Békés karácsony a rokonokkal? Így menni fog!
békés karácsony a rokonokkal? Így menni fog!

Békés karácsony a rokonokkal? Így menni fog!



Hogyan éld meg békében, harmóniában rokonaid elkerülhetetlen közelségét az ünnepek idején? Fogadd szeretettel tanácsainkat a vendégvárós karácsony sikeréhez!

Alapszabály: nem kell a tökéletességre törekedned.

Tudom, ezt sokkal könnyebb mondani, mint megvalósítani.

A karácsonyi stressz valóban létező dolog, olyannyira, hogy már külön szakirodalma van (ha nem hiszed, írd be a keresőbe, hogy „holiday stress”).

Az emberek egy része kisebb-nagyobb mértékben szorong attól, hogy karácsonykor „mindennek tökéletesnek kell lennie”, az ajándékoktól kezdve a díszítésen át a menüig. Már jóval karácsony előtt lázas készülődésbe fognak, és mire felvirrad az ünnep napja, már annyira izgulnak, hogy siker koronázza-e erőfeszítéseiket, hogy képtelenek jól megélni, amiért küzdöttek.

Szorongásuk pedig akár testi tünetek formájában is felszínre tör: ahelyett, hogy élveznék a családi együttlétet, izzadnak, szédülnek, szabályosan rosszul érzik magukat. (Ami aztán csak olaj a tűzre, mert ettől meg lelkifurdalásuk is támad, hogy lám, nem képesek élvezni az év legszebb napjait.)

A másik komoly stresszfaktor a családtagokkal, különösen a ritkán látott rokonokkal kapcsolatos. Ha véget ér az ajándékosztás és már a desszert is elfogyott, akkor ugyanis következik az, ami sokak számára maga a rémálom: beszélgetni kell.

De mi van, ha nincs közös témánk? Vagy ha van ugyan, de nem értünk egyet? Kínos csönd vagy szópárbaj? Bármelyik lehet.

Ennek ellenére nem törvényszerű, hogy karácsonykor stresszelj.

Az egyik leghasznosabb tanács, amit olvastam (és meg is tapasztaltam jótékony hatását, különösen, ami a kötelezőnek tűnő sütés-főzést illeti), az, hogy az elvárásainkon kell változtatnunk. Hiszen az ünnep és a családunk bizony adott.

Nagyon felszabadító érzés, ha erre rájössz.

A szakértők azt tanácsolják, tedd fel magadnak ezeket a tanulságos kérdéseket:

  • Miért nem lehetne a maga módján kicsit fésületlen az ünnep?
  • Miért ne mondhatnék nemet arra, amit nem akarok megtenni?
  • Miért ne lehetnék én a középpontban?
  • Miért ne húzhatnék világos határokat?
  • És miért ne tisztelhetném a saját határaimat?

Bármilyen meglepőnek is hangzik tehát: ha békés családi karácsonyt akarsz, nem kell mindenkinek megfelelned, csakis saját magadnak.

Engedd el a nagy családi beszélgetések kényszerét, csak akkor vágj bele, ha magad is szeretnéd. Udvariasan is lehet nemet mondani, vagy ha nincs mód másra, okosan hallgatni.

A téli depresszió szuper ellenszereiről itt írtam korábban, érdemes ezeket a tanácsokat karácsonykor is megfogadni, különösen, ami a fizikai aktivitás fokozását illeti. Ha úgy érzed, kis kimenőre van szükséged a családi karácsonyból, öltözz és sétálj egy nagyot.

Ugyancsak a stresszel foglalkoztunk ebben a cikkben, az olyan természetes megküzdési lehetőségeket előtérbe helyezve, mint a gyógyteák, és a mesés illatok, a Manna teafa illóolaj vagy a Manna 100%-os natúr Édesnarancs illóolaj. (Ezeket párologtatóba, aromalámpába, fürdővízbe, de még a felmosóvízbe is cseppentheted.)

És ha minden kötél szakad, legyél bátran (egy kicsit) önző…

Akkor vonulj el egy kicsit kedvenc Mannáddal és hagyd, hogy a karácsony fűszeres, citrusos illatai elvarázsolják testedet, lelkedet. A karácsonyt idéző Mannák harmóniát teremtenek, kényeztetésükkel megolvasztják a fagyossá vált hangulatot. A pihentető, természetes feltöltődést kínáló fürdőgolyók mellett tippem a Sheavajas testápoló habkrém narancs és szegfűszeg illóolajjal, ez a krémes-habos, lágy és könnyen testápoló krém, zselés szaloncukrot idéző illattal és nemes alapanyagokkal.

Boldog, békés, Mannás karácsonyt kívánok neked!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • csók! itt a mindenmentes habcsók - blog

    Csók! Itt a mindenmentes habcsók

    Ilyenkor ünnepek idején sok időt töltök a konyhában, és a következő napok, hetek menüjét tervezgetem, gondolom, ez veled is így lehet. Bevallom, gyakran a látvány az, ami megragad, és van, amit nem is tudok kiverni a fejemből.

    Megnézem
  • a téli hajápolás 2 fortélya - blog

    A téli hajápolás 2 fortélya

    Télen sokféle külső hatás éri a hajunkat, melyek nem kíméli a frizurát. Zsírosodik, lapul, kezelhetetlen. Korántsem lehetetlen ezeket kezelni, csak ismerni kell a fortélyokat. Két remek tippet hoztam most neked!

    Megnézem
  • Így nem lesz rémálom a karácsonyi készülődés - blog

    Így nem lesz rémálom a karácsonyi készülődés

    Te is szoktad azt mondogatni, hogy „idén karácsonykor végre másképp lesz?” Időben ráhangolódunk az ünnepre, mindenre jut majd elég idő (főként az ajándékok beszerzésére), és boldog mosollyal az arcunkon állunk a fa alatt…

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet