5 diéta, amit soha ne próbálj ki!
5 diéta, amit soha ne próbálj ki!

5 diéta, amit soha ne próbálj ki!



Millió diéta terjed a neten, sokszor extrém változást ígérnek, de sajnos az igazság az, hogy sok van köztük, amit kifejezetten veszélyes kipróbálni. Összegyűjtöttem neked néhány furcsa diéta típust, amit érdemes elkerülnöd, ha nem akarod kockáztatni, hogy egészséged károsodjon.

A diétázás napjainkban igencsak elterjedt, és ez rendben is van így, ha valóban egészségesen szeretnél élni, jót tesz, ha odafigyelsz arra, hogy hogyan táplálkozol. A tökéletes étrend utáni vágyunk azonban lehet, hogy veszélyes vizekre visz. Főleg, ha olyan diéta tippekre akadunk az interneten, amik – ha jobban belegondolunk – teljesen ellentmondanak a józan észnek.

Íme, néhány diéta, amik akár első olvasásra jónak is tűnhetnek, de valójában veszélyesek és érdemes óvakodnod tőlük, ha nem akarod felesleges stressznek és egészségügyi kockázatoknak kitenni magadat!

Csak a gyümölcs

Ennek a diétának a lényege, hogy csak és kizárólag gyümölcsöket és némi folyadékot vihetsz be a szervezetedbe, még a zöldségek sem megengedettek. Az elmélet arra hivatkozik, hogy az ősember is főleg gyümölcsöket talált és azokból táplálkozott, de mindannyian érezzük, hogy a táplálkozás azért valószínűleg már az őskorban sem volt ennyire egyszerű. Habár a gyümölcsök nagyon egészségesek, ám ha semmilyen más tápanyagot nem viszel be a szervezetedbe, az súlyos hiánybetegségekhez vezethet. Tested legyengül, bőröd szürke és fakó lesz, a fehérje- és szénhidráthiány pedig extrém fáradtságot okoz majd. A gyümölcs a kiegyensúlyozott táplálkozás része, de nem válhat kizárólagossá.

Koplalás

Ez a diéta, mint a legtöbb veszélyes módszer, igen egyszerű, ám annál károsabb dologra biztat: az elmélet szerint a fogyás titka az, ha alig veszünk magunkhoz táplálékot. A drasztikus táplálékmegvonás miatti folyamatos éhezés azonban azt az üzenetet küldi a testünknek, hogy vészhelyzet van, vagyis minden beérkező tápanyagot el kell raktározni. Ha huzamosabb ideig folytatjuk, szervezetünk feléli tartalékait, teljesen legyengül, és a létfenntartáshoz szükséges tápanyagokat a csontokból és más szervekből kezdi el kivonni. Általános szabály, hogy ha egy diéta leírásában azt látod, hogy „koplalás” vagy „éhezés”, kerüld el messzire!

Kizárólag folyadék

A bőséges folyadékfogyasztás nagyon is ajánlott és minden táplálkozás alapját kell, hogy jelentse, de ezt is túlzásba lehet azért vinni. A folyadék diéta arra buzdít, hogy teljesen vond ki a táplálkozásodból a szilárd ételeket, és csak vizet, illetve zöldség-és gyümölcsleveleket, valamint gyógyteákat fogyassz. Ez a fajta böjt 2-3 napig, szigorú orvosi felügyelet mellett még jó hatással is lehet, de tartós alkalmazása nem ajánlott. Az emberi test igényli a szilárd táplálékot, szükséges az emésztéshez és a normál életfunkciók fenntartásához. Óvakodj minden olyan diétától, amely hosszú távú léböjtre épít.

Nulla szénhidrát

Napjainkban sok online cikkben a szénhidrátot szinte szitokszóként emlegetik, pedig testünknek az energiatermeléshez elengedhetetlen. Ha egy diéta egyáltalán nem tartalmaz szénhidrátot, az a test kiéheztetéséhez vezethet, és hosszú távon visszaüt. Ahelyett, hogy teljesen megvonnád magadtól a szénhidrátot, inkább törekedj arra, hogy kevesebb burgonyát és rizst fogyassz. Fő a mértékletesség.

Váltott napos diéta

Ennek a diétának a lényege, hogy az egyik nap szinte mindent ehetsz, a másik nap viszont a folyadékon kívül szinte semmit nem vihetsz be a szervezetedbe. Ez a fajta jojó effektus rendkívül megviseli a tested és teljesen felborítja az emésztésed. A kiegyensúlyozott táplálkozásba nem fér bele, hogy váltogatod a habzsolást és a böjtölést.

Fontos tudnod, hogy a saját diétád mindig személyre szabott kell, hogy legyen, hiszen mindannyian más adottságokkal rendelkezünk. A legjobban úgy tudod eldönteni, hogy való-e neked egy diéta, hogy megnézed, hogy közben hogyan érzed magad. Ha energikus vagy és ragyog a bőröd, akkor valószínűleg jó úton jársz. Ám a tápanyagbevitel mellett a bőr külső ápolásával is sokat tehetsz a gyönyörű külsőért. Jó hír, hogy ha vegán vagy, a Mannák akkor is tökéletesen kiegészítik diétádat, hiszen kozmetikumaink 100%-ban növényi eredetűek, natúrak és vegyszermentesek!



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet