5 konyhai alapanyag, amely tökéletes takarítószer
5 konyhai alapanyag, amely tökéletes takarítószer

5 konyhai alapanyag, amely tökéletes takarítószer



Takarítószer a kamrából és konyhapultról? Nem is gondolnád, mennyi konyhai alapanyag van, amelyek csak arra várnak, hogy takarítószerként is kipróbáld őket. Dobd fel egy kicsit a háztartási repertoárodat és használd a konyhai kincseket a lakás fényesítésére!

A konyhai alapanyagokat egészen kreatívan is felhasználhatod, ha tudod, hogy melyik mire jó és milyen módszerrel lehet vele takarítani. Gondolj csak bele, dédanyáinknak még nem állt rendelkezésére annyi készen kapható bolti tisztítószer, mégis mindig rend volt és tisztaság. A konyhában rendelkezésre állt minden földi jó, amivel a lakást csillogóan tisztává lehetett tenni.

Az alternatív „takarítószerek” használata amellett, hogy kreatív és hatékony, még környezetbarát is, hiszen teljesen természetes és szintetikus vegyi anyagoktól mentes. Arról már nem is beszélve, hogy rengeteget spórolhatsz is velük! Nézzük tehát, milyen élelmiszerből válhat a legjobb takarítószer!

Mutatok pár meglepő példát, érdemes kipróbálnod!

Burgonya

Lehet, hogy elsőre hihetetlennek hangzik, de a nyers burgonyával tisztára súrolhatod az ajtót, konyhaszekrényt vagy az ablakkeretet, de az üvegfelületek és is ragyogóvá válnak ettől a nyers zöldségtől. Csak hámozz meg egy darab burgonyát, vágd ketté és már kész is a „fényesítő” eszköz. Ha pedig megfőzöd és a levébe áztatod az ezüsttárgyakat és az evőeszközöket, ragyogni fognak. Elfeketedett ezüst ékszereidet is tisztíthatod vele, csillogni-villogni fognak.

Citrom

A citrom nemcsak C-vitamin forrás, de hatékony vízkőoldó és általános takarítószer. 5 evőkanál sóra facsard ki egy citrom levét, a masszával az egész fürdőszobát kisúrolhatod a kádtól kezdve a mosdón át egészen a vízköves csaptelepekig. Javaslom, hogy először hagyd a fehér masszát a problémás felületeken 20-25 percig, és csak ezután kezdd el dörzsölni. Ha a mikrót szeretnéd kitisztítani, akkor egy tálba önts vizet, majd facsard bele a citrom levét és tedd be a mikróba 1-2 percre. Ahogy a víz felforr és a citromos gőz átjárja a mikró belsejét, feloldja a lerakódásokat, amiket egy szivaccsal aztán könnyen kitörölhetsz. A vízforralót szintén vízkőtelenítheted, ha citromos vizet forralsz benne, majd a lerakódásokkal teli vizet kiöntöd. Csillogni fog a tisztaságtól.

Medvehagyma

Valószínűleg a medvehagyma az utolsó, amiről el tudod képzelni, hogy takarításra alkalmas, pedig tökéletes erre a célra. A medvehagymának ugyanis nem csak az illata, de a hatóanyaga is azonos a fokhagymáéval, így ugyanúgy baktérium- és gombaölő. Főzz meg egy csokorral, körülbelül 5 percig, és a vízhez, amiben főzted, adj hozzá 2 evőkanál szódabikarbónát. Ez az oldat tökéletes arra, hogy áttöröld vele a kerti bútorokat, padokat, asztalokat. Nem szennyezed vele a környezetet, és a szagok miatt sem kell aggódnod, a szódabikarbóna ugyanis megakadályozza, hogy hagymaszagúak maradjanak a felületek.

Kávé

A kávé mentőövet nyújt, ha a hűtődben lévő kellemetlen szagokat szeretnéd semlegesíteni. A mesterséges illatosítókat amúgy sem használhatnád ételek közelében, így a frissen őrölt kávé a legjobb választás. Helyezz egy kis tálkába instant vagy őrölt kávét és tedd a hűtő polcára. Tökéletesen magába szívja a kellemetlen szagokat, semlegesíti őket, de nem kell attól tartanod, hogy az ételek átveszik a kávé illatát. Akár egész kávészemeket is használhatsz erre a célra.

Étkezési só

Az egyszerű étkezési sót ne csak ételízesítéskor vedd le a polcról, a szőnyegek takarításához is tökéletesen használhatod. Régi, kopott szőnyegedre laza mozdulatokkal szórj sót, majd egy puha sörtéjű kefével alaposan simítsd át, hogy a só átjárja a szálakat. Hagyd rajta pár órán át, majd porszívózd ki a megszokott módon. Meg fogsz lepődni, mennyire ragyogóan tiszta lesz, a színek pedig teljesen felfrissülnek, olyan élénkek lesznek, mint új korában. A só ugyanis szinte magába szippantja a foltokat, zsíros lerakódásokat, és ezt a textilek esetében is használhatod. Legközelebb, ha vörösbor vagy tinta ömlik a ruhára, dörzsöld be sóval, mielőtt a mosógépbe teszed, a foltnak nyoma sem marad.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet