A legjobb házi levendulás rózsalekvár
a legjobb házi levendulás rózsalekvár

A legjobb házi levendulás rózsalekvár



Egzotikus lekvárreceptet hoztam nektek, mely a levendula- és a rózsaszezon legzamatosabb ízeit zárja üvegbe. Elkészítése egyszerű, a hatás azonban annál kifinomultabb és különlegesebb.

A lekvárkészítésnek nagy divatja van, nem véletlenül: a kézműves finomságok egyediek és házilag készítve akár diétásak is lehetnek, mint amilyen az alábbi különleges receptúra is.

Ezzel a rafinált recepttel garantáltan sikert fogsz aratni, a két alap összetevő, a rózsa és a levendula olyan harmonikus és egyedi ízvilágot alkot, mely mindenkit elvarázsol.

Hozzávalók:

Körülbelül 150 gramm friss rózsaszirom alaposan leöblítve, vagy 2,5 marék szárított mini rózsabimbó vagy rózsaszirom

20 szál friss levendula szárával, vagy 12 szál szárított levendula

1 darab vaníliarúd belseje kikaparva

400-500 gramm kókuszvirág cukor vagy nyírfacukor

6 db alma meghámozva

Elkészítése:

Először is készítsük elő a rózsát és a levendulát. Ha friss rózsaszirmaid vannak, akkor vágd fel őket kisebb darabokra és alaposan öblítsd át őket hideg vízzel úgy, hogy mindenféle esetleges szennyeződéstől megtisztuljon. Ha apró szárított rózsabimbókkal dolgozol, akkor nem kell vízzel öblítened. A száras levendulákat fogd, és morzsold le róluk a levendulavirágokat. Ügyelj rá, hogy a szár darabjai ne keveredjenek a lila kis szirmok közé. Ez után készítsd el az alapot: az almát vágd kisebb szeletekre, a csumát és a magházat ne használd fel, ezeket komposztáld. Az almát egy villa segítségével enyhén pépesítsd, hogy pici levet engedjen, majd keverd el az édesítővel és lassan kezdd el főzni. Ha már folyékony pépet kaptál, akkor szűrd le, hogy az almahéjaktól megszabadulj. A tápanyagok benne maradnak, de az állaga miatt jobb, ha a kis héjak nem lesznek a lekvárban. A héj felesleget azért ne dobd ki, virágföldbe tökéletes tápanyag a növényeknek. Folytassuk tovább a lekvár főzést: keverd bele a vaníliarúdból kikapart finom fekete magokat, majd add a masszához a rózsát és a levendulát. Ezzel együtt főzd tovább még 10 percig.

Mivel teljesen natúr, tartósítószermentes lekvárkülönlegességről van szó, így nagyon fontos az, hogy sterilen kerüljön a lekvár az üvegbe. Egy fém fogóval helyezd a kis üvegcséket (körülbelül 5-6 darab 1,5 decis üvegnyi lesz) egy lobogó vízzel teli lábasba, ez kívül-belül fertőtleníti őket. A lekvárt kanalazd az üvegekbe úgy, hogy azok továbbra is a lobogó vízben vannak, ezzel tökéletesen steril környezetet teremtesz. Ha megvan, akkor zárd el a tüzet és a szintén kiforrázott fedelet csavard az üvegekre. Ezt követően alaposan bugyoláld be őket takarókkal, és ebben a száraz dunsztban hagyd őket lassan kihűlni, ez körülbelül 2-3 napot fog igénybe venni. Figyelj rá, hogy az üvegcsék fedéllel lefelé álljanak, ez biztosítja a teljes légmentességet.

Ezt a csodálatos lekvárt a legjobb, ha egyszerre fogyasztod el, tehát egy megbontott üveget maximum 2 napig tárolj a hűtőben. Ha fokoznád a virágözönt, fogyassz hozzá hideg levendula vagy rózsateát, felfrissít és megnyugtat.

Ha tovább fokoznád a levendulás hangulatot, akkor párologtass Manna 100%-os tisztaságú levendula illóolajat, így a lekvárfőzés közbeni varázslatos illatot bármikor felidézheted.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet