5 dolog, amit tudnod kell a napozásról
5 dolog, amit tudnod kell a napozásról

5 dolog, amit tudnod kell a napozásról



Kevés olyan téma van, amivel kapcsolatban több ellentmondásos információról olvashatunk, mint a napozás. Összegyűjtöttem 5 érdekességet, hogy biztonságosabban élvezhesd a nap ragyogó, éltető sugarait!

Bőrödnek „emlékezete” van

A napégés sajnos nem olyan, mint egy sima betegség, melyet kikezelünk, majd el is felejtünk. Ha életed során többször is előfordult már, hogy súlyosan leégtél a napon olyannyira, hogy fájó hólyagok keletkeztek majd durván lehámlottál, akkor ezekre az esetekre bőröd emlékszik. Mit jelent ez pontosan? Azt, hogy ha újabb ilyen baleset ér a napon, akkor a regenerálódás nem a nulláról indul, hosszabb időt vesz igénybe, jobban megvisel, és nagyobb eséllyel alakulhat ki rosszindulatú elváltozás a bőrödön. A gyerekkorban szerzett súlyos napégések sokszorosan számítanak. Természetesen nem kell pánikba esned, javaslom, hogy mindig legyen nálad egy hófehér hosszú ujjú lenvászon ing, amit felvehetsz, ha úgy érzed, kezd szúrni a nap. Ha érzékeny a bőröd és a leégés nálad állandó probléma nyaranta, akkor a direkt napozást mindenképpen kerüld, és évente vegyél részt bőrrák szűrésen.

Természetes D-vitamin kúra

A napozás segít a szervezetednek a D-vitamin termelésben, ehhez azonban nem kell a tűző napra feküdnöd. Javaslom, hogy még a kora reggeli órákban, de mindenképpen délelőtt 10 óra előtt tartózkodj a napon tíz percet, ez segít a testedet felébreszteni és a D-vitamin szintézist elindítani. Tudnod kell azonban, hogy csupán a nap sugaraiból nem biztos, hogy elegendő D-vitaminhoz jut a szervezeted, ugyanis a felszívódáshoz idő kell, egy-egy zuhanyzás azonban teljesen kimossa a bőrödből, a fényvédő krémek használata pedig eleve megakadályozza a felszívódást. Érdemes lehet emiatt D-vitamint tartalmazó ételeket fogyasztanod, esetleg táplálék-kiegészítővel pótolni a D-vitaminszintet.

Hangulatjavító

A napfény érintése a bőrünkön, és az általánosan nagyobb világosság érezhetően jót tesz a hangulatunknak. Ha természetes és biztonságos módon sikerül lebarnulni, akkor az nemcsak az önbizalmadnak, de a lelkivilágodnak is nagyon jót tesz. A fejedet viszont mindenképpen óvd a naptól, mindig legyen rajtad kalap, illetve igyekezz úgy helyezkedni, hogy felsőtested mindig árnyékban legyen.

Bőrszépítő hatás

Biztosan megfigyelted már, hogy egy-egy tengerparti nyaralás után a bőröd mintha megújult volna. A napfénynek és a sós víznek fertőtlenítő és enyhe hámlasztó hatása van, és emiatt még az is előfordulhat, hogy bizonyos bőrproblémák, mint az ekcéma, a pikkelysömör vagy az akne tünetei átmenetileg enyhülnek. Javaslom, hogy nap végén vigyél fel fürdés után még nedves bőrödre Manna Organikus szűz kókuszolajat. Hajadról se feledkezz meg, a nap hatására szárazzá, töredezetté válhat. Törülköző-száraz tincseidbe masszírozz argánolajat, szinte újjászületik majd! Napközben is szépítheted bőrödet: permetezd testedet Manna virágvizekkel a hőségben, felfrissít, hűsít és csodás illatával jókedvre derít.

Vegyszer-érzékenység

Lehet, hogy nem is gondolnád, de több olyan gyógyszer vagy bőrre kerülő vegyszer van, mely önmagában nem okoz allergiát, viszont napfény hatására erőteljes tüneteket produkál. Javaslom, hogy mindig kérd orvosod tanácsát, és gondosan olvasd el a gyógyszereidhez mellékelt tájékoztatót, hogy megtudd, az adott készítmény mennyire okoz napérzékenységet.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet