból), halolajból, tojásból, májból nyerheted – ugye eszel eleget ezekből? 

A másik módja, amikor napsugárzás hatására a 7-dehidrokoleszterin nevű anyagból keletkezik a bőrben a D3-típusút vitamin. Vagyis, ez az egyetlen vitamin, amit testünk elő tud állítani. Napozz – persze csak óvatosan és a szabályokat betartva - naponta 10-15 percet úgy, hogy tested 20%-át érje nap.

Az ajánlott mennyiség meghatározása bonyolultabb feladat. Sokféle irányzat létezik, és az igazság valahol középen lehet. Nemzetközi Egységben mérik az ajánlások a szükséges D3-típusút mennyiséget, maradjunk annyiban, hogy nem lesz semmi bajod, ha a hivatalosan ajánlott adagnál kicsit többet juttatsz sejtjeidbe.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • most leszámolhatsz a narancsbőrrel!

    Most leszámolhatsz a narancsbőrrel!

    Most leszámolhatsz a narancsbőrrel! Kezdd el még ma!Te is találkoztál már a narancsbőrnek nevezett makacs és kitartó ellenséggel? Netán fel is vetted már a harcot valamilyen módon ellene?Sajnos a nők nagy része szembesül ezzel a bőrproblémával (nem is hinnéd, milyen sokan), függetlenül attól, hogy hány éves és mennyire vékony. Tévhit, hogy a narancsbőr csak a teltebb idomúaknál jelentkezhet. Kialakulhat a felkaron, hason, fenéken, combokon.

    Megnézem
  • te is frontérzékeny vagy? netán migrénnel is küzdesz

    Te is frontérzékeny vagy? Netán migrénnel is küzdesz

    Te is frontérzékeny vagy? Netán migrénnel is küzdesz? Vagy egyszerűen csak ok nélkül rád tör időnként az erős fejfájás?Ugye Te sem szeretnéd gyógyszerekkel és különböző fájdalomcsillapítókkal mérgezni magad?Bár a legszeszélyesebbnek tartott hónap, április mindjárt véget ér, sajnos a gyakori időjárás-változás miatt a lüktető fejfájás sokunknál továbbra is jelentkezhet. Ilyenkor nem kell feltétlenül tablettákat szedned, próbálkozz gyengédebb gyógymódokkal.

    Megnézem
  • forró fürdő szeszélyes áprilisi esőnapokra

    Forró fürdő szeszélyes áprilisi esőnapokra

    Forró fürdő Szeszélyes áprilisi esőnapokraAz idén április nevéhez méltóan szeszélyesen viselkedik, esténként jól esik elmerülni egy kádnyi forró vízben. Dobd fel egy kicsit az esti fürdést, készíts magadnak egy gyógynövényes fürdőt, és igazítsd a pillanatnyi hangulatodhoz pár csepp illóolajjal.A fürdő elkészítéséhez szükséged lesz: 

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be! Belépek

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet