5 érv, hogy miért érdemes vegánnak lenned
5 érv, hogy miért érdemes vegánnak lenned

5 érv, hogy miért érdemes vegánnak lenned




Miért éri meg vegánnak lenned? Összeszedtem az 5 legfontosabb érvet, ami miatt érdemes elgondolkodnod azon, hogy vegán életformára válts. Persze semmi sem kötelező, a döntés a kezedben van!

Sokan kérdezitek tőlem, hogy mi vitt minket arra, hogy vegánná váljunk, és miért is beszélünk egyre többet erről a témáról. A vegánság valóban szívügyünkké vált, az okait napokig sorolhatnám, de most összegyűjtöttem neked az 5 legfontosabbat. Természetesen nem kell drasztikus váltást végrehajtanod életedben, csak szeretném, ha átgondolnád a lentieket, hiszen nagyon sokoldalú és fontos témáról van szó.


Az állatoknak lelke van 

Sajnos arra lettünk tanítva, hogy az állatokra élelmiszerként tekintsünk, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a „haszonállat” kifejezés, amit az étkezési célból tenyésztett állatokra alkalmaznak. A gond ezzel csak az, hogy nem létezik „haszon” állat és házi kedvenc, minden állat ugyanúgy érez, rendelkezik lelkivilággal, és képes megtapasztalni az örömet, bánatot és a fájdalmat, akárcsak mi, emberek. Hiszem, hogy minden állatnak joga van a boldog és méltóságteljes élethez, és ahhoz, hogy ne erőszakkal kelljen meghalnia. Emiatt a vegánság számomra nem pusztán egy életmód , hanem etikai és világnézeti kérdés.


Teljes értékű táplálkozást nyújthat

Bár lehet, hogy elsőre meglepőnek fog tűnni, egy kiegyensúlyozott vegán étrend könnyűszerrel biztosíthatja az összes vitamint és ásványi anyagot, amire szervezetednek szüksége van. Ha jól és minden szempontot figyelembe véve, átgondolva alakítod ki az étrendedet, akkor nem feltétlenül lesz szükséged arra, hogy állati eredetű élelmiszert fogyassz. Természetesen bármilyen diétába kezdesz is – beleértbe a vegánt – mindenképpen konzultálj orvosoddal és kérd ki a tanácsát, hiszen ő ismeri a legjobban az egészségi állapotodat.


Csökkenti a globális éhezést

Gondolj csak bele, mennyi vizet és takarmányt igényelnek a tenyésztett állatok. A Föld gabonatermésének jelentős részét nekik adni a természeti erőforrások hatalmas pazarlását jelenti. Tény, hogy a hústermékek jóval több földterületet és vizet igényelnek, mint a közvetlen emberi fogyasztásra termesztett növények. Sajnos a hatalmas vízigényű állattenyésztés pont a már amúgy is vízhiánnyal küszködő közösségek számára okozza a legnagyobb problémát. A Föld több pontján éheznek az emberek, miközben máshol több ezer hektár növényt pazarolnak el állattartási célokra.


Visszafogja a környezetszennyezést

A vegáns életmód a klímaváltozást is képes csökkenteni. A tehenek és más kérődző állatok üvegházhatású gázokat bocsátanak ki magukból, és ezzel jelentősen hozzájárulnak a klímaváltozáshoz. Metángázról és dinitrogén-oxidról van szó, és sajnos ezt a kibocsátást nem lehet még azzal sem csökkenteni, ha humánusabb körülmények között tartják az állatokat. Sőt, a legelőkön tartott állatok négyszer többet termelnek ezekből a káros gázokból, mint a bezártságban élők. Mivel a legelőkön tartott marhák természetese eledelüket, vagyis füvet esznek és nem gabonát, jóval lassabban nőnek, így később érik el a levágáshoz szükséges súlyt, így sokkal több káros gázt bocsátanak ki. Arról már nem is beszélve, hogy a tenyésztett állatokon használt gyógyszerek, antibiotikumok mind visszakerülnek a termőföldbe és a vizeinkbe, szennyezve azokat. Az is elgondolkodtató, hogy az állattelepekről kikerülő egyéb „hulladék”, amely baktériumokat, állati maradványokat, ürüléket és vegyszereket tartalmaz, és vajon hová kerül.

Szeretetteljesebb világot jelent

A vegán életforma a szeretetet és a tiszteletet jelenti nemcsak az állatok, de önmagunk iránt is. Ha nem okozunk más fajoknak szenvedést, akkor egymással is jobban fogunk bánni. Itt a Mannánál a vegánság nemcsak abban nyilvánul meg, hogy minden termékünk kizárólag növényi eredetű összetevőkből áll, hanem abban is, hogy minden Manna teljesen állatkísérlet-mentes. Ha Mannát választasz, azt az állatvilág, és vele az egész természet „megköszöni” neked.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet