A legszükségesebb tippek a zero waste főzéshez
a legszükségesebb tippek a zero waste főzéshez

A legszükségesebb tippek a zero waste főzéshez



Döbbenetesen nagy mennyiségű étel kerül a szemétbe világszerte, egyes statisztikák szerint a megtermelt élelmiszerek harmada jár így. Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemnek még világnapja is van, szeptember 29-én. A zero waste főzést akkor is érdemes megpróbálni és fejlődni benne, ha némi hulladékot mindenképp termelni fogsz. Az újrafelhasználással azonban sokat javíthatsz az arányokon, és ahogyan egyre gyakorlottabb leszel, úgy csökken a pazarlás is.


Tippek a zero waste főzéshez


  • Legyen átgondolt terved már a bevásárláshoz is. Kezdd azzal, hogy a bevásárlólistát (amit például egy kidobástól megmentett papírlap hátuljára, vagy a telefonodba írsz) ne dobd ki! Inkább vond le belőle a tanulságokat. Miből mennyire volt szükség? Mit használtál fel? Melyik nyersanyagot milyen időközönként kell pótolnod? Folytasd azzal, hogy műanyag szatyor helyett válassz textilzsákot, és részesítsd előnyben a környezetet lehető legkevésbé terhelő csomagolóanyagokat. A bevásárlásnál legyen az a jelmondatod, hogy a legjobb csomagolásokat maga a természet alkotta! A borsó vagy a banán héja nemcsak igazi dizájnremek, de akár komposztálható is.

  • Ne tárolj több élelmiszert annál, mint amennyi feltétlenül szükséges. Ehhez nem árt, ha pontos ismereteid vannak arról, mit hol és hogyan lehet tárolni. Ha piacon, helyi termelőtől vásárolsz, bátran kérdezz rá, mit tanácsol az adott zöldség vagy gyümölcs tárolásával kapcsolatban. Nézzük például a sütőtököt: akár több hónapig is elállhat hűvös helyen, a nedvességtől óvva, újságpapírra, kartonra téve. Ha épp annyit veszel, mint amennyit felhasználsz, még a tárolás miatt sem kell aggódni.

  • Olyan recepteket válassz, ahol a pazarlásra a legkevesebb esély van. Minél bonyolultabb egy recept, annál nagyobb a veszélye annak, hogy “túlvásárolod” magad, vagy egyik-másik nyersanyagot nem használod fel teljes mértékben. A könnyen romlandó, felesleges hozzávalók nagy eséllyel a szemétbe vándorolnak. De nemcsak a túl sok hozzávaló lehet problémás, hanem az is, ha nem veszed figyelembe, hány főre készül az étel.

  • A maradékot használd fel, például fagyaszd le, de közben a konyhai energiafogyasztást tartsd kordában. Nemcsak az élelmiszerekkel, hanem a főzéshez, tároláshoz szükséges energiával is pazarlóan bánunk. A maradékok lefagyasztásánál légy körültekintő. Ne tegyél forró ételt a hűtőbe, ez a megnövekedett energiaigény mellett azért sem szerencsés, mert a többi étel a keletkező párában megromolhat. Ebben a bejegyzésben már megmutattam a konyhai energiatakarékosság legalapvetőbb fortélyait. A hűtőszekrény nagy “energiazabáló”: tedd távol a tűzhelytől és fűtőtesttől, rendszeresen tisztítsd a rácsokat, és jégtelenítsd a mélyhűtőt.

  • Minél kevesebb szemetet termelj főzés közben. Ebben a bejegyzésben már elárultam, mi az az 5 dolog a háztartásban, amit a zero waste szemlélet jegyében környezetkímélő változatra cserélhetsz, hogy jóval kevesebb szemét keletkezzen. Nem lesz meglepő: 4 a konyhából való! A környezetszennyező hulladékra, például a használt étolajra különösen ügyelj, gondoskodj arról, hogy a megfelelő helyre jusson.

A konyhában töltött idővel azért ne spórolj



A zero waste főzéssel kapcsolatos legpraktikusabb tanácsot sem hagyhatom ki: ne csak olvass a témáról, hanem süss és főzz minél többet, fejleszd ki a saját módszereidet!

Minél többet gyakorolsz, annál profibb zero waste szakács leszel a saját háztartásodban. Végül épp ezzel csökkented majd a bevásárlással, előkészítéssel, főzéssel töltött időt. A zero waste felfedezések rutinná válnak, beépülnek a mindennapjaidba.

Ha csak az ihlet hiányzott, akkor íme, néhány ínycsiklandó őszi recept a Tündérektől: a legjobb házi levendulás rózsalekvár, gesztenyés muffin, immunerősítő őszi gyömbérdzsem recept, tippek az őszi szuperzöldség, a tök felhasználásához, vegán lasagne, 3 vegán nasi az őszi kuckózáshoz.


Sokoldalú Mannák a pazarlás ellen


Valamennyi Mannára igaz, hogy az alapanyagok kiválasztásától a gyártásig az ökotudatosság vezérel bennünket. Beleértve azt is, hogy ne termeljünk a kelleténél több hulladékot. Mindez azonban mit sem érne, ha nem eleve azzal a szándékkal álmodnánk meg a Mannákat, hogy Te minél több célra használhasd őket. Ezzel időt és pénzt spórolsz, nem utolsósorban sokkal kevesebb hulladékot termelsz. Zero waste szemlélet a konyhán túl a fürdőszobában is!

Aligha van jobb példa erre a She Variations néven megújult sheák egyik legkedveltebb tagjánál, a 100% natúr ghánai sheavajnál. Amellett, hogy napi 10 percnyi luxussal kényeztet, helyettesítheti az arckrémedet, a testápolódat, a napozás utáni krémedet, a kézkrémedet, vagy a sarokpuhító krémedet is. Ez persze nemcsak a mi érdemünk: a sheavaj a természet egyik legsokoldalúbb hidratáló, tápláló, bőrregeneráló megoldása. A mi dolgunk “csak” az, hogy a legjobb minőségű nyersanyagot felkutatva, egyedi, kíméletes thermokozmetikai eljárással kezelve, tiszta esszenciaként hozzuk el Neked.

Zero waste konyhát viszel? Meséld el másoknak is, mi mindent főztél ki!

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet