Csók! Itt a mindenmentes habcsók
csók! itt a mindenmentes habcsók

Csók! Itt a mindenmentes habcsók



Ilyenkor ünnepek idején sok időt töltök a konyhában, és a következő napok, hetek menüjét tervezgetem, gondolom, ez veled is így lehet. Bevallom, gyakran a látvány az, ami megragad, és van, amit nem is tudok kiverni a fejemből.

Így volt ez a szépséges kis habcsókkal is: egyre csak azon töprengtem, hogyan kaphatna valahogy helyet az asztalon karácsonykor.

És minél többet gondolkoztam, annál biztosabb voltam benne, hogy ez a vidám kis apróság nem maradhat ki sem az édességek, sem a dekorációk közül.

Ezért kell a habcsók is karácsonyra

A habcsók olyan, akár egy bájos karácsonyfadísz. A csúcsa hetykén, mókásan mered az ég felé, formáival a fehér karácsonyt, a hófehér, havas hegycsúcsokat, a tél szépségeit idézi. Jól néz ki az asztalon, tálra halmozva, de akár a karácsonyfán is megtalálja a helyét.

Igazi karácsonyi édesség is lehetne, de…

Van ugye egy-két szépséghibája is
  • A habcsók bizony alapból nem vegán. És mint tudod, a Mannánál minden 100%-ban vegán, kompromisszumot nem ismerve elkerülünk minden állati összetevőt, legyen szó kozmetikumról vagy ételről, az élet bármely területéről. Akkor sem tehetünk kivételt, ha habcsókról van szó, bármennyire is tetszetős az édesség. Nincs mese, alternatívát kell keresni a tojásfehérje kiküszöböléséhez, olyat, amely hasonló krémes belső állagot, és külső ropogósságot eredményez.

  • Van egy másik bökkenő is: a hagyományos habcsók fontos hozzávalója, édességének biztosítója a cukor. Ami ugyan vegán alapanyag, de jól tudjuk, hogy a cukor túlzott fogyasztása milyen káros a fogakra, a kilóinkra, egész egészségünkre nézve. Van, akinek karácsonykor némi cukor belefér, de sokaknak nem. Ezt nem dönthetem el helyetted, magadnak kell kitalálnod, hol van az arany középút. A habcsók könnyen csúszik és így egy cukorbomba is lehet, jobb, ha idő előtt hatástalanítod.

A mindenmentes habcsók apró kis trükkjei

  • Az alapanyag. A mindenmentes habcsók elkészítése a fenti nehézségek ellenére nem lehetetlenség, kellő körültekintéssel pofonegyszerűen megoldható feladat.

    Nos, a natúr csicseriborsó-konzerv leve vagy beáztatott csicseriborsó leve a titok, amely képes úgy viselkedni, habbá állni, ahogyan a tojásfehérje. A borsó levét ugyanúgy kell felverni, mint a tojásfehérjét, kitartóan vered, és egyszer csak kész a hab. Azt javaslom, hogy ehhez használj gépet, nem tudhatod, hogyan reagál a tojáspótlód, pontos időt nem tudok mondani (5-10 perc), az állagot figyelve állapíthatod meg, elkészültél-e.

  • Menet közben jön az édesítés. Ha a cukor belefér, akkor legyen cukor, ha nem, akkor alternatíva a nyírfacukor, az eritrit is. A szükséges mennyiség is viszonylagos: a nyírfacukor édesítő ereje eltér a cukorétól, jóval kevesebb is elég. A receptek általában fele-fele arányban javasolják a cukrot és a fehérjét. A folyékony édesítőszereket nem javaslom, a habcsókban szükség van a cukor szemcséire. Porcukrot is használhatsz, még nyírfacukorból is létezik porváltozat. A „tészta” egy kis sót is igényel még. A cukrot a borsólé felverése közben is hozzáadhatod, így még jobban érzed, mikor elég krémes az állag.

  • A formázásás. A klasszikus habcsókformát habnyomóval tudod elkészíteni, a kanállal adagolás, egyéb öntögetés, csorgatás nem célravezető.

  • A sütés. A sütőpapírra nyomogatott formákat 80-100 fokon kell szárítani előremelegített sütőben. De figyelem: ha nem szárad elé ideig, nyúlós marad – ha sokáig aszalódik, összetöpped.

Tipp: ha a habcsókot karácsonyfadíszként szeretnéd felhasználni, kis karikákat nyomj belőle habzsákkal. Ezeken átfűzhetsz egy szalagot és máris kész a dísz.

Neked van kedvenc karácsonyi mindenmentes recepted? Írd meg!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • a téli hajápolás 2 fortélya - blog

    A téli hajápolás 2 fortélya

    Télen sokféle külső hatás éri a hajunkat, melyek nem kíméli a frizurát. Zsírosodik, lapul, kezelhetetlen. Korántsem lehetetlen ezeket kezelni, csak ismerni kell a fortélyokat. Két remek tippet hoztam most neked!

    Megnézem
  • Így nem lesz rémálom a karácsonyi készülődés - blog

    Így nem lesz rémálom a karácsonyi készülődés

    Te is szoktad azt mondogatni, hogy „idén karácsonykor végre másképp lesz?” Időben ráhangolódunk az ünnepre, mindenre jut majd elég idő (főként az ajándékok beszerzésére), és boldog mosollyal az arcunkon állunk a fa alatt…

    Megnézem
  • egy ragyogó téli nap a mannával - blog

    Egy ragyogó téli nap a Mannával

    A Mannákkal a teljes arc- és testápolási rutinodat lefedheted. Sőt, mi több, jelentősen egyszerűsítheted a bőrápolást, kiváltva egy sor más, szintetikus kozmetikumot. Hogyan tedd ezt télen?

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet