10 dolog, amit nem tudtál az almáról
10 dolog, amit nem tudtál az almáról

10 dolog, amit nem tudtál az almáról



Gyerekkorunkból ismerjük a mondást: Napi egy alma, az orvost távol tartja. Az alma azonban ennél jóval több: vitamindús táplálék, mely kívül-belül megszépít.

Az almát sokan egyszerű, hétköznapi gyümölcsnek tartják, pedig igen összetett és sokféle előnyös tulajdonsága miatt igazi jolly joker a szervezeted számára! Bevallom őszintén, hogy ha csak tehetem, mindig tartok otthon almát, mert tökéletes uzsonna, ráadásul nagyon egészséges.

Íme, az alma 10 legfontosabb tulajdonsága, ami miatt érdemes beépítened napi étrendedbe.

1. Teljes értékű komplex táplálék

A leghasznosabb, ha naponta, reggelire, ebédre, vagy akár lefekvés előtt elmajszolsz egy mosolygós almát, és nem lereszelve, hanem egészben. Ez azért fontos, mert a benne lévő anyagok külön-külön korántsem olyan hatékonyak, mintha együtt fogyasztod őket. Nem véletlen, hogy a természet így alkotta meg őket.

2. Tele van antioxidánsokkal

Az almában rengeteg flavonoid található, ez az antioxidáns főleg a héjában van és nagyon előnyös, ugyanis egészségvédő hatású. Segít legyőzni a vírusokat, baktériumokat, ezen kívül gyulladáscsökkentő és májvédő szerepet is betölt.

3. Serkenti az emésztést

Az alma a legjobb és legkíméletesebb természetes gyógymód, ha emésztésed lelassult és szeretnéd újra felpörgetni. Ideális székrekedés esetén, mert gazdag élelmi rostokban, és a benne található pektin és savtartalom harmonizálja az anyagcserét.

4. Vitamin- és ásványianyag-bomba

Az alma tartalmaz A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és az ásványi anyagok egész garmadáját hordozza magában. A kálium, a kalcium, a cink, a fluor, a jód, a szelén együttesen szükségesek az ellenálló immunrendszer kialakulásához, egészségünk megőrzéséhez.

5. Jót tesz a vércukorszintnek

Kiváló hatású cukorbetegség esetén is, mivel a vékonybél falát bevonva csökkenti a cukor felszívódását. Ez a hatás azonban csak a kis mennyiségben fogyasztandó almára vonatkozik, és semmiképpen sem a boltokban kapható szűrt almalére, amely sajnos rengeteg cukrot tartalmazhat.

6. Kiváló tea alapanyag

A szárított almahéj és almadarabkák csodálatosan feldobják a teát, ráadásul kellemes, finom ízt kölcsönöznek nekik. Szerencsére a forrázás ellenére a benne lévő hatóanyagok nagy részét megőrzi.

7. Zsírégető

Ha nem jutsz friss almához, akkor az almaecettel helyettesítheted a gyümölcs által nyújtott előnyöket. Természetes zsírégető hatása miatt tökéletes kiegészítője lehet salátáknak, ráadásul elég egy-két evőkanálnyi belőle, és máris feldobja az ízeket.

8. Bőrszépítő

Már egyetlen almából is elkészítheted a szépítő pakolást: reszeld le a gyümölcsöt, nyugodtan lehet a héjával együtt is, és keverd össze egy evőkanál szója- vagy kókuszjoghurttal. A kencét simítsd az arcodra, és hagyd rajta 20 percig, majd bő vízzel öblítsd le.

9. Hidratál

Az almában található nedvesség és a rengeteg ásványi anyag mind hozzájárulnak bőröd szépítéséhez. Hámozd meg az almát úgy, hogy a héja szép íveket adjon ki. Ezeket a vékony kis almahéj szeleteket helyezd az arcodra, meglátod, a bőröd azonnal beszippantja majd az értékes nedvességet és a jótékony hatású ásványi anyagokat. Ha megszáradtak arcodon az almadarabkák , öblítsd le, és simítsd át a bőrödet pár csepp Manna Luxus arcelixírrel.

10. Vegán almaleves

A végére hagytam a kedvencemet, a vegán almalevest, amely savanykás ízével teljesen felüdít, és jó kedvre derít. Pucold meg az almát, távolítsd el a magházat és vágd szeletkékre, majd öntsd fel vízzel, és citromkarikákkal, kókuszvirág cukorral, fahéjrúddal és szegfűszeggel együtt tedd fel főni. Egy kis kókusztejjel és liszttel habard be és főzd tovább pár percet. Ha krémlevesre vágysz, akkor adj hozzá narancshéjat és egy narancs levét, egy csipet gyömbért és turmixold össze.



Tetszett a cikk? Oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák

Hozzászólások

Hozzászólnál? Hozzászólás írásához kérjük lépj be!



  • avatar
    • Zsuzsanna
    • 2019-03-27 10:20

    Imádom a gyümölcsöt, de még arcpakolásként nem használtam sosem...ki fogom próbálni :)

    • Zsuzsanna
    • 2019-03-27 10:20

Díjazzuk a hűséged!

A százalékokban számított kedvezmények ideje lejárt, mert szeretnénk, ha Manna Club tagként megkülönböztetett figyelmet és még több kedvezményt kapnál. Ezért létrehoztunk a Manna Clubot, ahol könnyen átláthatod az aktuális ajánlataid.

Tudj meg többet