10 ok, hogy citromos vízzel kezdd a napot!
10 ok, hogy citromos vízzel kezdd a napot!

10 ok, hogy citromos vízzel kezdd a napot!



Ha még sosem próbáltad, lehet, hogy elsőre sokkolónak tűnik majd egy nagy pohár citromos vízzel kezdeni a napot, de hidd el, hogy a hatása meggyőz majd róla, miért is érdemes egy ilyen frissítő koktéllal indítani a reggeledet.

Hidratáló tiszta víz és friss, lédús citrom leve. Egyszerű receptnek tűnik, mégis az egyik leghatásosabb kombináció arra, hogy energikusan, egészségesen kezdd a napot. Nyár vége felé, őszre készülve a testünk elnehezülhet, egyre többször küzdünk székrekedéssel, lassabb emésztéssel. A citromos víz felpörget, serkenti az anyagcserét, megindítja a bélmozgást és szinte kipucolja a szervezetet a salakanyagoktól.

A legjobb, ha két deci langyos vízbe belefacsarod egy egész citrom levét, természetesen előtte alaposan tisztítsd meg a citromot, hogy a héjáról az esetleges permetmaradványok ne kerüljenek az italodba. Az is fontos, hogy a citrom levét semmiképpen se keverd forrásban lévő vízbe, a magas hőfok ugyanis elpusztítja a benne található érétkes vitaminokat. Meglátod, megéri felhajtani ezt az erős koktélt, hiszen a citrom valóságos C-vitamin bomba, mely gyönyörűvé teszi a bőrödet, és segít a testednek küzdeni a betegségek ellen. Magas antioxidáns tartalma pedig védőpajzsot jelent az immunrendszered számára. Ez különösen a hűvösebb napok közeledtével lesz nagyon fontos, amikor az immunrendszerednek csúcsformában kell lennie. Ez a csodálatos citrusos növény ráadásul természetes fertőtlenítő, mivel antibakteriális hatása is van.

A citrom vértisztító, vagyis segít a szervezetben felgyülemlett ásványi sók feloldásában, eltávolításában, és akkor is hatásos lehet, ha különböző lerakódásokkal, pl. epe- és vesekőhomokkal küzdesz.

Elárulok neked egy érdekességet is: a citrom, bármennyire savasnak tűnik, valójában lúgosító hatással bír. Így ha étkezés előtt iszod, segíthet fenntartani a szervezetedben a magasabb pH-értéket, ez pedig hozzájárul ahhoz, hogy le tudd küzdeni a betegségeket. Az elsavasodott szervezet ugyanis gyengébb, és kevésbé ellenálló a külső hatásokkal szemben.

Jó hír, hogy a citrom még a fogyásban is társad lehet. Tartalmaz ugyanis egy pektin nevű anyagot, amely képes csökkenteni az éhségérzetet, így a citromos víz után egy jó ideig nem is kívánsz majd semmilyen ételt, ezáltal könnyebben betarthatod a diétád. A legjobb, ha a citrom rostjait sem hagyod kárba veszni, nyugodtan kerüljenek poharadba ezek a kis „darabkák”, melyek csak segítik emésztésedet.

Ha azonban savtúltengéssel, refluxszal küzdesz, akkor a citromos vizet éhgyomorra nem ajánlanám, mert irritálhat és gyomorégést okozhat. Ilyenkor sem kell persze teljesen lemondanod róla, csak fogyassz kevesebb mennyiséget, és adj hozzá több vizet. Ha már beleszerettél a citromba, javaslom, hogy ne állj meg a citromos víznél. Próbáld ki a Manna 100%-os natúr citromolajat, melyet szinte végtelen variációban használhatsz otthonodban. Cseppents néhány cseppet a mosógép dobjába, hogy varázslatos, üde illatúak legyenek a ruháid, vagy használd takarításhoz és készíts felmosóvizet 1dl ecet, pár csepp citrom illóolaj és pár liter víz keverékéből. Az is jó ötlet, ha párologtatóba teszed, majd élvezed, amint a citromligetek mennyei illata betölti szobádat. Lélegezz mélyeket az üde levegőből és élvezd, amint kinyílnak légutaid, és frissebb, harmonikusabb hangulatba kerülsz.

Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

  • készíts házilag mosószert! - blog

    Készíts házilag mosószert!

    Mosószer házilag? Ha még nem próbáltad, akkor itt az ideje, hogy a natúr természetességet a ruhatisztításba is becsempészd. Bőröd, mosógéped és pénztárcád is meghálálja.

    Megnézem
  • házi praktikák menstruációs panaszokra - blog

    Házi praktikák menstruációs panaszokra

    Ne görcsölj rá! Sokszor már az előtte lévő napok is nehezek. Már megtanultam, hogy ilyenkor nagyon óvatosnak kell lennem, és nem szabad vitába keverednem senkivel, mert annak soha nincs jó vége.

    Megnézem
  • készíts házilag vegán tejet! - blog

    Készíts házilag vegán tejet!

    A magtejek a kedvenceim, rengeteg bennük a nyomelem és az ásványi anyag, ráadásul teljes mértékben növényi eredetűek és tökéletesen beépíthetőek a vegán étrendbe.

    Megnézem

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet