3 tévhit a zsíros bőr ápolásáról
3 tévhit a zsíros bőr ápolásáról

3 tévhit a zsíros bőr ápolásáról



Sokan küzdenek fénylő, zsíros bőrrel, Tündéreink gyakran kapnak kérdéseket a megfelelő ápolásról. Ezzel kapcsolatban sajnos sok tévhit kering, tisztázzunk pár fontos dolgot!

A zsíros bőr kialakulásának számos oka lehet. A bőrtípus részben örökletes dolog, de sokféle külső-belső tényező is hatással van rá.

A zsíros, tisztátalan bőr tipikus tinédzserprobléma, hiszen ilyenkor erőteljesen beindul a hormontermelés, a férfi nemi hormonok pedig fokozzák a faggyútermelődést. A hormonális változások az okai annak is, hogy a fogamzásgátló elhagyásakor, illetve a női ciklus adott szakaszaiban is hajlamos a bőr zsírossá, tisztátalanná válni.

Tudjuk, hogy „amit eszel, azzá leszel”: a táplálkozás is döntően befolyásolja bőrünk állapotát. A túl sok zsíros étel, édesség, alkohol fogyasztása is erőteljes faggyútermeléshez vezethet.

Egyéb életmódbeli tényezők is közrejátszanak, különösen fontos a stresszt megemlíteni.

A zsíros bőrnek viszont vannak előnyei is: A felszínen képződött olajréteg védi a bőrt a káros hatásoktól, például a napfénnyel szemben védettebb az ilyen bőr, mint az érzékeny, száraz. Az öregedés jelei, a kis ráncocskák is később jelennek meg rajta. 

Öntsük tiszta vizet a pohárba, jöjjenek az ápolási tévhitek és az igazság. 

1. tévhit: A zsíros bőrt nem kell hidratálni

Sokan hiszik, hogy a zsírosan fénylő bőr nem igényli az ápolást, krémezést, hiszen a bőrön található faggyúréteg ellátja ezt a feladatot. Valójában a zsíros bőrnek is szüksége van nedvességre, és előfordulhat, hogy vízhiányos. Igaz, hogy a felszíni olajréteg miatt jobban megtartja a nedvességet, azt azonban pótolni is kell.

A hidratálás mindig belülről indul: nem lehet elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos az elegendő folyadékfogyasztás, különösen nyáron, illetve sportolás közben/után. Kívülről is szükséges azonban nedvességet bevinni, válassz ehhez könnyű, vízalapú hidratáló krémeket.

Kipróbálhatod a Manna Ránctalanító nappali arckrémet, éjszakára a Sejtmegújító éjszakai arckrémet. Ha valami egészen könnyű, zselés állagú ápolóra vágysz, ajánlom a Manna Virágesszenciás zseléket, melyeket kétféle illatban, illetve illatmentes verzióban is megtalálsz a webshopon.

2. tévhit: A zsíros, pattanásos bőrön a sok napozás segít

Ennek van némi alapja, hiszen a napfény köztudottan szárító hatással van a bőrre, így sokat javíthat a fénylő, pattanásos bőr állapotán. Leszáríthatja a pattanásokat, mitesszereket, mattítja a bőrt.

Azonban nagyon fontos a mérték. Sokan túl hosszas és gyakori fényfürdőnek teszik ki bőrüket, amiért a pillanatnyi megkönnyebbülés után nagy árat fizetnek. A kiszáradt bőr ugyanis fokozott faggyútermeléssel próbálja az egyensúlyt helyreállítani – tehát bőröd még zsírosabbá válik. Ezenkívül az UV-fény fokozott elszarusodáshoz vezet, azaz megvastagodnak a bőrfelszíni sejtek, aminek következtében a faggyúmirigyek nem tudnak rendesen kiürülni, a pórusok eltömődnek – és bezárul a kör: újabb mitesszerek, pattanások képződnek.

A zsíros bőrnek is szüksége van az UV-sugarak elleni védelemre, hiszen ezek gyorsítják a bőröregedést, pigmentfoltok képződéséhez vezethetnek, valamint fokozzák a bőrrák kockázatát. Ezért fontos ezt a bőrtípust is fényvédő krémmel védeni, a túl hosszú napfürdőt pedig kerülni, valamint 10-15 óra között árnyékba húzódni. A naptejek sajnos gyakran túlságosan zsírosak, alapos körültekintéssel válaszd ki a Te bőrtípusodra való, könnyed napvédő szert!

3. tévhit: A zsíros bőrre nem szabad olajat kenni

Sokan azt hiszik, az olajok fényes filmet képeznek a bőrön, eltömítik a pórusokat, ezért használatuk zsíros bőr esetén abszolút tabu.

Ez nagy tévedés. Növényi olajból nagyon sokféle van, és míg valóban vannak, amelyek hozzájárulhatnak a pattanások képződéséhez, mások éppen hogy jó hatással lehetnek az olajos bőrre. Minél nagyobb a telítetlen zsírsavak aránya az olajban, annál alkalmasabb a zsíros bőr ápolására is. Az ilyen olajok nem komedogének, azaz nem tömítik el a pórusokat, és hamar beszívódnak. Szabályozzák a bőr saját faggyútermelését: mivel elegendő olaj áll rendelkezésre a bőrfelszínen, tehát nem kell olyan sok faggyút termelnie. Ugyanakkor a bőr számára tápláló összetevőket tartalmaznak. Nagy előnyük még, hogy akár sminklemosásra is alkalmasak.

Zsíros bőr esetén bátran bevethető olajok: az argánolaj, a szőlőmagolaj, a ricinusolaj. Van még egy nagyszerű olaj, amely azonban csak nevében olaj, valójában folyékony viasz, és az a zseniális benne, hogy összetétele rendkívül hasonlít a bőr saját faggyújához: ez a jojobaolaj. Ez az olaj ráadásul igen gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, és nem komedogén, tehát bátran használhatod zsíros bőröd ápolására is.

Remélem, segítettem egy kicsit eligazodni a bőrápolás útvesztőjében, és hasznos tippeket kaptál zsíros bőröd kordában tartására.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • te felelős állattartó vagy? - blog

    Te felelős állattartó vagy?

    Erre biztosan minden gazdinak az a válasza, hogy: természetesen! Elhiszem Neked, kedves Olvasóm. Van azonban egy nagyon fontos dolog, amivel kapcsolatban sok téveszme kering, és aminek a jelentőségével sok ember nincsen tisztában: ez pedig az ivartalanítás.

    Megnézem
  • a 3 legjobb őszi méregtelenítő - blog

    A 3 legjobb őszi méregtelenítő

    Véget ért a nyár, de ez még nem ok a szomorúságra, hiszen az ősz ezernyi szépséget tartogat számunkra, sőt, nemcsak szépséget, hanem rengeteg finomságot is! Most kell szervezetünket ellátni mindenféle vitaminnal és ásványi anyaggal, hogy felvértezzük magunkat a téli betegségek ellen. Tudod-e, mivel lehet legjobban felkészülni a hideg évszakra?

    Megnézem
  • készülj fel az őszre természetes immunerősítőkkel! - blog

    Készülj fel az őszre természetes immunerősítőkkel!

    Lassan véget ér a nyár, de búcsúzóul még két kézzel szórja nekünk kincseit. Ilyenkor kell feltankolni vitaminokból, ásványi anyagokból, hogy a hideg időszakot is egészségesen élvezhessük. Ezért most az immunrendszered erősítésére hoztam Neked tippeket, fogadd őket szeretettel!

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet