3 +1 bizarr szépségápolási módszer a múltból
3 +1 bizarr szépségápolási módszer a múltból

3 +1 bizarr szépségápolási módszer a múltból



A múltban is mindent megtettek a nők annak érdekében, hogy gyönyörűek legyenek, és nem rettentek vissza ma már elképesztőnek tűnő praktikáktól sem. Íme, néhány furcsa, veszélyes és bizarr szépségtipp, melyre annak idején esküdni mertek, hogy működik!


Arcfehérítés, ólommal

Ma már meghökkentőnek tűnhet, de régen a napbarnított bőr látványát nem az egészséggel és a szépséggel, hanem az alacsonyabb társadalmi státusszal azonosították, emiatt a nők, ha csak tehették, próbáltak minél fehérebb arcbőrt varázsolni maguknak. A trend diktálásában az uralkodók jártak az élen, például I. Erzsébet angol királynő hófehér porcelánbőre bizony az ecettel kevert, ólomtartalmú „alapozónak” volt köszönhető. Akkoriban még nem tudták, hogy az ólom halálos méreg, így a tehetősebbek bátran kenegették magukat a kencével, hogy hófehérnek és hibátlannak tűnjön a bőrük. A szépségtrend rajongói aztán rengeteg rosszulléttel járó lassú mérgezés áldozatává váltak.

Ha téged is vonzanak a hófehér kencék, ám elutasítod a vegyszereket, akkor a Manna Kámforos arctisztító szappant és a hófehér COCO sószappant ki kell próbálnod. Arcra és testre egyaránt tökéletesek, és a legfinomabb természetes kivonatokkal ajándékozzák meg bőrödet.


Esővíz hajmosásra

Szintén a középkorból maradt ránk egy szokás, melyet egészen a huszadik század közepéig sok helyen alkalmaztak: hajmosás esővízzel. Az esővizet a lehető legtisztábbnak és legtermészetesebbnek tartották, amely kifejezetten jót tesz a hajnak, fényessé és puhává varázsolja. Arról nem is beszélve, hogy a sok vizet igénylő hajmosást így olcsón megoldották, nem kellett pazarolni rá a főzésre szánt vizet. A kérdés már csak az volt, hogy hogyan gyűjtsék össze a leghatékonyabban a lágy és ásványi anyagokban gazdag, tiszta esővizet. Általában az udvaron rendszeresítettek egy fából készült nagy dézsát, melybe fokozatosan gyűlt a víz. Egy-egy nagy zivatar után aztán ezzel öblítették le a szappannal bekent tincseiket. Az akkori nők esküdni mertek, hogy az esővízzel megmosott haj fényes és erős lesz.

Természetesen ma már nem mernénk azt állítani, hogy az égből érkező csapadék teljesen tiszta és vegyszermentes, a természetes megoldások azonban szerencsére rendelkezésedre állnak. A Manna hajmosó szappan valódi kényeztetést nyújt hajkoronádnak, ha pedig inkább a folyékony változatot szereted, próbáld ki a normál és száraz, valamint a zsíros és korpás hajra kifejlesztett Manna samponokat és hajbalzsamokat! Nem szárítanak, és a hidratáltság érzését nyújtják!


Higany pattanások ellen

A csúf pattanások eltüntetésére már több száz éve is mindenféle praktikát bevetettek, hiszen ez a kellemetlen tünet a bőrön nem modern jelenség. Sajnos a „megoldási” kísérletek között a súlyosan mérgező higany is ott volt, amelyet az aknés, pattanásos bőr kezelésére javasoltak a gyanútlan pácienseknek. A higany egészségkárosító hatásairól akkoriban még mit sem tudtak, így a nehézfémet mindenféle kontroll nélkül vitték fel közvetlenül a bőrükre. A kezelés végkimenetele sokszor végzetes volt. Azóta már tudjuk, hogy a pattanásos, zsíros bőr kezelése a tisztításnál kezdődik, és érdemes a legkíméletesebb, 100%-ban természetes összetevőket alkalmazni. A Manna Ében szappan a benne található aktív szénnek köszönhetően valódi segítséget nyújt a zsíros, kombinált bőr egyensúlyának megőrzéséhez. Ha pattanásokkal küzdesz, akkor ajánlom a természetes fertőtlenítő hatással bíró teafaolajat is, mely több Mannában is megtalálható.


Rizsporos paróka

A barokk francia udvar előkelői, férfiak és nők szinte kivétel nélkül parókát hordtak, de ez a szépségideál más európai udvarokban is igen elterjedt volt. A viasszal, rizsporral, és mindenféle ragasztóanyaggal ellátott fejfedő felhelyezése hosszú órákat vett igénybe, így sokan egyszerűen le sem vették, hetekig-hónapokig hordták. A kor rossz higiéniai viszonyai miatt a parókák a baktériumok és élősködők melegágyai lettek, így erős viszketést és kellemetlen tüneteket okoztak. A szagokat is el kellett fedni, így Franciaországban megszületett az üvegekben kapható parfüm műfaja, mellyel rendszeresen befújták a parókát.

Ha te is illatos hajkoronát szeretnél, de teljesen természetes és egészséges módon, akkor javaslom, hogy használd a Manna virágvizeket, melyeket száraz vagy nedves hajra is bátran alkalmazhatsz, de akár szintetikus parfümödet is lecserélheted vele. Tiszta és natúr megoldás, mely varázslatos illatával elbűvöl.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet