A legjobb sütőtökkrémleves recept
a legjobb sütőtökkrémleves recept

A legjobb sütőtökkrémleves recept



A sütőtökkrémleves egy ízig-vérig őszi étel, mely átmelegít, feltölt és ezernyi aromájának köszönhetően jó hangulatba hoz.

A sütőtöknek már a látványa is azonnal az őszt juttatja az eszünkbe, illata és sokféle felhasználási módja miatt pedig igazi kedvenc ebben az évszakban. Krémes állaga és édeskés ízvilága ideálissá teszi a leveskészítéshez. A sütőtök a rendkívül finom íz mellett ráadásul egészséges is, valódi táplálék a hűvösebb napokra: a látáshoz elengedhetetlen A vitamin előanyagát, a béta-karotint tartalmazza, ez az anyag adja narancssárga színét. Ezen kívül rendkívül gazdag C-vitaminban is, ami támogatja az immunrendszeredet az ősszel gyakori megfázások és vírusos megbetegedések idején.

Az alábbi recept egy nagyon kifinomult, gazdag vegán sütőtökkrémleves receptje, mellyel feldobhatod az őszi menüt.

Hozzávalók:

  • 1,5kg sütőtök
  • só, bors, szerecsendió és kakukkfű
  • 2 db burgonya
  • 2 piros alma
  • 1 vöröshagyma
  • 2 evőkanál nádcukor vagy barnacukor
  • 1 kis narancs leve
  • 1,5 liter zöldségleves
  • 1 dl kókusztejszín
  • 4 evőkanál kókuszolaj

Elkészítés:

  1. Az első lépés a sütőtök megsütése lesz.
  2. Vágd ketté vagy negyedeld el a sütőtököt, kapard ki a magokat és tedd be a sütőbe háromnegyed órára.
  3. Ez idő alatt előkészítheted a leves alapját: a hideg kókuszolajat és a hagymát a kakukkfűvel együtt párold puhára, akkor jó, amikor a hagyma már üveges.
  4. Ha megvagy vele, tedd hozzá a cukrot, és kevergetés mellett főzd még pár percig, hogy karamelizálódjon.
  5. Öntsd hozzá a zöldséglevest, add hozzá a felkockázott burgonyát és a kockára vágott almát is, majd főzd addig, ameddig a kumpli meg nem puhul.
  6. Ha kész, akkor várj egy negyed órát, hogy a leves annyira kihűljön, hogy botmixerrel pépesíthető legyen.
  7. Pépesítsd a sütőtök kikapart húsával és a narancsok levével együtt, majd hagyd kihűlni.


Tálaláskor egy teáskanál tökmagolajjal és pirított tökmaggal meghintheted, de akár reszelt vegán sajtot is szórhatsz rá, ha kiadósabb levesre vágysz. Hidegen és melegen egyaránt tökéletes, színpompás őszi étel. Kiválóan illik hozzá a pirítós, de önmagában is igen laktató étel. A sütőtökkrémleves nagy előnye, hogy akár előző nap is elkészítheted, hűtőben tartva másnapra, amikor az ízek még inkább összeérnek, még finomabb lesz.

Ha teljesen őszi hangulatba szeretnél kerülni, akkor a melengető krémleves elfogyasztása után arcbőrödet is kényeztesd a sütőtökkel. Helyezd öt evőkanál sütőtök húsát egy tálkába, adj hozzá 8 csepp Manna 100% tisztaságú argán olajat és 1 csepp teafa olajat, keverd össze, majd vidd fel az arcodra és hagyd rajta 20-25 percig.

A krémes pakolás feltölti bőrödet tápanyagokkal, a tökben található nedvesség pedig mélyen hidratálja. Ha teljessé tennéd az őszi hangulatot, akkor sütés-főzés és szépségápolás közben párologtass Manna 100% tisztaságú, hígítatlan édesnarancs illóolajat.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • Így készíts házilag vegán gyertyát! - blog

    Így készíts házilag vegán gyertyát!

    Az őszi estéken, csendes délutánokon vagy álmos délelőttökön nincs is jobb, mint otthon kuckózni a kanapén egy finom forró ital és kedvenc Mannáid társaságában. A hangulat még meghittebb lehet, ha házi készítésű vegán gyertyát gyújtasz. Mutatom, hogyan készítheted el!

    Megnézem
  • Így készíts ízletes házi körtedzsemet! - blog

    Így készíts ízletes házi körtedzsemet!

    A zamatos, aranyszínű körtedzsemmel valódi őszi ízvilágot csempészhetsz kedvenc főételeidbe, desszertjeidet pedig igazán feldobja ez a nem mindennapi csemege.

    Megnézem
  • 5 dolog, amire bőröd szomjazik ősszel! - blog

    5 dolog, amire bőröd szomjazik ősszel!

    Az őszi szeles, esős, kiszámíthatatlan időjárás igencsak megviselheti bőrödet. Ideje, hogy megújítsd szépségápolási rutinodat, és beszerezd az évszaknak megfelelő natúrkozmetikai kellékeket!

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Cseperke
    • 2019-10-08 12:47

    A kókusztejszín kimaradt a levesből?

    • Cseperke
    • 2019-10-08 12:47
    • avatar
      • Varga-Darabos Andrea
      • 2019-10-08 13:12

      Kedves Cseperke, nem maradt ki a levesből a kókusztejszín! :)
      Andrea

      • Varga-Darabos Andrea
      • 2019-10-08 13:12
      • avatar
        • Cseperke
        • 2019-10-09 18:27

        Melyik lépésnél rakod bele, mert cdak a hozzávalónál van feltüntetve, hogy lell bele az is (meg bors és szerecsendió), a szöveges részben nincs írva? Vagy az mindegy melyik fázidnál adom hozzá? Finom lett amúgy, jó recept. ?

        • Cseperke
        • 2019-10-09 18:27
        • avatar
          • Varga-Darabos Andrea
          • 2019-10-14 11:13

          Kedves Cseperke, a hozzávalók között szerepel a bors és a szerecsendió is. A tejszínt én a végén teszem hozzá, s még egyet forralom és utána pürésítem.
          Andrea

          • Varga-Darabos Andrea
          • 2019-10-14 11:13

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet